Betivana este o prajitura potrivita pentru mesele de duminica sau pentru un desert servit cu o ocazie speciala. Denumirea ei, putin mai neobisnuita, se trage de la vinul care este incorporat in compozitia ei. In continuare, este prezentat modul de preparare a acestei prajituri.
Ingrediente prajitura betivana
Blat:
- 6 albusuri
- 300 gr zahar
- 6 linguri apa
- 180 gr faina
- 6 galbenusuri de ou
- 1 praf de copt
- 1 zahar vanilat
- 1 lingurita de vin
- 1 lingurita de cacao
Crema :
- 4 galbenusuri de ou
- 250 gr zahar
- 4 linguri lapte
- 2 linguri faina
- 2 plicuri zahar vaniliat
Mod de preparare
Pentru blat se bat albusurile spuma, se adauga treptat zaharul si zaharul vaniliat. Se pune treptat cate un galbenus si o lingura de apa pana se epuizeaza toate cele 6. Se adauga praful de copt, 1 lingurita de vin si faina.
Se toarna compozitia intr-o tava si se introduce in cuptor.
Pentru crema se pun toate ingredientele intr-o oala de dimensiuni mai reduse. Oale se aseaza pe foc mic si continutul se amesteca incontinuu pana se ingroase ( are tendinta sa se prinda de fund de aceea trebuie invartit incontinuu ).Se lasa la racit si se amesteca din cand in cand pana ce se raceste.
Se amesteca cu un cub de margarina pana devine o crema fina iar cristalele de zahar nu se mai simt.
Se pune crema obtinuta peste piscot dupa care se face spuma pe aburi din:
4 albusuri de ou
200 gr zahar
Se pune intr-o oala apa la fiert iar deasupra, pe aburi, se bate spuma pana devine tare ( aproximativ 10-15 minute ).
Se lasa la racit in frigider aproximativ 10 minute dupa care se intinde peste crema. Deasupra se razuieste ciocolata.