Generalitati – temperament
Cavalier-ul Spaniel a fost o rasa foarte indragita de catre regele Charles, motiv pentru care aceasta a fost ulterior redenumita dupa numele sau. Spanielii sunt de talie mare sau mica, fiind folositi de secole, prezenti in vietile oamenilor. Chiar si picturile sau gablonturile din anii 1400 au infatisat acesti caini de talie mica, care se asemanau mult cu spanielii. Astfel Cavalier-ul King Charles Spaniel, favoritul regelui, cum mai este si numit, a fost modelat dupa spanielii de pe vremuri, considerandu-se ca provenea din spanielul de talie mare.
Rasa a fost indragita si perpetuata si de succesorul regelui iar cainele a devenit ulterior foarte apreciat de toti aristocratii. Din pacate impreuna cu declinul casei Stuart are loc si declinul acestei rase, deoarece bietele patrupede nu aveau alte intrebuintari inafara de cele de animale de companie, fiind mereu asociate cu luxul si cu bunastarea. Oamenii din clasa de mijloc nu-si permiteau insa sa intretina un caine care nu avea nici un folos inafara de cel de a fi caini de agrement.
Rasa si-a revenit vertiginos in timp ce domnea Regina Victoria si din fericire nu a disparut, dar aspectul sau a fost alterat. Capul sau a fost putin alungit si a primit in cele din urma numele de English Toy Spaniel dar in 1920 americanul Roswell Eldridge a incercat sa redea aspectul original rasei, lucru pe care l-a si reusit in cele din urma.
Asadar in anul 1928 Cavalier-ul King Charles Spaniel Club ia fiinta pe teritoriul Angliei, rasa cu pricina fiind recunoscuta in 1944 de catre Clubul Englez Kennel iar cativa ani mai tarziu devine si una dintre rasele cele mai populare din Marea Britanie. In anul 1996 Cavalier-ul Spaniel devine rasa recunoscuta si de Clubul American Kennel ca fiind membru al grupului de caini de agrement.
Cavalier-ul Spaniel este o rasa micuta, foarte eleganta si deosebit de activa. Nu se desprinde niciodata de stapanul sau si are un temperament extrovertit. Sunt caini foarte loiali fiind inca de la inceputuri companioni, avand alte intrebuintari, pot fi cateodata chiar galagiosi si deosebit de vioi. Nu le place absolut deloc sa fie singuri si vor cauta in permanenta compania umana sau macar compania altor patrupede.
Cavalier-ul Spaniel este un caine plin de afectiune, foarte dragalas care va face tot posibilul sa fie in centrul atentiei stapanului sau, activitate care nu intampina mari dificultati. Rasa este considerata a fi un caine de salon foarte bun, numit si lap dog, dar in ciuda acestui fapt nu este un caine sedentar ci chiar sportiv, foarte agil si poate excela si in arta vanatorii. Chiar daca a fost tinut doar sub aripa protectoare a stapanului sau, Cavalier-ul Spaniel si-a dezvoltat cateva abilitati precum inotul, fiind un bun recuperator.
Aspect fizic

Cavalier-ul Spaniel este un caine de talie mica, are un cap lejer rotunjit, botul conic si urechile lungi, fiind ornate cu franjurei, ca niste smocuri ce le are si pe partea superioara de pe cap. Ochii lor sunt de culoare inchisa de regula maro, sunt mari si rotunzi iar blana este deosebit de matasoasa, avand o lungime mijlocie.
Desi nu este creata, blana lor poate avea cateva onduleuri fine. Pe varful capului, urechilor, a cozii, a picioarelor si a labelor au cateva fire de par ca niste franjurei, si cum am precizat anterior, blana lor este de patru feluri: blenheim, adica un fond alb cu pete castanii deschise sau roscate, tricolor adica pete negre si pete cafenii pe fond alb, negru cu cafeniu si rubin. La maturitate un exemplar din aceasta rasa poate atinge inaltimea de 33 de centimetri si greutatea de 8 kilograme.
Cum ii place sa traiasca
Cavalier-ul Spaniel este un caine ce iubeste rasfatul din partea stapanilor, adora sa locuiasca in casa, fiind perfect impacati si cu un apartament, mai ales daca-l ajutati sa faca exercitiile fizice necesare de care are nevoie zilnic. Un exemplar din aceasta rasa va trai multumit si la tara sau la o curte, stand pe afara in timpul zilei si participand cu placere la toate activitatile uzuale, insa daca i se permite sa doarma in casa, atunci totul este perfect. Din pacate Cavalier-ul Spaniel nu tolereaza copii care-l necajesc, devenind chiar agresiv cu ei, daca nu este socializat timpuriu.
Daca incepeti sa-l educati de mic, atunci Cavalier-ul Spaniel nu va avea aceste probleme si ii puteti dezvolta si alte instincte precum cel de vanator, meserie cu care se va impaca de minune pentru ca ii place sa alerge. Trebuie sa il ingrijiti sapatamanal, fiind necesara perierea cat si pieptanarea patrupedului, pentu a nu lasa blana sa se incurce si astfel sa cauzeze probleme micutului animal.
Cateva dintre bolile pe care le poate dezvolta Cavalier-ul Spaniel sunt: epilepsia, entropionul, cataracta, displazia de sold, luxatia patelara, hipotiroidismul, valvulopatia si diabetul. Durata sa medie de viata este de aproximativ 12 ani.