Caracteristicile rasei de câini de cireadă Lapponian Herder sau câinele pentru reni din Laponia

0
799
Cainele Lapponian Herder
Cainele Lapponian Herder

Rasa Lapponian Herder este endemica din Laponia, unde a fost si obtinuta. Pastorii din acest tinut indepartat apreciau inca din vremuri de demult acest animal pentru ca era un caine rezistent la frigul arctic, cu o capacitate extraordinara de a alerga rapid prin stratul gros de zapada astfel incat putea concura chiar si cu lupii. Era folosit drept caine de cireada, la cresterea renilor, ii apara de animalele salbatice de prada. Aceste calitati ale cainelui sunt apreciate si astazi, rasa Lapponian Herder fiind utilizata drept caine de paza si animal de companie.

Standardul rasei a fost stabilit prima data in anul 1945 si numit Lapponian Herder.

Cainele are un aspect impresionant, corpul sau este masiv chiar mai impunator ca al rasei Ciobanesc German sau Colie. Este cunoscut si cu numele de Ciobanescul Lapon. Masculul are inaltimea la greaban de 49-55 cm, greutatea de 30 kg, iar femela are inaltimea de 43-49 cm si greutatea la fel ca a masculului sau putin mai mica.

Corpul cainelui Lapponian Herder este robust, acoperit cu fire de par de lungime medie si fire de subpar dese, care alcatuiesc o blana groasa si pufoasa. Culoarea este in general neagra cu pete albe sau roscat-cafenie, iar pe gat, piept si picioare este alba. Capul este mare, bine proportionat fata de corp, craniul lat si usor convex. Botul este scurt, drept si larg, cu varful ascutit, buzele inguste, obrajii bine dezvoltati, iar falcile puternice, muscatura este in foarfece. Stopul este bine marcat, nasul negru, urechile triunghiulare, bine distantate intre ele, tinute drept in sus, mobile si acoperite cu fire de par dese atat pe partea exterioara cat si pe cea interioara. Ochii sunt de forma ovala, au irisul de culoare maro-inchis, se armonizeaza perfect cu nuanta blanii si il fac sa aiba o privire inteligenta si patrunzatoare, lucru datorat si temperamentului sau curajos si prietenos.

Citește și:  O scurtă istorie a unui îndrăgit animal de companie: pisica

Gatul este scurt si puternic, bine acoperit de blana deasa si groasa, musculatura corpului este foarte bine dezvoltata, abdomenul retras, iar spatele lat si drept datorita muschilor bine conturati. Coada este de lungime medie, stufoasa, acoperita cu fire par dese. Membrele anterioare si posterioare sunt robuste, par drepte daca sunt privite din fata. Sunt acoperite cu blana groasa si au oasele puternice, bine dezvoltate. Coapsele sunt largi, musculoase, de lungime medie.

Pui de caine Lapponian Herder, Foto: free-pet-wallpapers.com
Pui de caine Lapponian Herder, Foto: free-pet-wallpapers.com

Cainele Lapponian Herder este energic, rapid, inteligent, ascultator si agil.

Nu este o rasa agresiva insa are mult curaj. Latra puternic, are un instinct bun de caine de vanatoare si este mereu activ daca este folosit la paza animalelor. Ca animal de companie este calm, ascultator, linistit, loial stapanului, jucaus cu cei mici, rezervat fata de straini si prietenos fata de alte animale domestice din gospodarie. Nu este indicat sa fie tinut intr-un apartament, mult mai bine se adapteaza la traiul in curtea unei case. De asemenea, acest caine este recomandat ciobanilor de la munte sau oamenilor care locuiesc in zone cu clima rece, cu multa zapada.

Video – Cainele Lapponian Herder:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.