Preconceptia si planificarea sarcinii este o precautie in plus ce contribuie la o sarcina normala, un bebe sanatos si o mamica fericita! Sigur, nu intotdeauna este posibil sa va planificati o sarcina, insa este foarte util sa faceti astfel daca se poate.
Preconceptia, planificarea si pregatirea sarcinii se refera la anumite masuri precum testari medicale pentru evaluarea starii de sanatate a viitorilor parinti, dar si mici schimbari in stilul de viata – mai ales al viitoarei mamici. Chiar daca totul pare perfect si aveti o stare de sanatate buna este recomandat sa programati un control medical inainte de a incerca sa ramaneti insarcinata. Aceasta cu atat mai mult cu cat exista anumite riscuri: afectiuni (precum diabetul), antecedente legate de evolutia unei sarcini, o varsta de peste 35 de ani.
Important este ca planificarea sarcinii va face sa va simtiti mai pregatita, mai sigura si mai calma, ceea ce contribuie la o sarcina fara dificultati. Niciodata nu trebuie subestimata pregatirea emotionala pentru sarcina – si aceasta este completa dupa ce va asigurati ca si trupul va este pregatit! Planificarea sarcinii si pregatirea pentru sarcina trebuie sa dureze cateva luni – medicul si alti practicieni va vor recomanda sa va pregatiti trupul, sa faceti anumite schimbari in stilul de viata, sa luati anumite suplimente.
Preconceptia – ce presupune controlul medical:
Medicul va dori sa va consulte istoricul medical personal si pe cel al familiei, in cautarea unor posibile afectiuni riscante sau a existentei unor anomalii genetice in familie. Medicul va verifica daca sunteti la curent cu vaccinarile necesare care sa va faca imuna la infectii periculoase (hepatita B, varicela, rubeola). Urmeaza un consult general, care va include de obicei teste de sange (pentru depistarea unor infectii si a nivelului de fier) si teste de urina (pentru depistarea unor infectii, a nivelului de proteine si de zahar).
Daca suferiti de o afectiune cronica precum diabet, hipertensiune sau astm, medicul va va sfatui cum sa tineti sub control afectiunea pe parcursul sarcinii. Daca urmati vreun tratament oarecare medicamentos sau doar cu suplimente, este necesar sa il informati pe medic (chiar unele ceaiuri naturale din plante consumate frecvent pot influenta negativ o sarcina). Daca aveti o varsta de peste 35 de ani, intrebati medicul ce masuri suplimentare puteti lua pentru o sarcina sanatoasa.
Ce mai este important in preconceptie?
Intrebati medicul despre orice va ingrijoreaza, fie ca este vorba de a ramane insarcinata (discutati si cereti sfaturi si intrebati cum influenteaza fosta metoda de contraceptie fertilitatea), fie ca este vorba de evolutia sarcinii. A va simti relaxata, pregatita pentru a ramane insarcinata este foarte important, iar medicul este cel care va poate linisti si va poate ajuta. Intrebati despre stilul de viata, despre ce schimbari sa adoptati si cereti un tabel cu alimentatia (exista anumite alimente ce nu sunt recomandate de-a lungul sarcinii).
In ziua de astazi, indiferent ca aveti o stare perfecta de sanatate sau aveti mici probleme, specialistii recomanda, atunci cand este posibil, planificarea sarcinii si pregatirea fizica (dar si emotionala) a trupului in vederea sarcinii timp de cateva luni. Viitoarea mama trebuie sa faca mici schimbari in stilul sau de viata pentru o sarcina si o nastere mai usoare. Care sunt aceste schimbari?
Suplimente prenatale
Chiar inainte de a incerca sa ramaneti insarcinata, vi se pot recomanda anumite suplimente (pe care le veti lua si pe parcursul sarcinii). Printre cele mai importante si benefice sunt suplimentele cu B9 – acid folic, ce au rol in prevenirea defectelor de tub neuronal la fat. Insa luati aceste suplimente doar la recomandarea medicului; va mai pot fi recomandate suplimente de fier, de calciu, de zinc, daca rezervele trupului nu sunt suficiente.
Hidratare
Va trebui sa deveniti extrem de atenta la cate lichide consumati – in jur de 12 pahare zilnic de apa, chiar cu luni inainte de sarcina.
Regim alimentar sanatos
Incepeti sa respectati si sa urmati un regim alimentar rational si sanatos – atat pentru sanatate, cat si pentru a putea controla cresterea in greutate in timpul sarcinii. Respectati un numar de trei mese pe zi la ore cat se poate de fixe si 1-2 gustari sanatoase intre mese. Mancati incet si stand la masa si nu in picioare. Cereti un tabel de alimente preferate si de alimente pe care e bine sa le evitati inca de pe acum.
Incercati sa renuntati treptat la gustari nesanatoase, la mancaruri grase si la dulciurile in exces. Feriti-va de majoritatea mancarurilor nepreparate suficient: carnuri in sange, fructe de mare sau peste semi-crude, oua si lapte crud (inclusiv in sosuri sau maioneza). Alegeti, in schimb, sa consumati zilnic fructe si legume, mai ales proaspete si carne preparata sanatos.
Evitati cofeina
Desi inca exista dezbateri pe tema, inca din preconceptie e bine sa diminuati cantitatea de cofeina pe care o consumati. Se pare ca exista o legatura intre consumul ridicat de cofeina si dificultatile de a ramane insarcinata, dar si avorturile spontane. Asadar, inainte de sarcina si apoi pe parcursul sarcinii, nu consumati cofeina sau limitati consumul la aproximativ 150 miligrame – cam o ceasca de 230 ml. Nici ceaiul verde nu e recomandat inaintea sarcinii si in primul trimestru. Retineti ca se gaseste cofeina si in alte ceaiuri, in bauturi carbogazoase si ciocolata. Se pare ca nici indulcitorii artificiali nu sunt benefici, asadar evitati bauturile dietetice si zaharina.
Renuntati la fumat!
Nu este nevoie sa se adauge de ce este atat de important sa renuntati la fumat – cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Asadar, cam cu vreo 4 luni inaintea sarcinii, scadeti zilnic numarul de tigari fumate sau renuntati dintr-odata, daca puteti. Odata ce incercati sa ramaneti insarcinata, evitati si expunerea la fum.
Renuntati la bauturi alcoolice
Renuntati chiar din preconceptie, deoarece alcoolul va reduce sansele de a ramane insarcinata.
Evitati stresul
Stresul, nervozitatea, epuizarea psihica si fizica – toate sunt dusmani in preconceptie, deoarece scad sansele de a ramane insarcinata. Incercati sa adoptati metode de relaxare si sa evitati situatii clar stresante. Foarte important: nu deveniti preocupata exclusiv de sarcina si de a ramane insarcinata – realizati ca va dura timp si incercati sa va traiti zilele in mod cat mai placut.
Adoptati un program de exercitii fizice
A fi in forma si a face regulat un sport, oricare ar fi acesta, este benefic pentru sanatate, pentru o sarcina, o nastere dar si o recuperare mai usoara. Cu cat mai in forma, cu atat mai simplu! Incepeti un program de exercitii pe care il veti continua chiar si dupa ce ramaneti insarcinata.
Viitorul tata
Preconceptia si pregatirea pentru sarcina se refera si la viitorul tata al copilului! Este recomandat ca si acesta sa urmeze un control medical general si sa adopte un stil de viata mai sanatos (pentru o sperma santoasa, un barbat sanatos).