Poti iubi doua persoane in acelasi timp? Te poti indragosti de o a doua persoana chiar daca iubesti deja o alta? Fara a vorbi despre implicatiile morale ale acestei intrebari raspunsul este: da, o persoana este psihologic si emotional capabila sa iubeasca mai multe persoane in acelasi timp! Poate ca te intrebi: „daca iubesti, cum sa te indragostesti de altcineva, iubirea este exclusiva”! – si totusi, se poate intampla…
Stefan Viziru – personajul lui Mircea Eliade din „Noaptea de Sanziene” – este fascinat de capacitatea omului de a iubi cu adevarat doua persoane in acelasi timp; el le iubeste atat pe Ioana, sotia sa, cat si pe Ileana, cu o dragoste nemarginita, insa cauta in acelasi timp acel Altceva, mai presus de timp si de viata, un altceva care se poate naste din si prin iubire. Stefan este in ultima instanta un idealist, un visator, obsedat de iesirea din Timp: iubind doua femei, insa niciodata traindu-si cu adevarat iubirea cu nici una dintre ele. Stefan iubeste la modul idealist, insa uita sa traiasca…
Revenind, da, poti iubi doua persoane in acelasi timp, este posibil sa te indragostesti de o a doua persoana fara ca iubirea pentru prima sa dispara. Psihologii vorbesc despre compartimentarea sentimentelor: o persoana se divide in doua planuri, isi „depoziteaza” sentimentele pentru cineva intr-un compartiment si sentimentele pentru altcineva intr-un compartiment separat.
Aceasta ne spune si Eliade: „nu poti iubi niciodata doi oameni in acelasi timp. Iubesti pe rand, cand pe unul, cand pe altul”. Astfel ca prezenta uneia dintre persoane pune in umbra sentimentele pentru cealalta… Este singura cale prin care poti trai iubind doua persoane in acelasi timp: faci loc ambelor, insa pe rand; simti sentimentele pentru una, apoi pentru celalalta. Practic, traiesti si iubesti pe doua planuri diferite, care nu se pot imbina niciodata.
Cum ajungi sa iubesti doua persoane in acelasi timp?
Majoritatea dintre noi iubim mai multe persoane de-a lungul vietii si iubim in diferite feluri. Iubirea nu este pentru multi dintre noi una singura si neschimbata. Cum te poti indragosti, desi deja iubesti? Sa ne gandim de ce iubesti de la inceput: deoarece o persoana te atrage fizic, sexual si emotional si iti raspunde nevoilor tale emotionale. Ce se intampla cand apare o a doua persoana ce te va atrage fizic, sexual si emotional si cum de te indragostesti si de aceasta? Nu – aceasta nu inseamna ca nu o mai iubesti pe prima; poti continua sa simti la fel pentru ea…
O prima explicatie tine de tipurile de iubire si stagiile diferite ale unei relatii: o relatie trece de la pasiunea inceputului la cunoasterea reciproca si in sfarsit la maturitate, etapa implicarii si stabilitatii in cuplu. Ei bine, in aceasta etapa, iubirea pasionala face loc iubirii mature.
Nu este nimic iesit din comun sa simti pentru o alta persoana in acest rastimp o iubire pasionala, iubirea idealista a inceputului, continuand insa sa simti si iubirea matura pentru prima persoana! Sentimentele sunt de iubire, insa au o natura diferita. Este vorba de doua stagii diferite, care pot fi traite concomitent, de doua experiente amoroase complet diferite. Insa…fiecare iubire pasionala fie se stinge, fie se transforma in acea iubire matura – in acel moment, este aproape imposibil sa traiesti acelasi tip de iubire pentru doua persoane…
O alta explicatie tine de complementaritatea iubirilor: ele nu sunt complet opuse, insa sunt diferite si complementare. De exemplu, iubesti o prima persoana datorita unor compatibilitati, atractii, nevoi pe care ti le indeplineste – insa simti ca parca lipseste ceva… Ceva ce o a doua persoana iti va oferi! Cand cele doua persoane iti satisfac alte nevoi si asteptari si te atrag din alte perspective, completandu-se una pe cealalta, poti simti ca le iubesti pe ambele, incapabil sa alegi…
Insa ajungi sa iubesti doua persoane in acelasi timp atunci cand primei iubiri ii lipseste ceva: indepartarea emotionala, o anumita indiferenta sau anumite neintelegeri intre parteneri pot cauza o a doua iubire. Fara a ingriji si pretui o iubire, ea se raceste (insa nu moare!) – si astfel ajungi sa cauti, poate fara sa o stii, o alta iubire, care sa umple un gol resimtit in prima…
Poti iubi doua persoane in acelasi timp si in momente de profunda schimbare: cand treci printr-o criza, o schimbare la nivel intim, prima persoana poate sa nu te inteleaga si sa nu-ti fie alaturi asa cum ti-ai dori – sau poate ca tu nu o vrei alaturi in clipe de criza. Simti ca te schimbi, ca esti si o alta persoana: astfel ca ai nevoie de o alta persoana cu care sa te conectezi, fara insa a inceta sa o iubesti pe prima.
