Casă și grădinăModul inedit prin care supraviețuiesc diferite specii de plante carnivore

Modul inedit prin care supraviețuiesc diferite specii de plante carnivore

Plantele carnivore au inceput sa atraga din ce in ce mai mult iubitorii de flori, datorita instinctului lor de supravietuire: pot trai in locuri sarace din punct de vedere nutritiv, hranindu-se doar cu insecte vii. Sunt impartite in 6 familii (Droseraceae, Nepenthaceae, Bromeliaceae, Lentibulariaceae, Sarraceniaceae si Cephalotaceae), cuprinzand peste 450 de specii. Acestea se diferentiaza prin tipul capcanelor pe care le folosesc, si anume capcana-ulcior, capcana plesnitoare, capcana adeziva, capcana veziculara si capcana-varsa.

Plantele carnivore cu capcana-ulcior isi atrag prada prin seva dulce sau prin coloratia marginilor. Una dintre cele mai reprezentative plante este Sarracenia, care are frunzele sub forma unor ulcioare (trompete) verticale, in interiorul carora isi prind prada. Nu este o planta foarte pretentioasa, desi are nevoie de mult soare. Solul trebuie sa nu aiba nutrienti, nivelul de aciditate sa fie mediu, iar udarea ei trebuie facuta cu apa de ploaie. Inmultirea se face prin rizomi, la 2-3 ani, acestia fiind plantati direct in pamant, primavara.

Udarea excesiva poate duce la aparitia putregaiului cenusiu, iar in zilele caniculare poate fi atacata de paduchi, din cauza lipsei de umiditate. Alte plante cu capcana-ulcior sunt Sarracenia alata, Sarracenia flava, Sarracenia purpurea. Nepenthes este o alta planta cu ulcior, fiind originara din junglele din Asia de sud-est. Frunzele ei au la capete un carcel, care le ajuta sa se catere pe vegetatia din jur, iar ulcioarele au in partea de sus un capac, menit sa pastreze apa de ploaie, dar si prada. Este poate cea mai spectaculoasa, datorita marimii ei, a culorilor, dar si a capcanelor (unele specii au capcane atat de mari, incat pasari sau sobolani ar putea sa cada victime).

Plantele carnivore cu capcana plesnitoare au ca cea mai cunoscuta reprezentanta planta Dionaea muscipula sau Venus Flytrap. Frunzele sale sunt sub forma de rozeta, verzi, ovale, formate din doi lobi, avand niste filamente rigide de-a lungul marginilor, ca un fel de pieptene. Atunci cand prada se asaza intre cei doi lobi, acestia se inchid brusc, blocand-o si digerand-o apoi. In general, se hraneste cu cateva muste in timpul verii, in timp ce iarna intra intr-o perioada de repaus si nu necesita hrana.

Dionaea trebuie udata numai cu apa de ploaie sau cu apa distilata, deoarece sufera in prezenta calcarului, iar solul trebuie alcatuit din nisip, turba si muschi. Se reproduce prin desfacerea plantei sau prin insamantare, in martie-aprilie. Pentru evitarea uscarii plantei, trebuie tinuta la o temperatura adecvata (13º C vara, minim 7º C iarna) si intr-un amestec umed permanent.

Plantele carnivore cu capcana adeziva au in componenta frunzelor o substanta lipicioasa, care atrage prada. Aceasta are un continut mare de glucide, iar insectele se lipesc de frunze atunci cand incearca sa zboare, fiind sufocate. Cea mai cunoscuta planta de acest tip este Drosera rotundifolia sau Roua cerului, care se gaseste si la noi in tara, in turbariile muntilor, si este o specie protejata de lege. Poate fi recunoscuta dupa florile de culoare alba, dar si dupa frunze, care au pe ele perisori meniti sa digere prada. Se numeste Roua cerului, deoarece substantele lipicioase se aduna sub forma unor picaturi de roua.

plante carnivore

Pinguicula sau Foaie grasa sau Graseta este o planta care seamana cu primula (frunzele de culoare verde sunt asezate rozeta, iar florile sunt colorate). Frunzele sunt acoperite de o substanta lipicioasa pe care prada se asaza, iar acestea se ruleaza apoi, digerand insecta. Poate fi crescuta si de iubitorii de plante, care trebuie sa ii asigure locuri umbroase si pamant umed in permanenta (ca si celelalte, se uda cu apa de ploaie, dar pamantul nu trebuie imbibat). Se inmulteste prin separare sau prin insamantare primavara, iar umiditatea excesiva poate duce la aparitia putregaiului cenusiu sau a paduchilor.

Plantele carnivore cu capcana veziculara traiesc in apa si isi prind prada cu ajutorul capcanelor veziculare. Utricularia vulgaris este o specie intalnita si in Romania, in zonele de ses. Traieste in apa, iar florile sale se intalnesc la suprafata. Utricularia prinde in special pureci de balta, pe care ii tine in capcane, glandele special din vezicule indepartand apa. Atunci cand perisorii de pe planta sunt atinsi, capacul se deschide brusc, iar prada este aspirata. Procesul dureaza aproximativ 15 minute, dupa care planta prinde alte victime. Alte specii incluse in acest tip sunt Utricularia aurea, Utricularia amethystine, Utricularia hamiltonii.

Plantele carnivore cu capcana varsa au frunze tubulare, care au pe margini niste canale spiralate, ale caror pereti secreta o substanta lipicioasa. Reprezentativa este Genlisea, care este o planta semiacvatica si care se gaseste de obicei in apropierea Utricularieri. Capcanele sale se afla in apa si constau in niste perisori de pe interiorul frunzelor, care permit intrarea cu usurinta a victimelor, dar fac imposibila iesirea. Prada ramane lipita de pereti, timp in care este digerata.

Desi numele lor suna ca un titlu demn de un film de groaza, plantele carnivore sunt din ce in ce mai cautate de iubitorii de plante. Sunt mai pretentioase fata de celelalte flori, dar, cu siguranta, aduc un plus de spectaculozitate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.