Generalitati – temperament
Jindo-ul este un caine cunoscut mai mult pe teritoriul Coreei, unde este foarte apreciat datorita calitatilor sale. Cainii din aceasta rasa sunt considerati o adevarata comoara din natura, fiind niste caini foarte speciali, rasa descendenta din cainii mongoli, patrupezii mai poarta si denumirea de Chindo sau Jindo Gae. Jindo sunt caini foarte buni pentru vanatoare si pentru protectie personala sau pentru paza de teritorii.
Legile din Coreea apara si accepta ca monument natural Jindo-ul alb si Jindo-ul Rosu, cei de culoare neagra, galbena sau cafenie nefiind acceptati desi exista. In ciuda faptului ca era ilegal exportul de caini din aceasta rasa, Jindo-ul a fost totusi adus in America de Nord de peste douazeci de ani, dar au fost recunoscuti ca rasa canina abia in anul 1998 de catre Clubul United Kennel. Cainii din aceasta rasa sunt foarte puternici si aparent nu sunt predispusi la nici un fel de boala grava, doar hipotiroidismul reprezentand o mica problema.
Aspect fizic
Jindo-ul seamana ca aspect cu cainii din rasele coreene Akita Inu si Shiba Inu, este un caine de dimensiuni mijlocii, are urechile mereu ciulite si se aseamana cu o vulpe. Acest caine de tip Spitz este mai mult lung decat inalt, insa aceasta diferenta nu este tocmai mare. Masculii, ca la orice patrupede, sunt mult mai dezvoltati si mai puternici fata de femele, acestea avand aproape statura unei vulpi. Jindo-ul exista momentan in doua forme diferite si anume Tonggol / Gyupgae si Hudu / HeutGae, rase care se diferentiaza ca aspect fizic.
Jindo-ul de tip Tonggol / Gyupgae este foarte musculos, mai masiv, avand un corp mai scurt cu piept mult mai adanc si Jindo-ul de tip Hudu / HeutGae este mai maruntel, mai subtire si mai lung. Ulterior din aceste doua tipuri de Jindo, prin incrucisare evident, a mai aparut inca un tip de Jindo care dobandeste astfel lungimea trupului de la Hudu si are pieptul la fel de adanc ca Tonggol.
Blana acestor caini poate avea urmatoarele culori: galben, rosu, rosu cu alb, alb pur, alb cu varful cozii galben si cu marginea urechilor galbena, cafeniu, cafeniu cu alb, negru, sau combinatii de negru cu cafeniu. Desi aparent coada ar fi la fel, lucrurile stau cu totul altfel, aceasta este de doua tipuri si foarte usor de observat: de pe o parte ea poate fi rulata, formand un cerc deasupra partii dorsale, iar pe de alta parte poate sa fie chiar dreapta. Ochii acestor caini sunt de regula maronii sau rosiatici si au forma de nuca, urechile lor in forma de triunghi stau mereu ciulite, iar cand pasesc au un mers elegant, impunator.
Se spune ca exemplarele cu ochii rosii sunt mai priceputi la vanatoare fata de cei cu ochii maronii. O femela din rasa Jindo poate ajunge la maturitate la inaltimea de 58 cm, avand cel putin 41 cm iar un mascul poate avea inaltimea maxima de 65 cm. O femela atinge greutatea de 18 kg, iar un mascul de 23 kg, ambele fiind cazuri valabile la maturitate. La varsta de cinci luni se poate spune ca ajunge la aspectul fizic de caine matur, dar ca psihic ii ia putin mai mult, aproape pana la doi ani sa se maturizeze.
Cum ii place sa traiasca
Jindo-ul este un caine care initial a fost creat pentru vanatoare si in nici un caz nu se va obisnui sa locuiasca intr-un apartament micut, pentru ca inainte de toate este un caine de teren caruia ii place foarte mult sa umble si sa hoinareasca, mai ales pentru ca are un spirit foarte rebel si independent. Daca locuiti la curte nu-i veti tine inauntru cu una cu doua, deoarece ei sunt caini cunoscuti pentru faptul ca pot sari pereti sau garduri deosebit de inalte.
Chiar daca patrupedul acesta pare foarte supus, spiritul sau de aventurier nu-i va da pace, desi in ciuda acestui fapt cel mai mult le place sa fie alaturi de familia lor fata de care manifesta intotdeauna un devotament excelent. Un caine foarte elegant, Jindo are si pretentiile necesare faimei rasei, printre care se numara faptul ca nu va accepta niciodata mancare de la straini, este impulsiv, poate deveni uneori chiar violent si poate fi chiar mofturos. Pentru a corecta toate aceste mici deficiente din comportamentul sau, va trebui sa incepeti un dresaj timpuriu cu Jindo-ul dumneavoastra.
Trebuie stiut ca daca nu aveti rabdare, timp si experienta nu este indicat sa va achizitionati un Jindo. Aceasta rasa necesita multa atentie din partea stapanilor, atat pentru ingrijire fizica, cat si pentru a-l motiva si stimula psihic, are nevoie de afectiune si de o personalitate la fel de puternica precum a sa, ori poate mai puernica pentru a-i putea cumpata pornirile, subliniind faptul ca un Jindo nu se va supune niciodata unui om cu caracter slab care nu-i poate castiga respectul.
In ciuda acestor mici incoveniente pe care le prezinta, un Jindo este deosebit de protector, isi va apara stapanul indiferent de circumstante. Unui caine din aceasta rasa trebuie sa-i asigurati si un spatiu suficient de mare pentru a se misca in voie si sa-i oferiti si plimbari de peste o ora pe zi, pe langa un periaj zilnic, deoarece are o blana destul de bogata.
Catelusii Jindo, video: