Home Timp liber Rolurile multiple pe care plantele de acvariu le au

Rolurile multiple pe care plantele de acvariu le au

0
1489
Plantele de acvariu Foto: www.aquascaping-blog.com
Plantele de acvariu Foto: www.aquascaping-blog.com

Plantele de acvariu contribuie la oxigenarea apei, spatiile dintre frunze sunt locuri de adapost pentru pesti (mai ales pentru puiet), ele constituie un suport pentru depunerea icrelor unor specii de pesti, si aranjate ingenios, constituie un decor frumos pentru acvariu.

Plantele de acvariuNu toate plantele din ape pot fi folosite in acvarii, chiar daca s-ar parea ca indeplinesc conditiile de mai sus. Trebuie evitate: plantele din apele dure (sunt voluminoase, absorb multa apa), plantele carnivore acvatice (desi sunt frumoase, pun in pericol puietul), unele alge (matasea broastei creste ca o plasa si in ea se pot incurca pestii marunti, algele albastre sunt toxice).

In general, plantele de acvariu trebuie sa nu fie daunatoare pestilor, sa aiba dimensiuni adecvate vasului, sa suporte iluminarea si temperaturile la care este supus recipientul, sa genereze oxigen, sa pluteasca sau sa stea sub apa, sa nu necesite conditii chimice speciale, sa nu impiedice miscarea pestilor, sa aiba un colorit frumos, in nuante de verde.

Plantele de acvariu, care se culeg din apele naturale, se iau cu mana cand sunt in apropierea malului (prin smulgere usoara, incet), se folosesc barci (cand se iau din palcuri de plante), sau prin scufundarea acvaristului (cu aparatura necesara inotului subacvatic), in cazul plantelor care presupun intrarea in apa.

Plantele culese se clatesc usor cu apa, se debaraseaza de mal si se introduc intr-un vas, in care se pastreaza umezeala. Se tin doua saptamani intr-un borcan mare cu apa si se controleaza, pentru a le debarasa de diferite organisme vatamatoare (lipitori, insecte acvatice, cocon cu oua de lipitori etc).

Procurarea plantelor de la acvaristi, din magazine specializate, este indicata, deoarece astfel pot fi gasite plante specifice si exista siguranta ca nu vor avea organisme nedorite. Se aleg plantele neofilite si nefragmentate. Pot fi: plante care plutesc liber la suprafata apei (cu o parte scufundata), plante submerse care se dezvolta doar daca au radacina si plante submerse care se dezvolta si daca sunt recoltate fara radacina.

Dintre plantele de acvariu, cele mai cunoscute sunt:

Muschi de fantana – apare pe stanci, in apele de munte, sunt tufe verzi, lungi de 1 m, cu tulpini mladioase, frunze ascutite la varf. Aceasta planta decorativa este un bun suport pentru depunerea icrelor.

Orzoaica de balta se dezvolta in apele dulci, la campie, in tufe decorative, cu tulpina scurta si frunze in forma de panglica, lata de 1,2 cm si varf rotunjit. Buna generatoare de oxigen, este indicata in acvariile de reproducere (pestii isi depun icrele pe frunzele ei).

Riccia fluitans este o planta plutitoare, intalnita in iazuri, apare in tufe formate din benzi, de 1 mm latime, de culoare verde intens, care la capat au mici ramuri tesite la varfuri. Fiecare ramura se alungeste si se divide la capete, in alte doua mici ramuri. Se dezvolta bine la temperatura camerei, produce mult oxigen la lumina puternica. Pe suprafata sa se dezvolta microorganisme, ce constituie hrana pentru pestii mici.

Citește și:  Înfrumusețează-ți locuința cu o plantă cu aspect exotic de Asparagus

Feriga de apa – planta plutitoare, intalnita la campie, in apele dulci, are un colorit rosiatic-verzui, se dezvolta bine la temperatura camerei, are tulpina de 4 cm, cu frunze mici, asezate in forma de solzi marunti.

Ciuma apelor este o planta submersa, intalnita in apele dulci, statatoare, de la campie, are tulpina subtire, lunga, cu frunze ovale, lungi de 1 cm. Este indicata pentru acvarii, pentru ca se dezvolta bine la temperatura camerei si lumina solara, oxigeneaza bine apa.

Zostera nana – planta marina, intalnita in Marea Neagra, in apropirea tarmului, are tulpina subterana, cu frunze liniare, verzi, lungi de 20 cm si late de 2 cm. Se foloseste in acvariile cu apa marina.Plantele de acvariu

Myriophyllum spicatum – planta submersa, in apele statatoare, la campie, are tulpina subtire, lunga, cu frunze dispuse cate patru, din loc in loc, de-a lungul tulpinei. Oxigeneaza bine apa la lumina solara, dezvolta microorganisme ce sunt hrana pentru puietul pestilor.

Ceratopteris thalictroides – planta submersa, tropicala, are tulpina in apa, frunzele alungite, mari, scobite pe margini, are culoarea verde cu nuante aramii. Buna generatoare de oxigen. Frunzele se dezvolta mult, depasesc uneori inaltimea acvariilor.

Pesta apei – planta submersa, din Mexic, Brazilia, cu tulpina lunga, ramificata, pe care sunt dispuse frunzele, cu filamente fine, doua cate doua, din loc in loc.

Crin de padure/ Trestie pitica – este o planta de apa dulce, din Asia, are tulpina ramificata, subterana, cu frunze liniare, inguste, late de 4 cm, lungi de 10 cm, si varfuri ascutite. Este o planta decorativa, care se dezvolta incet.

Plantele de acvariu se sadesc (dupa ce s-a amenajat un substrat umezit cu apa) si apoi se umple acvariul cu apa. Ele nu se sadesc des (doar 40% din suprafata), pentru a nu se micsora spatiul de inot al pestilor. Plantele plutitoare se depun simplu pe suprafata apei. La plantele submerse se face o adancitura in substrat si apoi se infing direct in acesta. La plantele cu radacina, se sadeste un grup de fire din acelasi exemplar. Alte plante submerse trebuie recoltate din apele naturale cu substratul lor de acolo.

Substratul trebuie sa contina nisip, dar si pamant. Plantele de acvariu mici se dispun in fata, iar cele mari in spate. Se tine seama si de comportamentul pestilor din acvariu.

Acvaristul trebuie sa cunoasca caracteristicile de viata ale plantelor, trebuie sa le ingrijeasca si sa urmareasca dezvoltarea lor.

Plante de acvariu pentru incepatori, video:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.