Daca ati vazut vreodata pe strada sau la expozitii Mastiff-ul Napoletan atunci in mod sigur nu l-ati uitat. Aceasta rasa este foarte greu de uitat tocmai datorita dimensiunilor sale. Inaltimea acestor caini ajunge pana la 60 – 70 cm, iar greutatea poate depasi 70 kg. Mastiff-ul Napoletan este un caine impresionant si deosebit de inteligent. Calcatura unui Mastiff este foarte asemanatoare cu cea a unui leu si avand in vedere ca el este urmasul Molossus-ului care prin anii 300 i.e.n. a fost antrenat pentru luptele de arena, exista diferite zvonuri legate de aparitia acestei rase.
Zvonurile spun ca aceasta rasa a fost creata prin incrucisarea unui leu cu un caine de talie mare, iar daca priviti atat labele acestui exemplar, dar si calcatura sa, ideea nu pare prea departe de adevar. Originea Mastiff-ului Napoletan este insa bine stiuta, el a aparut pe lume prin incrucisarea Molossus-ului cu Mastiff-ul Tibetan in dorinta crescatorilor din sudul Italiei de a aduce pe lume un caine ce intrunea calitatile impunatoare ale Molossus-ului cu cele ale unui caine de familie.
Aspectul general al unui Mastiff Napoletan este de caine masiv, lipsit de vlaga si nu foarte agil. Aparentele insa sunt inselatoare, atunci cand este indemnat sau cand observa ca familia sa este in pericol Mastiff-ul Napoletan se transforma in cel mai ager si cel mai de temut caine. Capul Mastiff-ului Napoletan este masiv, in concordanta cu intreg corpul si in acelasi timp plin de falduri si de pliuri.
Pentru a mentine zona capului cat mai curata este bine sa spalati falcile atarnande ale cainelui la intervale regulate. Corpul este musculos si deseneaza asemanator un caine gigant. Urechile pot fi cupate sau nu, in functie de preferintele stapanului. Ochii sunt migdalati si inchisi la culoare, dar exista si exemplare ce prezinta ochi de culoare albastra. Pleoapele sunt cel mai adesea lasate datorita pliurilor nenumarate ce par a ii face fata sa se prelinga. Maxilarul este puternic si mare, puterea muscaturii unui astfel de caine putand sa sfarme cu usurinta oasele unui om.
Labele sunt extrem de mari si puternice, iar calcatura este impunatoare. Mastiff-ul Napoletan da impresia ca zguduie pamantul odata cu aparitia sa in peisaj. Isi taraste labele lenes si aparent dezordonat, insa cu toate ca este un animal caruia nu ii plac conflictele, atunci cand este cazul sa actioneze o va face. Coada este de cele mai multe ori cupata, insa in cazul in care stapanii n-o fac, ea va fi tinuta in permanenta la orizontala sau usor curbata pe spate.
Mastiff-ul Napoletan are o blana cu par scurt, nu foarte deasa si naparleste mai rar decat celelalte animale. Pentru a evita caderea parului in casa este de preferat sa il periati atunci cand aveti ocazia. Culoarea blanii variaza de la gri pana la negru, dar se gasesc si exemplare ce au o blana maro sau chiar tigrata.
Mastiff-ul Napoletan este un caine puternic, poate duce in spate greutati foarte mari. Iubeste copiii, insa nu este recomandat sa il lasati in preajma copiilor foarte mici, pentru ca in tendinta de a se juca cu ei ii poate strivi. Copiii de scoala sunt in siguranta in preajma lor si cel mai adesea sunt carati in carca de acestia fara nici un fel de problema. Mastiff-ul Napoletan mascul este mult mai agresiv decat femela, tocmai de aceea femela este cea preferata de familii.
In cazul in care doriti sa achizitionati Mastiff-ul Napoletan pentru paza, este mai bine sa cumparati un exemplar masculin pentru ca va puteti baza mult mai mult pe agresivitatea acestuia. Mastiff-ul Napoletan nu trebuie crescut de o persoana care nu a mai avut caini de paza, pentru ca are nevoie de un stapan dominant si impunator.
Masculul, mai ales are tendinta de a domina familia, trecand chiar la amenintari daca nu a fost pus la punct de mic de stapanul sau. Mastiff-ul Napoletan trebuie dresat de mic pentru cele mai bune rezultate. Cel mai bine reactioneaza catelusii atunci cand sunt laudati sau atunci cand primesc o recompensa, decat atunci cand sunt pedepsiti.
Problemele de sanatate sunt destule in cazul acestei rase de caini si va recomandam sa vizitati medicul veterinar cat de des puteti. Displazia de sold este o afectiune foarte frecventa a acestei rase si ea se datoreaza tocmai greutatii pe care trebuie s-o suporte de-a lungul timpului intreaga coloana. Torsiunea gastrica este o alta problema ce apare brusc si este reprezentata de umplerea stomacului cu aer urmat de torsionarea acestuia. Cataracta este inca o afectiune ce ii afecteaza destul de frecvent si care poate sa apara la un ochi sau la ambii ochi.
Desi stramosul sau se lupta in arena si il insotea pe Alexandru cel mare in timpul luptelor, Mastiff-ul din zilele noastre este o rasa care nu agreaza conflictele, insa daca este nevoie isi va ajuta familia, fiind de cele mai multe ori invingator, datorita prestantei pe care o are si mai ales greutatii impresionante.