Generalitati – temperament
Setter-ul Irlandez este originar din Irlanda, dupa cum si numele sau o spune, este un caine energic, nu tocmai indicat pentru protectie personala deoarece nu este agresiv, motiv pentru care nu este indicat nici pentru paza, insa datorita faptului ca ii place sa latre la orice zgomot puteti miza pe asta daca doriti sa fiti atentionat la orice miscare. Relativ compatibil cu alte animale, trebuie socializat cu ele de mic, altfel le va necaji, si cu copiii se pare ca nu are nici o problema.
Deci, Setter-ul Irlandez este un caine potrivit ca si animal de companie. Initial a fost folosit ca si caine de vanatoare, ca si ceilalti din grupa rasei sale, dar ulterior si-a castigat si acest statut de tovaras nedespartit al omului. Setter-ul Irlandez traieste in medie pana la varsta de 13 ani, iar o femela poate da nastere la aproximativ intre opt si zece pui, desi au fost cunoscute cazuri in care au nascut si 16 catelusi.
Legat de istoricul acestei rase, merita mentionat si stiut faptul ca prin anii 1970, rasa a devenit subit populara din cauza problemelor mediatizate legate de comportament si de sanatate. Insa acestea au cam fost eliminate in mare parte, Setter-ul Irlandez fiind cunoscut ca si un caine sensibil la cateva antibiotice, predispusi la displazii de sold, rahitism, avand si ceva probleme minore in inmultire.
Aspect fizic
Setter-ul Irlandez este un caine cu blana bogata, castanie sau de culoarea mahonului, neteda la atingere si foarte matasoasa, prezinta un fel de coama la picioare, la coada si la urechi, avand ca un fel de zulufi, ce-i dau un aspect dragalas. Are o postura eleganta, iar in expozitii mereu paseste cu capul sus, fiind mandru de statura sa. Datorita muschilor de la nivelul intregului corp, acest caine nu va necesita o nutritie bogata, deoarece kilogramele in plus nu sunt dorite absolut deloc.
Un mascul poate atinge inaltimea de 67 de centimetri, la fel ca si femele in unele cazuri, iar greutatea rasei este situata intre 27 si 32 de kilograme. Este un caine de talie mare, care are nevoie de ceva antrenament pentru a se mentine in forma. Blana sa de marime medie si lunga, trebuie ingrijita de macar doua ori pe saptamana iar ocazional trebuie putin tunsa, ajustata la suprafata pentru a arata adevarata ei frumusete. Trebuie periata zilnic, daca doriti sa nu aiba un par incalcit, iar parul dintre pernute si de la urechi va trebui tuns destul de des. Setter-ul Irlandez necesita baie doar in cazuri extreme, in rest este un caine curat.
Pe langa curatarea exteriorului, stapanii unui astfel de exemplar vor trebui sa aiba in vedere si curatarea urechilor constanta, deoarece ele fiind lasate aerul nu circula tocmai bine in zonele acelea, zone in care se pot dezvolta numeroase bacterii. Setter-ul Irlandez este de regula rosu inchis spre castaniu iar unele exemplare pot avea o mica stea pe piept de culoare alba.
Cum ii place sa traiasca
Setter-ul Irlandez poate manifesta o boala dificila pe nume boala abdomenului acut, deci va trebui sa aveti grija cum si cu ce il hraniti. De regula doua mese, nu tocmai consistente pe zi, sunt arhi-suficiente, fara gustari extra, inafara orelor bine stabilite de alimentare. In cazul in care va luati un pui, nu strica sa cereti cateva sfaturi persoanei de la care il achizitionati, pentru a urma intr-o oarecare masura alimentatia mamei.
Este un caine inteligent, motiv pentru care va avea nevoie de o educatie timpurie, deoarece tinde sa o cam ia la goana, iar daca va scapa din lesa, trebuie sa stie ca la chemarea stapanului este obligat sa se intoarca. Datorita instinctului sau dezvoltat de vanator, va merge in goana dupa orice miros ce-l atrage, dar in cazul in care nu este invatat sa revina la stapanul sau, se va duce unde il poarta nasul.
Acest caine se educa prin rabdare, cu multa bunatate si daca vrea sa prinda ceva bun din lectiile stapanului, va ajunge sa castige si multe concursuri de dresaj. Mai mult decat rabdare si bunatate, stapanul sau trebuie sa-l educe cu afectiune si cuvinte de lauda pentru ca este un caine sensibil si nu va raspunde prea bine la stimulii negativi.
Avand in vedere ca Setter-ul Irlandez se dezvolta incet, ajungand la maturitate fizica si psihica destul de greu, dresajul sau se va face la fel de lent si constant. Dresorul sau, indiferent ca e si stapanul sau o persoana straina, va trebui sa dea dovada de perseverenta, deoarece Setter-ul Irlandez este incapatanat si independent si pe langa aceste mici defectiuni de caracter mai este si cam greu de cap.
Fiind caini musculosi au nevoie de mult exercitiu fizic, daca se poate chiar si 2 – 3 ore pe zi, indicat ar fi sa-i luati cu dumneavoastra mai ales cand mergeti cu bicicleta. Setter-ul Irlandez iubeste copiii si se joaca fericit cu acestia, devenind si un tovaras de familie foarte afectuos, plin de iubire si blandete.
In cazul in care aveti pisici sau animale mai mici in casa, indicat ar fi sa va achizitionati un pui de Setter Irlandez pentru a-l putea socializa de mic cu acestea, ulterior devenind buni prieteni. Nu-i lasati sa se plictiseasca deoarece vor deveni foarte zgomotosi si invatati-i sa nu adune toate gunoaiele de pe jos deoarece au aceasta tendinta ce la poate aduce multe necazuri.