Casă și grădinăSfaturi pentru protejarea plantelor din grădină împotriva furnicilor

Sfaturi pentru protejarea plantelor din grădină împotriva furnicilor

Furnicile se numara printre cele mai populare insecte pe care le puteti gasi chiar si in gradina dumneavoastra. Aceste mici insecte reprezinta o adevarata problema, atat pentru gradina, cat si pentru casa. In randurile care urmeaza va vom prezenta cele mai eficiente moduri pentru protejarea plantelor impotriva furnicilor.

Cum protejam plantele din gradina impotriva furnicilor?

Aceasta este o intrebare care se citeste foarte des pe buzele gradinarilor preocupati de bunastarea gradinilor lor. Cele mai intalnite specii de furnici sunt cele negre, cunoscute sub numele stiintific de Lasius niger, si cele rosii – Mymica rubra. Aceste mici insecte se pot inmulti foarte rapid, devenind o adevarata pacoste atat pentru gradina, cat si pentru locuinta. Mai mult decat atat, muscatura lor este iritanta si dureroasa pentru pielea umana, de aceea este bine ca aceste insecte sa fie eliminate cat mai repede cu putinta.

Furnicile se imperecheaza la sfaristul verii si inceputul toamnei. Dupa imperechere, furnicile isi pierd aripile si se ascund in sol de unde vor iesi mult mai multe primavara. Gradinarii trebuie sa caute in gradina musuroaiele de furnici pentru ca eliminarea lor sa fie mai simpla. In numeroase situatii activitatea acestor mici insecte este cruciala pentru natura. Ele sapa adevarate galerii care ajuta apa si aerul sa ajunga la radacinile copacilor. Insa, in gradina, furnicile se pot hrani cu radacinile plantelor cultivate, ceea ce va duce cu siguranta la pierderea acestora.

Dupa cum probabil bine stiti furnicile sunt atrase de “dulce”. Este cunoscut faptul ca in locuinta furnicile vor fi zarite in locuri in care a fost scapt zaharul, mierea sau a fost ratacit un fursec. In gradina, furnicile sunt atrase de seva dulce secretata de afide. Furnicile nu sunt insecte pradatoare precum gargaritele, care se hranesc cu afide, ci din contra, le protejeaza pentru a se hrani in continuare cu seva produsa de catre acesti paraziti.

Furnicile pot manca frunzele plantelor ducand in acest fel la uscarea lor si intr-un final la distrugerea plantei in sine.

Daca doriti sa aveti o gradina naturala din toate punctele de vedere, este de preferat sa incercati sa protejati gradina de insectele daunatoare intr-un mod cat se poate de natural. Furnicile pot fi indepartate fie cu ajutorul unor pesticide, fie in mod natural. Cea de a doua solutie este cea mai recomandata daca doriti ca legumele pe care le-ati plantat in grdina dumneavoastra sa fie 100% naturale.

O veche zicala spune ca este mai bine sa previ, decat sa tratezi, lucru care poate fi demonstrat si de situatia de fata. Dupa cum am mentionat si anterior, cei care nu doresc sa foloseasca insecticide pentru a elimina furinicile din gradina, o pot face pe cale naturala. Gradina reprezinta un adevarat ecosistem iar plantele din gradina se influenteaza reciproc. O metoda prin care puteti scapa de insectele nedorite din gradina este cultivarea anumitor specii de plante care cu siguranta vor prevenii aparitia furnicilor daunatoare.

Printre cele mai potrivite plante pe care le puteti cultiva in gradina pentru a va bucura de proprietatile lor benefice dar si pentru a indeparta furnicile se numara busuiocul, usturoiul, menta si pelinul. Plantele enumerate anterior au un miros foarte puternic care cu siguranta va tine la distanta insectele daunatoare.

protejarea plantelor

Pe langa plantele care indeparteaza furnicile prin aroma lor puternica, exista si anumite flori care atrag furnicile prin mirosul dulce foarte puternic, in asa fel incat insectele se vor concentra doar asupra lor. Printre florile cele mai potrivite se numara condurul-doamnei si bujorul.

Tot in mod natural puteti scapa de furnicile nedorite din gradina dumneavoastra prin presararea de piper, sare sau foi de dafin in zonele foarte puternic afectate de micile insecte. Mai mult decat atat, in jurul plantelor afectate sau predispuse la a fi distruse de furnici puteti aseza coji de citrice sau castravete.

Zatul de cafea reprezinta o alta metoda naturala prin care micile furnici sunt indepartate. Pastrati zatul de cafea si imprastiati-l prin gradina in zonele in care stiti ca furnicile isi fac aparitia.

Doar in cazul in care invazia de furinici este prea mare iar metodele naturale mentionte in randurile anterioare nu dau randament se vor folosi insecticide. Acidul boric reprezinta una dintre cele mai folosite substante la care furnicile sunt sensibile. Acidul boric poate fi procurat din magazinele de specialitate sau de la farmaciile veterinare, comercializandu-se sub forma de praf. Acidul boric va fi amestecat cu zahar si pus in mici recipiente pentru ca furnicile vor fi atrase ca intr-o capacana.

Tot in magazinele de specialitate se pot gasi si asa-numitele “capcane pentru furnici”. Acestea atrag furnicile cu ajutorul unei substante, dupa care, cu ajutorul alteia, aceste mici insecte sunt eliminate.

Dupa cum am mentionat si anterior, cea din urma solutie este cea mai drastica si cea mai putin recomandata. Incercati sa aplicati metodele naturale pe care le-am prezentat anterior si doar in cazuri grave incercati sa eliminati furnicile cu ajutorul insecticidelor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.