Pregatirea prenatala, informarea, educatia si adaptarea viitorilor parinti este un pas important, ce influenteaza modul in care femeia isi traieste sarcina, in care priveste nasterea apropiata si se adapteaza schimbarilor majore in viata sa. O problema ce apare des este lipsa de cunostinte si de pregatire practica, insa si emotionala a parintilor aflati la primul bebelus.
Pregatirea prenatala este pentru amandoi – femeia insarcinata nu este singura ce trece printr-o mare schimbare in viata sa. Si din pacate, multe cursuri prenatale se multumesc cu prea putin – ofera cateva informatii asupra sarcinii, nasterii si lauziei, concentrandu-se asupra travaliului si nasterii bebelusului. Insa pana la travaliu, sunt atatea pe care niste viitori proaspeti parinti trebuie sa le afle!
O pregatire prenatala buna, care informeaza, insa in acelasi timp ofera o perspectiva de a trai sarcina, este importanta atat pentru sanatatea femeii si evolutia sarcinii, cat si pentru a oferi cuplului de parteneri sentimentul de control, de cunoastere si o viziune cat mai pozitiva asupra acestei mari schimbari. Prea multe femei insarcinate trec prin sarcina fara cunostinte si sprijin adecvat – partea buna este ca puteti fi voi insiva proprii invatatori!
A afla toate lucrurile importante legate de trairea practica si emotionala a sarcinii si a nasterii este simplu, atat timp cat nu ignorati importanta educatiei prenatale, cat apelati la surse de informare de incredere si cat va gasiti un medic cu adevarat bun, un medic dispus sa va asculte si sa va sfatuiasca atunci cand aveti nevoie.
In special pentru cei aflati la primul bebelus si in special pentru cei care nu au planuit o sarcina – intreaga experienta poate naste temeri, insecuritate: pur si simplu, emotii confuze si senzatia ca totul se intampla prea repede si ca nu sunt pregatiti!
Analize prenatale
Odata cu vestea sarcinii, primul pas este efectuarea setului de analize prenatale care sa va arate daca exista factori de risc in sarcina. Insa inainte de aceasta, aveti nevoie sa gasiti un medic in care va incredeti – cereti recomandari si discutati cu mai multi medici: e foarte important ca viitoarea mamica sa se simta confortabil cu medicul ales si ca acesta sa fie dispus sa ii ofere orice sfat cerut.
Viitoarea mama si medicul sau vor avea o lunga relatie, iar a avea aceeasi viziune asupra sarcinii si a nasterii este esential pentru o relatie de calitate (asadar, discutati cu medicul si vedeti daca este potrivit). Revenind la analizele prenatale: informati-va despre fiecare test medical obligatoriu si optional, despre vaccinuri necesare si ganditi-va bine ce teste optionale ar putea fi utile (unii medici se multumesc cu testele de rutina, insa cereti o lista cu teste optionale).
Cititi despre sarcina!
Carti, articole – cu cat aveti mai multe cunostinte (din surse de incredere), cu atat mai bine! Va veti simti putin mai siguri, mai pregatiti, mai in control – si aceasta este cel mai important. Informati-va despre evolutia sarcinii cu fiecare luna si schimbarile la care va puteti astepta; despre teste efectuate; despre complicatii posibile si factori de risc; despre semnele unor posibile probleme; insa nu va lasati doborati si stresati de gandul la posibile complicatii!
A trai sarcina nu inseamna a trai in teama si a te purta ca si cum ai fi bolnav! Da, a sti ce complicatii pot aparea si semnele lor iti ofera putere si control! Insa a trai in teama si a te astepta la ce e mai rau iti fura din aceasta experienta…
Alimentatia
Cereti-i medicului un tabel cu lista de alimente interzise sau riscante in sarcina (gasiti liste si in articole si carti). Adoptati un regim alimentar cat mai sanatos pentru o sarcina mai sanatoasa (si, bineinteles, scapati de vicii)!
Substante nocive
Interesati-va asupra oricaror substante ce ar putea dauna sarcinii: medicamente, vopsele, uleiuri esentiale, extracte naturale.
Miscarea fizica
De la inceput, daca veti incerca sa faceti in mod regulat miscare (de la plimbari in aer curat la simple exercitii de gimnastica acasa la aerobic special pentru gravide) veti trai o sarcina mai sanatoasa si mai usoara. Miscarea regulata va face fizic mai puternica si mai rezistenta, insa are efecte grozave si asupra starii de spirit.
Modul de nastere
Alegeti din timp modalitatea in care veti da nastere bebelusului: nastere naturala, nastere prin cezariana, nastere cu epidurala. Nu va lasati convinsa de altii si alegeti varianta care vi se potriveste. A dori o nastere naturala este minunat – inseamna ca traiti sarcina ca pe un lucru natural si pozitiv, ca sunteti deja intr-o masura pregatita; insa nasterea naturala nu este pentru toti – daca traiti cu frica de durere si va simtiti nesigura, atunci poate ca o cezariana este o optiune mai buna.
Constientizati inca de pe acum ca cel mai important este ca bebelusul sa se nasca sanatos, nu modul in care se naste! Si realizati ca, daca doriti o nastere naturala, se poate intampla sa fie totusi necesara o interventie cezariana – atat timp cat bebelusul va fi sanatos, aceasta este prea putin important…
Cursuri prenatale
Inscrieti-va la cursuri prenatale, daca aveti posibilitatea, la module extinse, care includ mai multe informatii, nu doar despre travaliu si nasterea propriu-zisa. Veti putea cunoaste alti viitori parinti emotionati si veti putea discuta. Veti afla mai multe despre travaliu, nastere, dar si despre lauzie, alaptare, primele zile cu bebelusul.
Invatati tehnici de relaxare si meditatie naturale
Acestea nu sunt benefice doar in timpul travaliului – sunt de fapt tehnici care te ajuta oricand te simti putin trist, nervos, temator, stresat… Asa ca oricand in timpul sarcinii, asemenea tehnici de relaxare si de meditatie va invata sa ganditi si sa traiti pozitiv!
Pregatiti-va casa pentru noul membru al familiei
O activitate care va tine ocupati si care va aminteste cat de minunata este sarcina sunt pregatirile practice – decorarea camerei sau coltului bebelusului, cumpararea mobilei si a accesoriilor, alegerea trusoului. Si de ce nu, organizati o “baby-shower” (mai nou, se fac si in cupluri).
Planificati ziua nasterii
Cu cat mai atent faceti un plan, cu atat mai linstiti va puteti simti. Insa…nu va asteptati nici ca micutul sa isi faca aparitia chiar atunci cand ati calculat, nici ca planul sa decurga ca la carte…
Traiti-va sarcina pozitiv, amintindu-va zi de zi ca in curand veti tine in brate persoana pe care o veti iubi mai mult decat va puteti inchipui! Nu te purta ca si cum ai fi bolnava – bucura-te de sarcina, caci, desi poate te simti uneori ca si cum nu se mai termina, curand totul se va sfarsi si te poti trezi ca nu ai trait destul experienta! Scrie intr-un jurnal, fa poze – acestea vor fi si amintiri frumoase…
In final, educatia prenatala va ajuta sa traiti pozitiv aceasta experienta si va face mai siguri, mai adaptati schimbarilor, mai pregatiti in drumul spre a fi parinti…