Care sunt primele semne de boala la copiii mici – sugarii de sub un an si bebelusii de pana in doi ani – semne care iti arata clar ca este nevoie de tratament medical si un consult la medic? Nu orice simptom – cum ar fi un episod de voma, arata prezenta unei afectiuni grave. Insa este bine ca oricand esti ingrijorata si instinctul iti spune ca bebe nu se simte bine sa te consulti cu medicul. La aceasta varsta – pana la implinirea a doi ani – bebelusii sunt extrem de vulnerabili si o simpla infectie bacteriana nedepistata poate avea serioase repercursiuni.
In cazul unui bebelus mic, sub un an, o boala evolueaza extrem de rapid, de aceea orice semn potential trebuie luat in serios, putand fi parte din primele semne de boala la copiii mici. In afara de simptomele fizice, chiar o schimbare drastica in comportament iti poate arata ca ceva nu merge bine.
Iti cunosti deja bebelusul si stii cum reactioneaza si ce program zilnic are. Observi vreo schimbare: este agitat, iritat, plange mai mult sau mai ascutit, nu se mai misca, este letargic sau nu vrea sa manance la ora mesei? Oricare dintre aceste schimbari comportamentale iti pot arata ca ceva nu este in regula, daca sunt persistente (observi aceasta schimbare pe parcursul intregii zile) si mai ales daca apare si un simptom fizic.
Sa vedem care ar fi, practic, primele semne de boala la copiii mici:
Febra: cand temperatura axilara sau la ureche este peste nivelul de 37,2 grade este vorba de febra; daca temperatura orala depaseste 37,5 si cea rectala 37,7, la fel. Nu te panica si ia cateva masuri de ingrijire a copilasului acasa – hidratare, bai calde, verificarea regulata a temperaturii, daca are peste 5 luni, ii poti da paracetamol. Doar daca febra persista si nu scade dupa cateva ore sau depaseste 39 de grade poate fi vorba de o afectiune grava si care necesita sa mergi cu bebelusul la spital.
Schimbari ale palorii fetei (este foarte palid sau, din contra, foarte rosu) insotite de plansete ascutite care arata o durere. Verifica si vezi daca observi ceva in neregula. Daca nu iti dai seama ce il poate durea si plansul nu inceteaza, suna medicul. Schimbari in culoarea pielii fetei pot indica probleme serioase, cum ar fi lipsa oxigenarii.
Vomita de mai multe ori dupa o masa pe parcursul zilei si plange fara sa il poti calma: nu confunda stari convulsive de voma cu regurgitatul unei cantitati mici de lapte dupa ce ii dai mancare – ultima este normala. Dar daca este vorba de episoade multiple de voma cu forta sau daca voma are o culoare verzuie, suna medicul.
Diaree persistenta. La bebelusii mici, este uneori dificil sa depistezi diareea, caci scaunul lor este in mod normal moale. Insa poti urmari schimbari in frecventa scaunelor zilnice si schimbari in densitatea scaunului. Cand observi o astfel de schimbare, este vorba de diaree. Deshidratarea cauzata de diaree poate avea efecte extrem de grave la copiii sub doi ani, asa ca asigura-i imediat un surplus de hidratare. Daca diareea persista sau scaunele se inmultesc, suna medicul.
Respiratie greoaie, sacadata sau zgomotoasa – daca vezi ca respira greu si zgomotos, poate fi vorba de infectia sau chiar obstructia tractului respirator, deci suna medicul. Daca respira zgomotos si are si episoade de tuse uscata, suna medicul.
Iritatii, eruptii ale pielii – pot fi semn al alergiilor care necesita tratamemt, in special atunci cand sunt insotite de mancarimi; pe de alta parte, iritatiile in jurul funduletului sunt normale, din cauza scutecelor. Cel mai grav semn este aparitia unor pete albe sau eruptii purpurii.
Printre primele semne de boala la copiii mici se afla refuzul mesei – daca la ora de alaptat sau masa el refuza, asteapta si vezi daca cere mancare pana la urmatoarea masa. Daca refuza si urmatoarea masa, suna medicul.
O stare de letargie, apatie, lipsa de miscari, somnolenta poate fi un simptom. Sigur, bebelusii sub un an dorm foarte mult, insa poti urmari schimbari in programul zilnic – daca doarme in timpul orei de masa, cand de obicei este treaz si te anunta zgomotos ca ii e foame, este un semn. Daca observi si lipsa raspunsului la stimuli – cand il atingi, ii canti, il ridici – mergi imediat la medic.
Schimbari ale frecventei sau culorii urinei: daca este mai inchisa, are un alt miros, se inmulteste sau se diminueaza numarul de urinari;
O stare constanta de agitatie si iritabilitate asociata cu plansete – tu nu iti poti da seama, in lipsa altor simptome, ce nu este in regula, insa daca aceste stari persista timp de o zi, suna medicul. Dupa cum s-a spus, chiar in lipsa unor indicii fizice, schimbari persistente in comportament pot fi primele semne de boala la copiii mici.