Despre bebe…
In saptamana 17 de sarcina, bebe are intre 13 si 14 centimetri si cantareste in jur de 150 grame (cu alte cuvinte, numai placenta cantareste mai mult decat micutul fat: vreo 170 grame)! I s-au format sprancenele si are deja si gene. Urechea interna s-a format definitiv, iar auzul sau devine mai fin si mai eficient. Ochii s-au format si ei, insa inca raman inchisi. Pe micul sau trupusor, sub pielea transparenta, se acumuleaza un strat semnificativ de grasime care ii va mentine temperatura corporala – doar grasimea este 2/3 din toata greutatea sa. Daca micutul este baiat, i se dezvolta prostata.
…si viitoarea mamica:
In saptamana 17 de sarcina, deja oricine poate observa ca esti insarcinata, nu doar ca ai pus cateva kilograme in plus pe tine: de aceea, asteapta-te la intrebari (unele indiscrete) si sfaturi nenumarate de la oricine! Sub buric, uterul continua sa creasca, impingand intr-o parte intestinele.
Se prea poate sa ai arsuri la stomac: desi neplacute, interesant este ca un studiu al americanilor realizat pe esantioane de femei insarcinate a aratat ca daca ai arsuri stomacale, ai in jur de 85 % sanse ca bebe sa se nasca cu par pe cap (se confirma astfel practic un mit vechi)! Un nivel crescut al hormonilor care iti provoaca aceste arsuri stomacale ar cauza si aparitia parului la bebe!
Burtica ta este de acum vizibila, in special daca, asa cum ar si trebui, nu incerci sa ti-o ascunzi, ci te mandresti cu ea. Pot incepe sa te deranjeze durerile de picioare. Scurgerile vaginale se pot intensifica: daca nu isi modifica in mod clar culoarea, consistenta si mirosul, totul este in regula (tragi un semnal de alarma daca se inchid la culoare devenind maronii sau rosii, daca au un miros foarte intepator si daca devin foarte vascoase).
Ce sa faci in saptamana 17 de sarcina:
Lumea din jur
Toata lumea va dori de acum sa te felicite, ceea ce este foarte dragut. Insa multi vor deveni subit experti in ale sarcinii, dand sfaturi peste sfaturi, uneori chiar absurde! Pastreaza o atitudine politicoasa, insa nu asculta de nici un sfat venit de la oricine, nici macar de la bunica sau mama: singurul pe care trebuie sa il asculti cuminte este medicul tau. In rest, pastreaza-ti dreptul de a lua singura deciziile (si cu sotul, bineinteles) si de a face ceea ce te relaxeaza.
Vor fi multe sfaturi de genul: „femeilor insarcinate le place ceaiul”, „orice femeie insarcinata trebuie sa manance paste”, „daca ti-e pofta de ceva si nu mananci, bebe se va naste cu o pata pe piele in forma mancarii respective” (deci ar trebui sa fie plin de bebelusi cu pete in forma de hamburgeri, inghetate, pizza si shawarma)!!!
De ce „tuturor femeilor insarcinate” ar trebui sa le placa ceva anume, nimeni nu stie… Lumea iti da sfaturi uneori din auzite, alteori din experienta proprie sau a apropiatilor: dar fiecare experienta este unica, deci nu asculta de acestea. Nu trebuie sa te indopi cu paste doar pentru ca mamei tale ii placea, pe vremea cand era insarcinata, sa consume acest aliment!
Atingeri
In legatura cu subiectul de mai sus – lumea nu va dori doar sa te felicite, ci si sa-ti atinga burtica in semn de admiratie. De la prietenii apropiati si rude, probabil ca nu te deranjeaza, dar acest gest poate deveni extrem de iritant, ca si cum deodata esti o piesa de expozitie pe care poti pune mana! Inca un lucru: a te proteja de virusi si bacterii este esential in aceasta perioada, cand sistemul tau imunitar este vulnerabil, deci numai de atingeri pe burtica si imbratisari de peste tot nu ai nevoie! Pastreaza o atitudine mai rece si tine-ti propriile maini pe burtica si oricine cu bun-simt va pricepe mesajul!
Numele
Asteapta-te ca toti cei care tin la tine sa te bombardeze cu sugestii (unele oribile) de nume pentru copilas! Tine minte: nu ai o obligatie fata de nimeni si tu cu sotul va alegeti numele potrivit pentru copilas (doar pentru ca buncul iti aminteste cum a fost el langa tine, nu trebuie sa iti numesti copilasul „Gheorghe”)!
Alergii
Este foarte posibil, tocmai din cauza sistemului imunitar vulnerabil, sa dezvolti unele alergii sau intolerante alimentare – de exemplu, cand introduci vreun aliment in dieta. Daca iti apar diverse iritatii ale pielii (coloratii, mancarimi) sau daca te confrunti cu episoade de voma si diaree frecvente, consulta-te cu medicul si retine la ce factor nou ai fost expusa: de mediu, aliment, substanta de curatat etc.
Dureri de picioare
Pentru a ameliora durerile de picioare, evita sa stai prea mult timp in aceeasi pozitie si sa stai mult timp in picioare. Stai, atunci cand se poate, cu picioarele mai ridicate decat restul trupului.