Animale de companieCâinele Ciobanesc Anatolian - potrivit pentru pentru plimbările lungi în natură

Câinele Ciobanesc Anatolian – potrivit pentru pentru plimbările lungi în natură

Generalitati – temperament

Ciobanesc-ul Anatolian apartine grupei de ciobanesti, originar din Turcia, folositi si in prezent pentru paza turmelor de oi si de capre, mai ales de catre turci. Cainii din aceasta rasa au nevoie de o cantitate mare de hrana, mai ales cand sunt pui, ceea ce poate duce stapanul la o cheltuiala destul de ridicata. Cand ajung la maturitate nu vor mai consuma o cantitate asa de mare de alimente insa vor avea nevoie in continuare de o nutritie substantiala. Acesti caini traiesc intre 9 si 15 ani, cu aproximatie, media lor de viata fiind de 12 ani.

O femela de Ciobanesc Anatolian poate da nastere la aproximativ 11 pui, insa au fost inregistrate cazuri si cu 14 pui la fatare. Cainii din aceasta rasa pot avea un temperament coleric si botul putin stramb, sunt feriti insa de problemele ereditare, datorita cresterii lor de-a lungul secolelor. Daca doriti sa va achizitionati un caine din aceasta rasa, trebuie sa insistati la persoana de la care il veti lua sa va lase sa cercetati in atentie trasaturile comportamentale si cele fizice in amanunt, mai ales ochii si soldurile.

Ciobanesc-ul Anatolian este considerat emblema Turciei, folositi in trecut pentru vanatul leilor si a cailor, insa acum au o activitate mai putin primejdioasa, alaturi de turmele de oi si capre. Sunt caini foarte inteligenti si cu multa vointa, antrenati in trecut cu multa severitate, indeosebi pentru a le dezvolta initiativa si spiritul de luptatori. Ei necesita multa rabdare, desi succesul unui dresaj nu este intotdeauna garantat, avand o fire independenta. Acesti caini sunt foarte motivati, foarte destepti si au nevoie de antrenamente constante si mai dure.

Aspect fizic

Ciobanesc-ul Anatolian este cunoscut si sub denumirea de Karabash, fiind un caine puternic, de talie mare, deosebiti prin insemnele de pe fata. Au urechile si botul de culoare mai inchisa. Blana lor nu este absolut deloc greu de intretinut, deoarece este deasa, dar scurta. Ciobanesc-ul Anatolian atinge maturitatea abia la varsta de patru ani, valabil in cazul masculilor, iar in cazul femelelor maturitatea isi face simtita prezenta la varsta de trei ani.

Sunt caini de talie gigant, un mascul atinge chiar 81 de centimetri in inaltime iar o femela atinge 79 de centimetri, cu greutate de aproximativ 64 de kilograme la masculi si 59 de kilograme la femele. Capul unui Ciobanesc Anatolian este foarte mare cu un bot la fel de puternic, ochii lor de culoare auriu spre negru sunt putin departati, mici in comparatie cu marimea capului si au o expresie dura.

Anatolian

Urechile de forma triunghiulara, sunt lipite de cap in parti. Au un gat puternic si plin de muschi, iar coastele cat si pieptul ies destul de bine in evidenta. Picioarele sunt puternice insa cele din spate sunt mai musculoase, cele din fata fiind mai mult osoase si putin departate. Cand este in miscare sau agitat isi tine coada in sus, ridicata si putin incovoiata, iar cand este in repaos coada ii atarna langa picioarele din spate.

Are blana putin mai lunga pe coada, pe gat si umeri, la picioare si la urechi nefiind aranjata. Culoarea lor este crem spre castaniu si asa cum spuneam pe bot si pe urechi pot avea un castaniu mai pronuntat. Mai pot fi si albi, vargati sau maro mai inchis.

Cum ii place sa traiasca

Ciobanesc-ul Anatolian, fiind un caine de statura mare, are nevoie de multe exercitii fizice si de plimbari lungi, gradate, care sa includa si alergari usoare. Cainii din aceasta rasa nu au probleme nici cu frigul nici cu caldura, deci nu va trebui sa va faceti griji de climat, insa necesita un spatiu destul de mare si inchis in care trebuie sa fie tinuti, motiv pentru care nu se vor potrivi intr-un apartament.

Chiar daca nu ii veti scoate zilnic la plimbari lungi, trebuie sa le asigurati o curte in care sa alerge cat ii tin picioarele. Sunt caini foarte indicati pentru paza si pentru protectie personala. Desi au o tendinta scazuta de a latra, isi vor folosi tonul gros doar la nevoie. Sunt considerati caini agresivi, avand in vedere trecutul lor de vanatori iscusiti si de paznici de turme si trebuie socializati foarte bine cu alte animale sau copiii, insa de la o varsta frageda si mereu supravegheati cand sunt in apropierea acestora.

In cazul in care ii cresteti pentru paza, trebuie sa-i dresati si sa ii invatati sa se axeze pe acea activitate insa cu siguranta nu le va fi greu, deoarece sunt inteligenti si independenti si au un instinct de aparare foarte bine dezvoltat. In cazul in care i-ati socializat cu copii, inca de mici, vor manifesta fata de acestia o protectie deosebita dar niciodata nu sunt indicati sa locuiasca cu un alt patruped de sex masculin sub acelasi acoperis. Se vor ivi cu siguranta probleme. Blana lor trebuie sa fie periata saptamanal, deci nu va vor rapi mult timp, dar din pacate in sezonul lor de naparlire vor pierde foarte mult par.

Cainele din rasa Ciobanesc Anatolian la joaca, video:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.