Castravetii murati la soare, sau castravetii dospiti la soare, au o reteta de origine ungureasca, sunt cea mai iubita muratura in sezonul cald. Castravetii se potrivesc la multe preparate.
Ingredientele sunt putine, pregatirea este usoara, daca cunoasteti reteta este timpul sa o preparati, daca nu o cunoasteti trebuie sa incercati neaparat si daca nu aveti incredere in mine, nu pierdeti mult.
Ingrediente castraveti murati la soare – reteta de muratura rapida
- castraveti (cati doriti…depinde si de borcan, la mine au intrat 1,3kg)
- 2 felii de paine (cel mai bine e sa folositi capetele)
- 3-4 catei de usturoi
- 1 legatura marar
- sare
- apa
Mod de preparare
Pentru cateva minute asezam castravetii in apa rece, dupa care ii spalam bine, taiem din capete si ii taiem in patru (taietura nu o facem pana la capat, vezi pe imagini).
Punem la fiert apa cu sare (la fiecare 1 L de apa adaugam 1 lingura de sare); fierbem pana ce se topeste sarea; lasam sa se racoreasca putin.
In borcanul ales, asezam pe fund legatura de marar si cateii de usturoi curatati si zdrobiti apoi asezam castravetii unul langa altul sa stea cat mai strans, pe deasupra punem feliile de paine.
Apa o turnam peste castraveti pana ce se acopera, inchidem borcanul sau acoperim cu ceva si il punem la soare.
Se vor mura in 2-3 zile, o sa isi schimbe culoarea spre galben verzui. Cand sunt murati ii scoatem din borcan, ii asezam intr-un alt borcan sau un bol, strecuram zeama (aruncam din el mararul, painea si usturoiul), acoperim cu folie de aluminiu si dam la rece; asa ii putem tine linistit cateva zile intregi.