Inca din facultate mi-a placut foarte mult Lahmacunul, sau cum ii spun eu pizza turceasca.
Mancam des la un fast food si de cand m-am mutat acasa imi prepar eu singura. Ca sa fie mai rapid si mai usor cumpar lipii libaneze si nu fac eu aluatul.
Ingrediente pizza turceasca (Lahmacun) cu lipie si salata de varza
(eu am facut portie dubla pentru ca aveam multi musafiri, dar puteti injumatati cantitatile)
- 1 kg carne de vita amestecata cu carne de port
- 2 cepe mijlocii
- 2 rosii mari (sau 4 medii)
- 1 gogosar
- 1 ardei gras galben
- 1 ardei iute
- o varsa
- o jumatate de lamaie
- condimente (sare, piper, boia)
- 2-3 fire patrunjel
- 5-6 linguri ulei
- 10 lipii libaneze
Mod de preparare
Sosul pentru lipii:
Se taie o ceapa si jumatate marunt si se caleste in ulei. Se adauga ardeii si gogosarii maruntiti si continuam sa prajim pana se inmoaie putin.
Adaugam carnea si invartim din cand in cand pana cand toata carnea isi schimba culoarea si devine prajita. La sfarsit se adauga rosiile facute pasta (eu le fac pasta cu coaja cu tot, iar daca nu aveti rosii proaspete se poate folosi si sos de rosii).
Sosul obtinut se condimenteaza dupa gust si il mai lasam la fiert 10 minute la foc mic.
La sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt si se ia de pe foc.
Intre timp se pregateste salata de varza:
Se taie varza felii subtiri lunguiete. Se amesteca cu jumatatea de ceapa ramasa, taiat la fel felii (daca va place ceapa ii foarte gustoasa cu si mai multa ceapa). Se amesteca si se stropeste cu zeama de la jumatate de lamaie si 2-3 linguri de ulei. Se condimenteaza cu sare.
Prepararea feliilor de pizza:
Se taie lipiile in 4, se aseaza in tava. Le ungem cu sosul obtinut si se dau la cuptorul preincalzit pnetru 5-10 minute.
La inceput se poate intampla ca lipiile se inmoaie (daca am pus prea mult sos), caz in care trebuie lasate mai mult timp.
Se pot pune si lipiile intregi, insa eu am observat ca sunt mult mai usor de mancat daca sunt gata “feliate”.
Se serveste pizza alaturi de salata de varza. Un deliciu! Toata lumea o lauda.