Timp liberRachete de nadire la pescuit, vezi cum se folosesc acestea și la...

Rachete de nadire la pescuit, vezi cum se folosesc acestea și la ce ajută

Rachetele de nadire reprezinta solutii ideale pentru nadirea la distanta, intrucat ele beneficiaza de o precizie sporita si, mai mult decat atat, permit folosirea amestecurilor de seminte, a bucatelelor de boilies sau a peletelor. In afara de precizie, nadirea cu racheta va fi si foarte rapida.

Despre procesul de nadire

Procesul de nadire este unul extrem de important, cu precadere la pescuitul crapului, dar si la alti pesti rapitori. Daca pescarii nu acorda suficienta importanta acestui lucru, atunci sansele unei partide reusite scad vertiginos. Astfel, ei trebuie sa stabileasca cu mare precizie locul unde vor nadi, dar si cantitatea de nada pe care o vor utiliza sau ingredientele folosite la prepararea ei. Exista totusi o mare problema cu care se confrunta pescarii si anume nadirea la distante foarte mari, de pana la 100 de metri.

Dupa cum am mentionat si mai sus, cele mai potrivite nade pentru crap si nu numai sunt cele care contin amestecuri de seminte, bucati de boilies-uri, alune, pelete etc.. Cu cat se vor utiliza mai multe ingrediente diferite la mix, cu atat pestii vor fi mai atrasi si veti creste sansa unei partide de pescuit reusita. In acest sens, scopul oricarui pescar este sa tina pestii pe locurile de nadit pe care le prefera.

La pescuitul pe mal, nadirea se realizeaza cu usurinta, intrucat ea se poate introduce cu prastia sau chiar aruncand-o cu mana. Cu toate acestea, pestii nu se gasesc intotdeauna foarte aproape de mal si, in dese randuri, pescarii sunt nevoiti sa nadeasca la distante mari, chiar de peste 70-80 de metri.

Cum boilies-urile sfaramate sau semintele nu se pot introduce la distante asa de insemnate cu prastia sau cu bastonul, singura optiune ramasa este racheta de nadire. O solutie care poate parea de incercat este nadirea din barca, insa si aceasta are minusul ei importante: in multe dintre locurile de pescuit, barca nu este permisa. In plus, aceeasi situatie este valabila si pentru nadirea cu barca teleghidata. In plus, pretul unei asemenea „aventuri” este prohibitiv.

Clasificarea rachetelor de nadire

Rachetele de nadire pot fi gasite in trei mari modele, fiecare dintre acestea putand fi folosite in diferite moduri. Depinzand de forma, marimea, cantitatea de nada utilizata, compozitia nadei, sau distanta la care aceasta se poate lansa, tipurile de rachete de nadire se diferentiaza unele de altele. Cu toate acestea, trebuie sa retinem faptul ca ele au o eficienta sporita, care le recomanda.

In prima categorie de rachete de nadire intra cele care sunt mai scurte si au un corp indesat. . Acestea se pot folosi inclusiv cu lansetele normale pentru pescuitul crapului. Totusi, ele nu permit utilizarea unei cantitati mari de seminte sau boilies-uri, iar distantele maxime de lansare nu trec, in general, de 70-80 de metri. Ca avantaje, putem mentiona faptul ca sunt extrem de silentioase si, in plus, procesul de recuperarea se realizeaza cu usurinta, fara rezistenta. In concluzie, aceste rachete sunt ideale pentru nadirile suplimentare, in locurile unde pescarii au mai avut parte de trasaturi.

In cea de-a doua categorie de rachete de nadire intra cele cu corpul mare si cu un diametru pe masura. Aceste rachete permit folosirea a pana la 200-250 de grame de nada si se pot folosi chiar si la distante mai mari de 100-120 de metri, avand un grad de precizie extraordinar. Cu toate astea, pescarii trebuie sa fie foarte atenti, intrucat nu toate lansetele sunt capabile sa suporte asa de multa nada. Mai mult decat atat, rachetele din aceasta categorie se pot umple cu apa, pentru sporirea stabilitatii in aer, dar si pentru reducerea cantitatii de nada care cada de-a lungul unui lanseu.

In fine, un ultim model de racheta de nadira este cel lung, mai subtire, cu un diametru interior foarte scazut. Daca se foloseste o astfel de racheta, lansarile pot depasi 120 de metri si se pot introduce foarte multe boilies-uri. Ca dezavantaj, se spune ca doar pescarii cu experienta foarte mare sunt capabili sa foloseasca rachetele mentionate.

