Unul dintre preparatele culinare traditionale romanesti este iahnia de fasole. In functie de ingredientele acestui preparat, se pot deosebi mai multe variante de iahnie. Reteta de mai jos prezinta o mancare de fasole gatita dupa obiceiurile ardelenesti, folosind costita afumata in mod traditional.
Ingrediente iahnie de fasole cu costita de casa afumata
- 1 kg fasole
- 2-3 linguri de faina
- 50-100 ml ulei
- 1 lingurita boia
- 2-3 bucati usturoi
- costita afumata
Mod de preparare
Se pune fasolea la fiert , daca e mai veche atunci e indicat sa se tina in apa pentru cateva ore, inainte de preparare. In alta oala se pune costita de casa la fiert sa mai iasa sarea si afumatura din ea, dupa care se strecoara si se pune impreuna cu fasolea .
Dupa ce sunt fierte fasolea si costita se pregateste rantasul .
Se pune la foc uleiul si faina cat cuprinde (2-3 linguri, depinde cat de mult sos vreti sa faceti si cat de gros doriti sa fie). Dupa ce se prajeste un pic faina, in ulei se pune 1 lingurita de boia si se stinge cu apa in care a fiert fasolea.
Se adauga apoi fasolea si costita fiarta, 2-3 bucati de usturoi pisat si se lasa pe foc sa dea un clocot ( aproximativ 5 minute ).