Dunarita este o specie de peste de apa dulce care inoata in Dunare, la adancimi mari de peste 18-20 m. La noi in tara apare la Corabia, Cazane, Verna, Calarasi, Oltenita, Arges si Olt.
Ca aspect general se aseamana cu zvarluga (Cabitis taenia), are corpul alungit si comprimat pe partile laterale, insa mai inalt in partea anterioara. Are corpul acoperit de solzi mici, iar lungimea lui variaza intre 5-10 cm. Coloritul este predominant alb-crem cu nuante violacee mai ales pe partea ventrala, pe spate are 5-8 pete intunecate galbene-crem sau usor roscate, iar pe cap are doua pete in forma de semiluna.
Capul este alungit, gura destul de mare, iar la buza inferioara are lobii intregi si mustati lungi in numar de sase. In apropiere de frunte sunt pozitionati ochii mici si rotunzi. Inotatoarele codala, anala si dorsala sunt destul de mari si prezinta dungulite de culoare inchisa. Aripioarele ventrale si pectorale sunt in pereche, transparente sau albicioase.
Acest peste prefera cursul inferior al raurilor adanci, malurile raurilor care au fundul nisipos si pietros, de multe ori sta ascuns sub radacinile de salcii din apa. Are obiceiul sa fie activ noaptea, atunci isi cauta hrana alcatuita din insecte, viermi, icre de pesti, alge si larve de insecte acvatice. In perioada de reproducere (in luna iunie) dunarita are un fel de gheb pe zona de dinaintea inotatoarei dorsale astfel incat spatele pare arcuit.
Dunarita are denumirea stiintifica de Cobitis aurata bulgarica, face parte din ordinul Cypriniformes, familia Cobitidae, clasa Actinopterygii, supraclasa pestilor ososi.