Multi ajung sa iubeasca doua persoane in acelasi timp pentru ca de fapt fug de implicare totala, fug de relatii serioase si de intimitate completa. Au experimentat sau au fost martori la relatii disfunctionale si acum le este teama de orice ar putea deveni o relatie serioasa si exclusiva.
Si…in final, poti ajunge sa iubesti doua persoane in acelasi timp din idealism, fascinat de potentialul iubirii umane precum Stefan Viziru. Cautand, poate, sa traiesti cat mai intens si cat mai multe experiente. Cautand si savurand sentimente dintre cele mai diverse. Creandu-ti doua planuri ale vietii, fiecare pentru una dintre persoanele iubite – intotdeauna, una va semnifica pentru tine ceva, celalalta cu totul altceva.
Si deseori, una va fi cea prezenta, pe care o iubesti pentru ca iti este alaturi si te iubeste, iar cealalta va fi cea absenta, pe care o iubesti cu dor pentru ca nu o ai cu totul… O iubire va fi realisa, matura, cealalta va fi mai mult idealista, o visare (creezi din acea persoana iubita ceea ce doresti tu sa fie).
Cand iubesti doua persoane in acelasi timp…
O perioada, te poti simti extatic – iubesti doua persoane ce te iubesc la randul lor: cata intensitate, cata traire… Insa ce faci? O persoana ce traieste mai mult pe plan abstract, pe planul ideilor, precum Stefan Viziru, va continua sa iubeasca fascinat de capacitatea omului de a iubi si pierdut in lumea ideilor. O persoana complexa si care nu traieste cu adevarat in lumea reala, ci in cea ideala, poate iubi o viata intreaga doua fiinte, fara a vedea contradictia. Insa noi, cei ce traim in aceasta lume concreta?
Poti sa traiesti iubind doua persoane? Mai mult, poti sa traiesti alaturi de ambele? Greu de inchipuit: in primul rand, aceste persoane ar accepta asa ceva? Ce reactii ar avea ele, stiind ca mai iubesti pe cineva? Gelozie, umilinta, furie, durere…
Iubesti doua persoane, le iubesti cu adevarat – insa la un moment dat, vei face o alegere; fie vei preferentia constant pe una, petrecandu-ti timpul cu aceasta si pastrand doar clipe rare pentru cealalta. Fie vei alege complet pe una… Insa cum?
Un prim sfat: nu incerca sa alegi comparand cele doua persoane! O comparatie nu te va duce la o solutie (in plus, cea mai recenta iubire iti pare intotdeauna mai dezirabila, caci este la inceput). Retine: pasiunea dispare (de altfel, poate ca de fapt nu iubesti, ci ai un mic „crush”, caz in care timpul rezolva tot); ce va ramane dupa inceputuri?
Nu le compara, insa poate fi util sa te gandesti la compatibilitatea ta cu fiecare: cu care te vezi traind alaturi? Ce semnifica fiecare pentru tine? Intr-un final, nimeni nu-ti poate da un raspuns corect. Si cineva tot va suferi – inclusiv tu, caci nu poti „scapa” fara suferinta… Alegerea, cand si daca vei putea sa o faci, este a ta: alege ceea ce simti ca este mai bine pentru fiecare…
Am citit totul in lacrimi.Este foarte bine scris.Este atat de greu uneori in viata,uneori chiar nu stii ce sa faci ce sa alegi ce simti esti confuz total si simti ca nimeni nu poate intelege prin ce treci.Incerci in zadar un ajutor care nu ti-l poate da nimeni.Poti suferi atat de mult incat simti ca ti se rupe sufletul.Alegerile sunt grele provoaca durere.