Peștii de acvariu Hasemania marginata – o specie foarte apreciată

0
511
Hasemania marginata, Foto: fishgohome.com
Hasemania marginata, Foto: fishgohome.com

Hasemania marginata este un pește care provine din sud-estul Braziliei, din apele curgătoare ale pădurilor tropicale. Are lungimea de cel mult 5 cm, deci este o specie mică. Majoritatea exemplarelor nu depășesc 3 cm. Face parte din familia Characidae și se remarcă prin coloritul predominant arămiu-portocaliu al corpului.

Specia Hasemania marginata este apreciată ca pește de acvariu. Motivul pentru care acvariștii o achiziționează este pentru că mai ales masculul are nuanțele foarte intense și atractive. Astfel de pești în acvariu arată excelent. Masculul are coloritul arămiu sau portocaliu în perioada de reproducere, iar femela este argintie. Partea ventrală la această specie este albicioasă. Masculul este colorat strident, în schimb femela are reflexii argintii minunate. O pereche de astfel de pești Hasemania marginata în acavriu nu pot fi decât o încântare.

Aripioarele pectorale și ventrale sunt alungite, transparente și în pereche. Înotătoarea caudală este adânc bifurcată pe mijloc, astfel încât pare formată din doi lobi simetrici. Capetele acestor lobi sunt rotunjite și albicioase, pe mijlocul înotătoarei apare o pată neagră, în rest coloritul ei este gălbui. Înotătoarea dorsală este poziționată la mijlocul distanței dintre cap și înotătoarea caudală, are coloritul gălbui, iar marginea albicioasă. Înotătoarea anală este de formă triunghiulară, galbenă, cu vărful ușor rotunjit și alb, iar poziția ei este chiar în partea posterioară și ventrală a corpului. Ochii sunt mari și rotunzi, iar gura destul de mare.

Citește și:  Cel mai bun prieten al omului va da orice să te protejeze - iată care este câinele cu cea mai puternică mușcătură

Pentru a se adapta perfect specia Hasemania marginata are nevoie de anumite condiții de temperatură și de pH al apei. Potrivit celor care cunosc această specie, în acvariu apa este bine să fie menținută cu temperatura în limitele de 20-24 grade Celsius, pH-ul de 6,5-7 deci să fie destul de acid, iar duritatea apei de 7 grade DG. Dacă se folosește apă potabilă de la rubinet, aceasta trebuie să fie lăsată să stea 3 zile și abia apoi utilizată pentru acvariu.

Acvariștii preferă această specie Hasemania marginata deoarece se reproduce ușor, iar femela este destul de prolifică. Temperatura apei în acvariu în perioada de reproducere este necesar să fie de 24 grade Celsius, iar pH-ul de 7. O singură femelă depune un număr de 100-200 de icre, care dacă nu sunt ferite de peștii adulți (prin mutarea într-un acvariu separat) pot fi mâncate înainte de a ecloza. Alevinii ies din icre chiar după o zi dar încep să se hrănească și să înoate liber abia după 3 sau 4 zile de viață.

Hrana peștelui Hasemania marginata constă din Daphnia, larve de chironomide, Tubifex, Cyclops. Poate fi ținut în acvariu cu pești Guppy, Gourami, Danio malabaricus, Puntius titteya și alte specii asemănătoare.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.