Animale de companieMalamut de Alaska - câinele pe care orice iubitor de săniuș și-ar...

Malamut de Alaska – câinele pe care orice iubitor de săniuș și-ar dori să-l aibă

Malamut-ul de Alaska este un caine special conceput pentru a trage saniile ce transporta fie oameni, fie lucruri pe timp de iarna deosebit de geroasa. Numele lor vine de la un trib de inuiti din Alaska de Nord – Vest denumit Mahlemut. Acestia aveau nevoie de un caine care sa fie innascut pentru trasul saniilor, adica sa fie puternic, ascultator si cu blana suficient de groasa incat sa nu inghete pe timpul iernilor friguroase din Alaska. Seamana extrem de mult cu lupul, dar unii considera ca are foarte multe caracteristici imprumutate de la vulpe.

Blana lor este scurta spre medie, avand diferite variatiuni pe lungimea corpului. Astfel se observa o blana mai scurta pe partile laterale ale corpului si mai deasa la nivelul coloanei, gatului si capului. Culoarea blanii pentru un Malamut este foarte variata, plecand de la un gri deschis si ajungand la negru. De asemenea exista si exemplare cu blana maronie, chiar roscata.

Petele de culoare alba apar la nivelul fetei, unde dau nastere unei masti caracteristice, dar si la nivelul labelor si pieptului. Pentru masculi exista o perioada de naparlire, iar pentru femele doua perioade de naparlire. Blana pentru Malamut-ul de Alaska trebuie periata o data pe zi timp de aproximativ 5 minute. De retinut ca blana lor tinde sa devina mai rara pe timpul perioadelor de vara.

Malamut-ul de Alaska are un cap mare in proportie cu corpul, cu tendinta de a se rotunji intre urechi. Botul este puternic si prezinta o dantura la fel de puternica, cu incisivii ce calca in foarfeca. Urechile sunt de forma triunghiulara, scurte si purtate orizontal. Ochii sunt migdalati, orientati oblic si de culoare inchisa. Desi recunoastem Malamut-ul de Alaska dupa culoare albastra a ochilor sai, este bine de stiut ca aceasta culoare reprezinta un defect al rasei, iar in cazul in care vreti sa duceti un astfel de exemplar la o expozitie canina, culoarea albastra a ochilor va reprezenta un defect major care va duce la eliminarea din start a cainelui.

Daca vreti sa fiti proprietarii unui Malamut de Alaska pur trebuie sa stiti ca rasa nu prezinta culoarea albastra la nivelul ochilor, asadar aceasta constituie un defect. Nasul este de culoarea neagra, iar in cazul cainilor ce au blana maronie sau roscata, nasul poate fi maro. Marginile pleoapelor si buzele sunt de culoare neagra, numai Malamut-ul de Alaska de culoare roscata are atat marginile pleoapelor, cat si buzele de culoare maronie. Corpul este musculos, puternic si bine proportionat, prezentand o adancitura inspre solduri.

Malamut de Alaska
Malamut de Alaska

Coada nu este arcuita, dar nici dreapta si este stufoasa. Membrele din fata au inaltime medie si sunt musculoase. Membrele din spate sunt perfect paralele cu cele din fata si sunt musculoase. Pintenii sunt un criteriul care scade din punctajul cainelui in cazul in care vreti sa mergeti cu el la o expozitie canina, si trebuie retezati, pentru ca numai astfel puteti indrepta acest defect. Labele sunt late si puternice, cu degete acoperite de blana in totalitate. De asemenea Malamut-ul are ghearele puternice si groase.

In ciuda aparentelor Malamut-ul de Alaska nu este un caine agresiv, chiar daca este extrem de puternic, el nu este un caine de paza, nu poseda agresivitate crescuta si este extrem de sociabil. Malamut-ul nu este cainele unui singur stapan, el accepta nenumarati stapani pe care ii considera la fel de indreptati sa ii fie proprietari.

Crescut intr-un trib el accepta si intampina cu drag compania oamenilor carora li se supune fara sa se gandeasca. De asemenea trasul saniilor nu era un sport pe care il faceau singuri, ci cu alte exemplare din aceiasi rasa, motiv pentru care accepta foarte usor prezenta altor caini in ograda sa, constituind adevarate haite impreuna cu acestia.

Comportamentul pentru Malamut-ul de Alaska poate fi corectat, caci fiind un caine obisnuit in haita are tendinta de a ii cauta pe ceilalti componenti ai haitei si este foarte probabil ca la primul semn ca este liber si nu mai este tinut in lesa sa fuga. Datorita firii sale extrem de sociabile, Malamut-ul de Alaska nu trebuie lasat mult timp singur, el are nevoie de oameni sau de alti caini in jurul sau, el nu percepe viata de unul singur si daca este nevoit sa traiasca in singuratate, va fi extrem de nefericit, se va considera abandonat, va incerca sa fuga in cautarea haitei in permanenta si veti avea parte de un caine trist si extrem de stresat.

Malamut-ul de Alaska este ideal pentru oamenii care au o curte si are nevoie de exercitiu fizic permanent. Fiind o rasa care nu a fost conceputa pentru a fi sedentara se vor ingrasa enorm, daca nu le asigurati o dieta slaba sau daca nu ii supuneti la exercitii fizice zilnice. Aceasta rasa gandeste mereu la nivel de haita, chiar daca nu are alti caini prin preajma are tendinta de a considera familia proprietarului ca fiind haita sa, asa ca va incerca sa devina liderul haitei. Puteti indrepta aceasta tendinta fiind fermi, dar si blanzi in acelasi timp, determinandu-i sa inteleaga ca proprietarul este seful haitei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.