Multi dintre cei care au pisici ca animale de companie s-au gandit cu siguranta sa le cumpere vitamine sau suplimente nutritive in dorinta de a avea un animal sanatos si fericit langa ei. Mai mult decat atat, acest lucru este necesar mai ales in cazul in care animalul trece printr-o situatie stresanta: schimbarea proprietarului, locului, perioada de sarcina si de alaptare, la varsta frageda, sau in situatii de convalescenta dupa operatii chirurgicale sau boli grave. De asemenea vitaminele sunt necesare unei pisici care are stari de oboseala, depresie, letargie, greata, varsaturi, diaree, constipatie, somnolenta si alte simptome nedorite. Toate aceste semne arata clar ca animalul are un deficit de vitamine si o lipsa de subtante nutritive in organism.
Intotdeauna proprietarul trebuie sa fie atent la comportamentul pisicii si daca observa anumite stari diferite care indica faptul ca are o suferinta (ochi letargici, stare de somnolenta exagerata sau de slabiciune) sa apeleze la ajutorul unui medic veterinar. Acesta va sti ce analize sa-i faca pentru a pune un diagnostic si va stabili corect deficitul de vitamine si minerale al animalului. In cazul in care aceste semnale pe care le da pisica sunt ignorate, ea poate ajunge sa sufere de anumite boli grave din care fac parte: diabetul, bolile endocrine, gastrita, pancreatita, bolile cardiovasculare, artrita, rahitismul la pisoi, insuficieta renala si multe altele.
Unii proprietari de animale stiu deja ca vitaminele si suplimentele alimentare reprezinta pentru pisicile lor o componenta necesara a unei alimentatii sanatoase, altii insa din contra sunt neincrezatori si chiar au o conceptie gresita vizavi de utilitatea acestor alimente naturale.
O dieta sanatoasa trebuie sa aiba un continut energetic si nutritiv corespunzator, sa cuprinda componente precum: carne, legume, cereale, fructe si produse lactate. In prezent calitatea produselor alimentare moderne care apar in comert este discutabila, am putea spune ca lasa de dorit, indiferent daca este vorba de hrana umeda sau uscata. Multe din ele contin o mare vatrietate de multivitamine insa datorita ingredientelor folosite care este posibil sa nu fie compatibile intre ele ajung sa fie absorbite putin de organism prin procesul digestiei.
Cel mai bine este de a preveni bolile prin administrarea de vitamine si suplimente nutritive si nu de a le trata. Astfel de vitamine trebuie intotdeauna recomandate de un medic specialist veterinar, deoarece doar el va sti cum sa analizeze starea de sanatate a pisicii si sa ii stabileasca gama de suplimente necesara acesteia.
In prezent exista o gama foarte larga de suplimente nutritive si vitamine care sunt recomandate pentru pisicile adulte sau pisicile mici care inca nu au ajuns la maturitate, dar si o categorie pentru animalele aflate in covalescenta. De asemenea exista si vitamine respectiv suplimente destinate pisilor si care sunt grupate pe categorii in functie de zona unde trebuie sa actioneze: pentru gingii, dinti, par, muschi, oase, ochi, piele, pentru indepartarea ghemotoacelor de par din tractul digestiv, pentru pisici castrate sau sterilizate, etc.
Dieta zilnica a unei pisici poate sa cuprinda o serie de vitamine si suplimente nutritive care sunt benefice organismului si acopera deficitul de minerale, micronutrienti, macronutrienti si vitamine. Cele mai importante vitamine care nu trebuie sa lipseasca din dieta animalului sunt: vitamina A (pentru ochi si piele), vitamina B (pentru metabolismul celular), vitamina E, Vitamina C si vitamina D (pentru dinti si mineralizarea oaselor). In scopul neutralizarii radicalilor liberi se utilizeaza seleniul, zincul si antioxidantii. De asemenea nu trebuie sa lipseasca suplimente precum sunt: potasiu, calciu, iod, fier, fosfor, sodiu, proteine. Foarte buna este si drojdia de bere, iar proteinele se gasesc in carne, peste, oua si produse lactate.
Animalele tinere au nevoie de suplimente de vitamine pentru dezvoltarea corecta a sistemului muscular si osos. De asemenea acestea ajuta la consolidarea sistemului imunitar si astfel organismul rezista impotriva infectiilor.
Unele vitamine au efect prevenitiv sau ajuta la recuperarea dupa anumite boli. Acestea insa trebuie atent selectate de medicul veterinar pentru fiecare pisica in parte in functie de starea ei de sanatate.
Pisicile sterilizate au nevoie de suplimente nutritive care sa le ofere o stare fizica ca a celor care nu au fost supuse acestei operatii. In acest fel ele nu vor fi predispuse sa sufere de anumite boli tiroidiene, cardiovasculare, de diabet sau obezitate.
Pentru piele si par sunt recomandate complexele de minerale si vitamine care au aminoacizi, taurina, vitamina B7 si alte elemente esetiale organismului. Produsele pe baza de uleiuri vegetale, minerale, lecitina si alte substante naturale sunt eficiente pentru eliminarea aglomerarilor de par din tractul digestiv al pisicii, chiar si pentru prevenirea ulterioara a formarii ghemotoacelor mari de par sau pentru indepartarea lor din stomac.
Exista si suplimente nutritive pentru pisicile care sufera de afectiuni grave ale sistemului urinar sau pentru animalele batrane. Acestea au un continut mai scazut de elemente care ar putea suprasolicita sistemul secretor si acest lucru se stie ca ar putea favoriza bolile de tip urologic si renal. Din categoria acestor elemente fac parte proteinele, sodiul, fosforul si magneziul. Animalele batrane au nevoie de vitamine pentru mentinerea vitalitatii organismului si pentru a nu scadea in greutate.