Casă și grădinăPlantarea murului în propria grădină, cum îngrijim această plantă?

Plantarea murului în propria grădină, cum îngrijim această plantă?

Murele se numara printre cele mai gustoase fructe. Sunt racoritoare si, mai mult decat atat, au numeroase beneficii pentru organism. Plantarea murului nu este deloc o activitate dificila si daca sunteti un gradinar iscusit si doriti sa cresteti aceste deosebite fructe in propria gradina, va oferim cateva sfaturi pentru a va bucura de prospetimea si racoarea fructelor culese din gradina personala.

Desi este o planta usor de cultivat si de intretinut, murul nu este prea popular pe teritoriul romanesc, lucru datorat in special ignorantei gradinarilor care nu ii acorda suficienta atentie sau care considera ca este o planta cu nevoi mult prea speciale. Nu este nici pe departe asa, iar pretul pe care iubitorii de fructe “de padure” il platesc pentru gustoasele mure este destul de piperat.

Murul – caracteristici

Murul, Rubus fruticosus conform denumirii stiintifice, mai poarta si numele de rug-de-munte. Este o planta, mai bine spus un arbust peren, care face parte din familia Rosaceae, o familie bogata care gazduieste peste 3000 de specii de plante. Desi, dupa cum am mentionat si anterior, pe teritoriul romanesc murele nu sunt foarte populare, informatii referitoare la planta in sine, dar si la delicioasele fructe dateaza inca din timpul culturilor antice, fiind considerata una dintre cele mai importante plante medicinale ale vremii.

Pentru a cunoaste modul in care murul poate fi cultivat, este important ca, inainte de toate, gradinarii sa cunoasca cele doua tipuri existente. Exista soiuri caracterizate prin prezenta ghimpilor si soiuri care nu au ghimpi.

Cele din urma sunt mult mai usor de plantat si de creescut, fiind cele mai potrivite pentru gradinile mici sau pentru persoanele care nu au suficient timp pentru a se ocupa de cresterea acestor plante deosebite. Avantajul principal al soiurilor cu tepi este ca ajung mai rapid la maturitate in asa fel incat va puteti bucura de prospetimea fructelor pentru un timp mai indelungat.

Am spus anterior ca murul face parte din familia Rosaceae si este un semiarbust. Am mai mentionat ca este o planta perena, iar tulpinile traiesc 2 ani, astfel incat in primul an acestea se dezvolta, pentru ca abia in cel de al doilea an sa rodeasca. Lastarii pot ajunge chiar si la inaltimea de 3 metrii, tulpina fiind arcuita si taratoare.

Frunzele sunt catifelate si proeminente pe partea interioara, iar florile sunt albe sau rozalii. Murul infloreste in lunile iulie-august. Iar in ceea ce priveste fructele, cu siguranta ati gustat cel putin o data in viata delicioasele mure. Pe parcurs ce se dezvolta acestea trec de la rosu spre negru, sunt compuse si sunt foarte carnoase.

Plantarea murului

Chiar daca pentru cultivarea acestei plante investitia pare destul de mare, fara indoiala avantajele sunt numeroase.

Inainte de a planta murul, pamantul trebuie analizat si ingrijit cu atentie, analiza pH-ului fiind importanta chiar si cu 6 luni inainte de cultivarea propriu-zisa. Murul prefera un sol cu un pH mai crescut, solul nisipos nefiind deloc potrivit. Murul iubeste zonele umbroase insa nu in totalitate, astfel incat trebuie sa va asigurati ca o mica parte din zi plantele dumneavoastra se vor bucura de razele soarelui. Murul este o planta foarte rezistenta, suporta atat seceta, cat si gerul. Plantarea se realizeaza in primele zile ale primaverii.

Inainte de plantare, radacinile nu vor fi tinute niciodata la soare, ci doar intr-un loc umed. In pamant, radacinile au nevoie de suficient spatiu pentru a se dezvolta armonios, asa ca sapati gropite destul de adanci. Dupa ce ati plantat lastarii, asigurati-va ca nu exista gauri de aer in solul din jurul radacinilor prin batatorirea atenta a pamantului.

Dupa plantare nu va ramane decat sa ingrijiti tufele de mure. Pentru a le favoriza cresterea, puteti utiliza fertilizatori. Udarea reprezinta un pas esential pentru dezvoltarea armonioasa a oricarei plante. Pentru a se dezvolta armonios, murul are nevoie de apa din belsug, fiecare tufa avand nevoie de aproximativ 7-9 litrii de apa in fiecare zi mai ales in momentul in care fructele se afla in plin proces de dezvoltare. Pentru a se pastra umiditatea, dar si substantele nutritive, tufele pot fi acoperite cu paie sau talas. Aceasta metoda este ideala si pentru a evita aparitia buruienilor nedorite.

In cazul in care alegeti speciile cataratoare, tufele vor fi legate de spaliere. Fructele sunt mici si fragile iar recolatarea trebuie sa fie facuta cu foarte mare atentie.

Murele – deliciu si sanatate

Murele, fructele murului, sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile lor terapeutice, fiind considerate adevarate medicamente naturale. Sunt delicioase, racoritoare, pot fi consumate ca atare sau se pot folosi si in alte combinatii. Puteti prepara tarte delicioase, jeleuri, siropuri si gemuri din mure, dar si bauturi alcoolice. Fructele uscate pot fi folosite pentru prepararea ceaiului.

Se spune ca murele coapte sunt de culoare neagra tocmai pentru ca sunt foarte bogate in antioxidanti, consumul acestor fructe prevenind in acest fel aparitia mai multor boli. Mai mult decat atat, murele au un puternic efect detoxifiant.

Insa nu doar murele sunt sanatoase. Frunzele, tulpina si chiar si radacina murului pot fi utilizate cu succes in scopuri terapeutice. Din elementele mentionate anterior, de preferat uscate, se poate prepara un ceai indicat in probleme ale stomacului, care trateaza in mod natural diareea si chiar si dizenteria, dar este si un foarte bun tonic.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Eu am citi multe despre mur insa nu inteleg de ce spuneti ca are nevoie mare de apa cind altii spun ca nu necesita multa apa,ca rezista destul de bine la seceta…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.