Ati patit sa cumparati mere si dupa un timp nu au mai fost asa de gustoase? Sau au inceput sa se strice?
Eu in acest caz salvez partea buna si caut o reteta potrivita. Asa am ajuns la aceasta reteta.
Ingrediente prajitura cu mere caramelizate
- 500gr mere
- 3 linguri zahar
- 3 linguri margarina
- lamaie
- Pentru piscot
- 3 oua
- 3 linguri zahar
- 3 linguri faina
- 1/2 plic praf de copt
Mai avem nevoie de scortisoara si zahar praf daca dorim sa fie mai dulce
Mod de preparare
Este bine sa incepem cu piscotul, pentru ca merelese caramelizeaza una-doua si nu o sa avem timp sa batem spuma atunci.
Spargem ouale si despartim galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile le amestecam cu praful de copt, din albusuri si 3 linguri de zahar batem o spuma tare.
Amestecam cu grija cele doua spume, de galbenusuri si de albusuri, si incorporam 3 linguri de faina.
Spalam merele, le curatam de coaja si le taiem in 4 dupa care mai feliem ca sa obtinem bucati mai groase. Asezam merele pe o farfurie si le stropim cu zeama de lamaie ca sa isi nu schimbe culoarea pana cand ajung in prajitura.
Intr-o tigaie punem 3 linguri de zahar la topit; cand a devenit lichid adaugam margarina si asteptam pana se topeste.
Luam o tava*, in care dorim sa pregatim prajitura si turnam lichidul.
Asezam bucatiile de mere in lichid, cu un pic de unt ungem marginea, ca sa iasa mai usor prajitura din tava si peste mere turnam aluatul.
Asezam tava in cuptorul preincalzit pana cand este gate piscotul. Scoatem prajitura, o lasam la racit dupa care o scoatem din tava si o rasturnam ca merele sa fie in sus. Presaram cu scortisoara si zahar praf daca este nevoie.
*Este bine ca tava pe care o alegeti sa fie dintr-o bucata, pentru ca eu am ales una la care marginea se poate lua jos ca sa se scoatem mai usor prajitura si in cuptor am observat ca untul si probabil zeama de la mere a inceput sa curga din tava mea. A trebuit sa pun intr-o alta tava ca sa nu murdaresc cuptorul. Puteti alege orice forma doriti doar sa fie dintr-o bucata.