Timp liberCe este Radioamatorism și cum a luat naștere această pasiune

Ce este Radioamatorism și cum a luat naștere această pasiune

Radioamatorismul este o pasiune populara printre persoanele de toate varstele. Aceasta pasiune poate fi considerata in acelasi timp si un sport, iar scopul principal pentru care radioamatorismul este practicat este relaxarea.

Ce este radioamatorismul si cum a luat nastere?

Radioamatorismul reprezinta utilizarea undelor radioelectrice in scop personal prin elemente proprii de emisie-receptie. In acest fel, radioamatorii din intreaga lume pot comunica liber prin intermediul statiilor personale, bieninteles in functie de frecventele pe care se regasesc. Radioamatorismul nu este practicat in scopuri politice sau economice, ci doar in scop personal, avand si un puternic rol educativ.

Unii considera radioamatorismul doar un simplu hobby, pentru unii este un sport, pentru ca sportul nu are scopul principal de a solicita organismul, ci si creierul. Acest sport face apel la educatie, vointa, curaj si initiativa si nu in ultimul rand la disciplina.

Istoria radioamatorismului este destul de controversata. Inceputurile acestei pasiuni dateaza inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, insa a inceput sa fie practicata ca atare la inceputul secolului XX. Radioamatorismul a aparut pentru intaia oara in Statele Unite ale Americii in anul 1919, pentru ca mai tarziu, in anul 1925, sa fie infiintata “Uniunea Nationala a Radioamatorilor”. De pe teritoriul Statelor Unite, radioamatorismul a fost raspandit in intreaga lume, devenind un adevarat hobby si o modalitate excelenta si foarte utila de petrecere a timpului liber.

Pe teritoriul tarii noastre radioamatorismul a inceput sa fie practicat incepand cu anul 1926, atunci cand a fost infiintat primul astfel de club, pentru ca abia in anul 1936 sa fie infiintata “Asociatia Amatorilor Romani de Unde Scurte”. Radioamatorismul s-a dezvoltat concomitent cu tehnologia, iar radioamatorii din intreaga lume au influentat intr-o mare masura studiul asupra propagarii undelor, dar si asupra construirii echipamentului necesar.

Radioamatorismul este o pasiune dedicata oricui si este imbratisata de persoane din intreaga lume indiferent de statutul social, etnie, profesie sau varsta. Cei mai multi dintre radioamatori pasesc pe fagasul acestei interesante pasiuni din simpla curiozitate si din fascinatia pe care o prezinta fata de radiocomunicatie, incepand sa o adapteze propriei persoane, pentru ca, de fapt, acesta este scopul principal al acestei pasiunii. Pe langa faptul ca radioamatorii descopera foarte multe lucruri despre modul in care radicomunicatiile functioneaza, radioamatorismul pune foarte mult accent pe comunicarea intre oameni simpli din intreaga lume.

Cum este posibila comunicare in radioamatorism?

Pentru a practica radioamatorismul, pasionatii folosesc diferite metode pentru a comunica. Cea mai frecventa metoda de comunicare este, dupa cum am spus si anterior, radiocomunicatia care presupune folosirea unor unde radioelectrice. Cea mai comuna cale de transmitere a informatiilor este modulatia de frecventa (frequency modulation) – FM care ofera o calitate deosebita semnalelor audio transmise.

O alta modalitate de comunicare a informatiilor intre radioamatori este radiotelegrafia, o forma a radiocomunicatiei bazata pe transmiterea informatiilor prin unde electromagnetice care nu sunt ghidate, folosindu-se de obicei codul Morse. Informatiile transmise prin aceasta modalitate sunt codate si este o forma de comunicare foarte utila pentru radioamatorii care nu vorbesc aceeasi limba si nici o limba universala si totusi doresc sa comunice.

Probabil va intrebati care este echipamentul de care un radioamator are nevoie pentru a practica acesta deosebita activitate. Chiar daca tehnologia a avansat foarte mult inca exista radioamatori care, din pasiune, isi confectioneaza un echipament propriu. Insa, exista si tehnici mai moderne. Inainte de a incepe comunicarea propriu-zisa, radioamatorii incep doar prin a recepta anumite benzi dupa care vor putea emite si stabili legaturi.

Statiile si antenele folosite sunt diferite iar radioamatorii care au o oarecare experienta in domeniu sunt de parere ca alegerea unui echipament adecvat este influentata de cerintele fiecarui radioamator in parte.

In prezent, traim intr-o era in care tehnologia ne conduce la fiecare pas, iar pasiunea pentru radioamatorism este si ea influentata de acest factor, bineinteles intr-un sens pozitiv. Calculatorul personal poate fi folosit pentru comunicare de genul teletip, pentru care inainte era necesar un echipament mult mai performant.

Insa nu oricine detine echipamentul adecvat se poate considera si poate practica radioamatorismul. Nicidecum. Pentru a practica acest sport deosebit, pasionatii au nevoie de licenta de radioamator. Obtinerea unei astfel de autorizatii cu ajutorul careia radioamatorii vor putea realiza legaturi cu alti pasionati din lumea intreaga este diferita de la o tara la alta. Insa anumite reguli sunt respectate in intreaga lume: toti radioamatorii trebuie sa cunoasca anumite concepte, anumite elemente cheie care caracterizeaza acest sport, trebuie sa aiba cunostinte solide de electrotehnica, electronica, radiocomunicatii, topografie si chiar geografie.

