Toamna, dupa recoltarea tuturor fructelor si legumelor din gradina, vine momentul sa incepeti preagatirea gradinii pentru iarna. Este foarte important ca inainte de caderea primei zapezi gradina dumneavoastra sa fie curata si lispita de resturi vegetale, pentru ca primavara solul va fi pregatit mult mai rapid pentru cultivarea a tot ceea ce va doriti.
Sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie reprezinta momentul ideal pentru inceperea pregatirilor pentru iarna in privinta gradinii. Mai mult decat atat, pregatirea gradinii pentru iarna reprezinta un pas foarte important si pentru a mentine gradina sanatoasa.
Asadar, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, primul pas este recoltrea ultimelor fructe, legume sau plante aromatice din gradina. In cazul plantelor anuale este important ca tulpinile si frunzele uscate sa fie eliminate din timp pentru ca acestea pot reprezenta o sursa de imbolnavire si pot proteja, de asemenea, pamantul de ouale insectelor daunatoare care imediat ce va sosi primavara isi vor face de cap in gradina dumneavoastra.
Daca la suprafata activitatea din gradina pare sa fi incetat, in sol inca se produc numerose transformari. Copacii, florile perene si bulbii se dezvolta si isi dezvolta si radacinile.
Curatarea gradinii de frunze si crengute uscate reprezinta, de asemenea, un pas foarte important. Mare atentie daca veti folosi aceste materiale pentru ingrasamant deoarece printre acestea se pot ascunde si buruieni. Chiar daca temperaturile au scazut, asta nu inseamna ca buruienile nu vor continua sa se dezvolte, din acest motiv plivirea este un alt pas important al pregatirii gradinii pentru iarna.
Solul trebuie sa fie fertilizat si in aceasta perioada de aceea este bine ca inainte de inghet sa fertilizati gradina cu un ingrasamant potrivit, de preferat bogat in potasiu si fosfor.
Pentru a fi protejate de inghet, plantele perene dar si micile tufe, vor fi acoperite cu un strat destul de gros de frunze uscate sau cu crengi de brad; cea de a doua varianta ar fi cea mai potrivita deoarece, in acest fel, radacina plantelor si pamantul din jurul acestora vor fi protejate. Si peste straturile de bulbi se pot aseza frunzele uscate care nu vor permite pamantului sa crape pe timp de iarna. Daca pamantul crapa iar bulbii sunt plantati la o adancime mica, exista posibilitatea ca acestia sa iasa din pamant.
Si pomii din livada sau gradina trebuie sa fie pregatiti pentru a putea infrunta sezonul rece. Este bine ca crengile sa fie taiate, insa trebuie sa acordati mare atentie acestui aspect deoarece exista posibilitatea ca la sfaristul toamnei pomii sa infloreasca, iar taierea crengilor in aceasta perioada le poate afecta dezvoltarea armonioasa din sezonul care va urma.
Daca urmati acesti pasi simpli gradina dumneavoastra va fi pregatita pe deplin pentru iarna, iar in sezonul care va urma veti putea planta fara probleme tot ceea ce veti dori.