Copii & adolescențiCum să faci față ca și părinte adolescentului tău când ajunge la...

Cum să faci față ca și părinte adolescentului tău când ajunge la vârsta pubertății

Pubertatea copiilor este o perioada dificila atat pentru adolescenti, cat si pentru parintii acestora! Viitorii tineri trec printr-o perioada de schimbari, ce implica schimbari fizico-hormonale dar si psihice si sociale – emotii, valori, atitudini, comportamente.

Toate aceste schimbari il pot face pe adolescent sa reactioneze uneori inadecvat sau exagerat in fata unor situatii banale: fie prea emotional, fie prea indiferent, fie prea agresiv! Pubertatea copiilor implica treceri succesive si rapide de la o stare la alta (actiunea hormonilor) astfel ca va va fi greu sa purtati o conversatie serioasa cu un copil care un moment este vesel si fara griji, in urmatorul moment devine trist si bosumflat, pentru ca apoi sa fie nervos!

Astfel, daca sunteti parintii unui adolescent, tot ce puteti face este sa fiti intelegatori si sa nu ii creati si mai multe dificultati. Amintiti-va ce inseamna pubertatea copiilor si prin ce ati trecut si voi la vremea voastra in aceasta perioada! Pubertatea are efecte in mai multe aspecte ale vietii:

In ceea ce priveste aspectul fizic, pubertatea copiilor este acea perioada in care ei devin cat se poate de constienti de sexualitatea lor, de dorintele lor, iar in contextul acesta, aspectul fizic devine foarte important! Copiii devin constienti ca pentru a avea succes la sexul opus, aspectul este important!

Astfel ca orice mica neplacere – inevitabila, de altfel – cum ar fi aparitia unor cosuri, o inaltime necorespunzatoare, o silueta prea slaba sau prea voluminoasa, intarzierea dezvoltarii sanilor, o proteza dentara, ochelari, poate deveni un adevarat dezastru pentru adolescent! Avand in vedere ca adolescentii sunt extremi de constienti de aspectul lor, aceste mici defecte vor crea emotii negative mai intense decat ar fi normal!

Pubertatea copiilor le poate crea dificultati in ceea ce priveste mediul scolar: in primul rand, ei devin mai nerabdatori si devin mai interesati de lucruri practice decat de cele teoretice invatate in scoala! Daca sunteti parintii unui adolescent, vi se pare foarte cunoscuta replica: “la ce imi va trebui asta in viata”?!

Deci un adolescent va avea dificultati de invatare, dificultati sporite considerabil de atitudinea unor profesori – care sunt poate inacriti de profesia lor – prea autoritari si care ii interzic adolescentului sa se exprime sau prea sarcastici – tipul glumet si ironic, care face “panarama” de tanar, creandu-i astfel inca o problema legata de imaginea sa (ca si cum ar mai fi nevoie de inca una)!

Relatiile cu prietenii devin foarte importante in ceea ce priveste pubertatea copiilor; aceasta este perioada in care prietenii incep sa aiba o mai mare influenta si importanta decat familia, in care integrarea intr-un anumit grup este esentiala pentru dezvoltarea adolescentului. De aceea, tinerii inchisi in sine, mai putin sociabili si cu probleme de incredere in sine vor avea adevarate dificultati emotionale, nereusind sa se integreze adecvat intr-un grup.

adolescent la varsta pubertatii

Ei pot deveni tinta glumelor celorlalti adolescenti (prin sinceritatea lor franca, adolescentii pot fi extrem de cruzi), cei de care se glumeste, cei porecliti “tocilari”, “aragaz cu patru ochi”, “fraieri”. Unui adolescent care nu si-a format un grup de prieteni ii va fi mult mai greu sa treaca peste aceasta perioada. Dar voi, ca parinti, nu prea aveti ce face: doar daca vi se cere sfatul, povestiti-i calm ca si voi ati trecut prin asta si ca dupa o anumita varsta, toate problemele lui vor disparea!

Relatiile cu prietenii pot fi privite si din alta perspectiva: daca este tipul de adolescent popular cu un grup mare, atunci voi, ca parinti, trebuie sa urmariti cu discretie ce fel de activitati fac impreuna tinerii si sa interveniti daca vedeti semne de comportamente deviante: fumat, consum des de alcool, droguri. Nu va ganditi ca este prea mic copilul pentru asa ceva – influenta grupului creeaza o mentalitate de masa, in care conduita colectiva este mai importanta decat propriile opinii si valori!

Pubertatea copiilor implica un subiect extrem de delicat: prima dragoste adevarata, intensa a adolescentului! Si pentru ca adolescentii au de multe ori o tendinta aproape morbida spre dragostea fara speranta (ei isi gasesc mereu un ideal de neatins), trebuie sa fiti pregatiti ca parinti sa va confruntati cu negre depresii. Nu va speriati daca il auziti vorbind despre moarte, este o perioada normala. Si din nou, incercati doar daca si el vrea sa discutati despre asta! Caci prima dragoste va trece rapid si va face loc pentru a doua si a treia… A propos de dragoste: daca pana acum nu ati facut-o, nu uitati sa va indepliniti datoria de parinte si sa vorbiti cu el despre sex!

Conditiile de viata si statutul socio-economic al familiei ii poate crea dificultati de integrare tanarului aflat in perioada pubertatii copiilor! Pentru ca adolescentii sunt excesiv de critici si superficiali, iar o conditie materiala mai modesta a familiei il poate afecta! Astfel, oricat de greu va este financiar, asigurati-va – daca este posibil – ca are macar un obiect care este “la moda” printre cei de varsta lui: telefon, I-phone, etc.

Pubertatea copiilor implica schimbari in relatiile acestora cu fratii sau surorile sale, schimbari care pot fi benefice. Astfel, daca are o sora sau un frate mai mare, va putea apela la acesta pentru sfaturi – fiind mai apropiati ca varsta – iar daca are un frate sau sora mai mica, isi va lua rolul de protector! Insa asigurati-va ca nu aratati preferinta pentru nici unul dintre copii, caci lupta pentru putere si atentie intre frati incepe din frageda copilarie si este mereu prezenta!

Si in sfarsit, pubertatea copiilor implica schimbari in relatia cu voi ca parinti! Orice mic conflict sau neintelegere va deveni exagerat, ii va crea emotii negative intense. In special, adolescentului nu trebuie sa i se arate dezaprobare sau respingere – le traieste destul in mediul celor de aceeasi varsta! Astfel, ca parinti, trebuie sa fiti cat mai intelegatori, deschisi oricand la discutii, insa fara a “va baga nasul”.

Intimitatea este importanta pentru tinerii puberi, daca el simte ca sunteti prea curiosi, se va retrage in sine. Astfel ca trebuie sa asteptati ca el sa va ceara un sfat, sa fiti pregatiti pentru aceasta situatie si sa interveniti activ in viata sa doar cand exista o problema reala – rezultate ingrijoratoare scolare, comportamente deviante.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.