De curand, a aparut un model mai nou de rachete de nadire. Acestea au un sistem de inchidere foarte performant, care permite o recuperarea a rachetei foarte rapida, aproape fara nicio rezistenta. Astfel, nu exista practic niciun risc de a se pierde nada in timpul lansarilor.

Cateva sfaturi in ceea ce priveste utilizarea rachetelor de nadire

Atunci cand folosim rachete de nadire este bine sa stim faptul ca niciodata acestea nu trebuie incarcate la capacitate maxima cu nada, pentru ca, in caz contrar, o parte din aceasta se va pierde la primele lansari. De aceea, cel mai bine este sa incarcam doar la doua treimi din capacitate.

O alta regula in ceea ce priveste utilizarea rachetelor de nadire spune ca aruncarile nu trebuie facute prin biciuire. Este indicat sa se utilizeze miscari mai lente, care pot creste in intensitate in mod progresiv. Va puteti da seama cu usurinta daca ati facut o lansare corecta atunci cand, la contactul cu apa, racheta se va bascula usor, lasand nada din interior libera. Daca racheta ia contact cu apa la un unghi ceva mai ascutit, aceasta va face o miscare asemanatoare cu cea a unei broaste pe suprafata apei.

Este total contraindicat sa incarcati nada folosita pentru rachetele de nadire cu pelete inmuiate, pentru ca, in caz contrar, acestea se vor lipi de pereti. Un amestec foarte bun pentru astfel de rachete sunt boilies-urile cu diametru mic, alaturi de porumb si canepa.

Rachetele de nadire se pot folosi cu diferite tipuri de momeala si in orice anotimp, indiferent de vremea de afara. Fiind imprastiata pe langa carlig, momeala nu se va dispersa in apa sau la suprafata. Rachetele de nadire se poate aseza din nou in apa unde se doreste, asta pentru ca timpul pana la expulzarea nadei este suficient de mare. Datorita faptului ca sunt inchise, in acest fel se previne pierderea momelii la lansare.

Lansetele spod-rod

Rachetele care sunt mai mici se pot folosi si cu lansetele de crap. In caz contrar, rachetele mari sunt total contraindicate folosirii alaturi de lansetele de crap, intrucat daca faceti acest lucru aveti toate sansele sa le rupeti. In prezent, au aparut pe piata lansete spod-rod, concepute special pentru a fi folosite cu rachetele de nadire. Ele au inlocuit lansetele similare cu cele utilizate pentru pescuitul marin, de genul surf fishing.

Lansetele spod-rod au circa 3,60 de metri., dispun de o actiune parabolica, iar inelele de plecare si de varf sunt supradimensionate. Firele inaintase trebuie sa fie textile si foarte rezistente, pentru a prelua socul aruncarilor. Pe de alta parte, firul principal este bine sa fie mai subitre.

Cu cat firul inaintas este mai putin elastic, cu atat, lanseta poate fi incarcata mai mult la lansare. Daca pescarii hotarasc sa nu utilizeze fir inaintas textil, o portiune din puterea vergii se absoarbe de catre firul monofilament, astfel scazand distanta de aruncare. Una peste alta, inaintasul textil este mai mult decat indicat in aceasta situatie.

Despre catapultele de nadire si comparatia cu rachetele de nadire

Catapultele pentru nadire sunt denumire si cupe pentru nadire. Ele sunt foarte recomandate atunci cand ne dorim sa nadim cu bulgari, de asemenea la distante mari. In prezent, exista o oferta bogata in ceea ce priveste catapultele de nadire. Catapultele de nadire prezinta cateva avantaje fata de rachetele de nadire.

In primul rand, in comparatie cu rachetele, unde este indicat sa aveti un spod, in cazul cupelor se pot utiliza mai toate lansetele. Apoi, dupa lansare, cupa de obicei cade foarte repede, in vreme ce bulgarele ajunge pe vad, favorizand astfel recuperarea, care se realizeaza fara niciun zgomot puternic. In cazul rachetelor de nadit, in apa mica, se stie ca ele sunt mult mai zgomotoase.

De asemenea, la rachete se pierde o cantitate foarte mare de seminte, daca acestea se utilizeaza (chiar mai mult de o treime). Nu in ultimul rand, pretul favorizeaza achizitionarea unei catapulte.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.