Mai mult decat atat, radioamatorul care doreste sa primeasca licenta trebuie sa cunoasca si informatii referitoare la protectia muncii din acest domeniu. Radioamatorii trebuie sa aiba cunostinte temeinice referitoare la felul in care statiile de emisie-receptie sunt construite. Regulamentul pe care radioamatorii trebuie sa si-l insuseasca este destul de strict insa fara cunostintele mentionate mai sus acestia nu isi vor putea primi licenta si nu vor putea realiza conexiuni. Pe teritoriul romanesc autorizatia de radioamator este eliberata de catre Agentia Nationala de Comunicatii. Licenta de radioamator este acordata pasionatilor dupa ce acestia au sustinut un test complex.

In prezent comunicarea se face foarte simplu prin intermediul Internetului si al retelelor de socializare. Insa, spre surprinderea multor persoane, Facebook-ul nu a reprezentat o alternativa pentru radioamatori care au continuat sa practice cu aceeasi indarjire si pasiune radiamatorismul. Radioamatorismul se mentine in intreaga lume ca un hobby foarte interesant si solicitant, cei mai multi radioamatori aflandu-se in tarile dezvoltate. In lume exista aproximativ 6 milioane de radioamatori, iar pe teritoriul romanesc numarul radioamatorilor ajunge pana la 8000.

Limbajul radioamatorilor

Radioamatorismul nu se rezuma doar la receptarea anumitor unde si la incheierea unor conversatii. Nicidecum. Radioamatorismul reprezinta o activitate mult mai complexa decat atat si, de-a lungul timpului, radioamatorii au adus un aport important la dezvoltarea mai multor domenii. Radioamatorii trebuie sa respecte anumite reguli in timpul conversatiilor, comunicand printr-un limbaj al radioamatorilor.

De exemplu, atunci cand radioamatorii intra in legatura, fie in scris, fie verbal, ei se vor adresa utilizand porecla. Radioamatorii folosesc anumite coduri pentru a comunica, unul dintre cele mai populare fiind “codul Q”. Limba folosita in radioamatorism este engleza insa, in cazul in care un radioamator nu cunoaste aceasta limba aceasta atunci codul va fi foarte util in comunicare. Dupa cum am spus si in randurile anterioare, la inceput radioamatorii doar asculta pentru a invata codurile si pentru a se familiariza cu aceasta activitate interesanta.

O regula foarte importanta pe care toti radioamatorii trebuie sa o respecte este folosirea corecta a indicativului. Atunci cand radioamatorii primesc licenta, ei primesc si un indicativ pe care trebuie sa il foloseasca de fiecare data pentru a putea fi identificati de catre ceilalti radioamatori. Indicativul este alcatuit din combinatii unice de litere si cifre, fiecare radioamator primind un indicativ unic. Legatura intre radioamatori este denumita QSO. Un radioamator trebuie sa se identifice, adica sa isi repete indicativul de fiecare data daca incepe o conversatie si la fiecare 10 minute.

Pentru unele persoane, radioamtorismul este mai mult decat o pasiune, este un adevarat stil de viata. Ce este interesant este ca, traind intr-o era in care comunicarea se realizeaza atat de simplu prin telefon si Internet, inca exista persoane care vor sa iasa din tipar si imbratiseaza acest hobby atat se special. Mai mult decat atat, concursurile de radioamatorism sunt foarte interesante, iar radioamatorii din intreaga lume nu ezita sa participe la astfel de competitii.

Insa, cel mai important aspect al acestei pasiuni este legarea prieteniilor cu persoane din intreaga lume care impartasesc aceeasi pasiune.

Avantajele radioamatorismului

Spre deosebire de alte pasiuni, radioamatorismul pune accentul pe valori, pe etica, pe cultura si educatie si pe dorinta de a comunica cu persoane din intreaga lume indiferent de statut social, etnie sau profesie. Este o pasiune deosebita potrivita persoanelor care doresc sa comunice intr-un stil diferit. Avantajele acestui hobby sunt numeroase.

  • Spre deosebire de alte mijloace de comunicare care se pot bloca la un moment dat sau in anumite situatii, cum ar fi calamitatile naturale sau momentele in care retelele sunt suprasolicitate, prin tehnicile radioamatorismului comunicarea este posbila. In acest fel se pot salva vieti.
  • Toti radioamatorii fac parte dintr-o comunitate extinsa la nivel mondial, o comunitate in care cuvantul cheie este prietenia. Nimic nu poate fi mai placut decat sa ai prieteni in intreaga lume.
  • Radioamatorismul reprezinta o oportunitate de imbogatire a bagajului de cunostinte din diferite domenii, insa in special din domeniul geografiei. Invatarea si exersarea unei limbi straine se face cel mai bine prin comunicare, iar radioamatorismul permite acest lucru tuturor pasionatilor.
  • Nu este foarte usor pentru o persoana sa isi dezvolte abilitatile de comunicare insa, prin intermediul acestui hobby, acest lucru este posbil.
  • Mai mult decat atat, este util pentru cei care calatoresc, viziteaza locuri noi si doresc sa afle care sunt principalele atractii turistice.

In concluzie, radioamatorismul este o pasiune mai mult decat speciala, avand in vedere ca pune accentul pe cunostinte tehnice, inteligenta, abilitati de comunicare si dorinta de a afla lucruri noi si de a inchega prietenii cu persoane din lumea intreaga.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.