Animale de companiePești de acvariu Gambusia affinis, o specie de apă dulce

Pești de acvariu Gambusia affinis, o specie de apă dulce

Gambusia affinis este o specie de pește din America de Nord și de Sud. Populează apele Bazinului inferior al fluviilor Mississippi și Rio Grande del Norte. Are aspectul unui pește guppy dar corpul său este chiar mai alungit decât la acesta și aproximativ de formă cilindrică. Este un pește de acvariu care nu impresionează prin colorit comparativ cu alte specii de pești în nunațe vii strălucitoare. Are lungimea corpului de 3,5 cm dacă este mascul și de până la 7 cm dacă este femelă. Întotdeauna femela este mai mare decât masculul.

Gambusia affinis este un pește de apă dulce, dar apare și în apele salmastre, în care există multă vegetație acvatică. Poate trăi în ape stătătoare, lent curgătoare, în iazuri, mlaștini, râuri cu apă dulce, lacuri artificiale. Este cunoscut și cu numele de peștele țânțar deoarece se hrănește cu ouă și larve de țânțari. Acesta este motivul pentru care a fost introdus în apele multor țări din Europa, el fiind un mod bun de stârpire a invaziilor de țânțari.

Ca aspect general, peștele Gambusia affinis are corpul lung, acoperit de solzi, coloritul verde-brun pe partea dorsală, pe părțile laterale în nuanțe albăstrui, iar abdomenul argintiu. Are o dungă longitudinală albă pe corp și o pată sub ochi. Masculul are patru radii mai lungi ale înotătoarei anale, care reprezintă și organul copulator al acestuia. Femela are abdomenul mai proeminent.

Gambusia affinis

Înotătoarea dorsală este destul de mică, are puține radii, este transparentă și puțin arcuită. Apare poziționată la mijlocul distanței dintre cap și înotătoarea caudală. Aripioarele înotătoare sunt alungite, transparente și în pereche. Înotătoarea caudală este bine dezvoltată, alcătuită dintr-un singur lob, are marginea rotunjită. Pedunculul caudal este foarte lung și îngust. Capul este aplatizat în partea superioară, ochii sunt mari și rotunzi, iar gura este mică, poziționată destul de sus, oblic.

Gambusia affinis trebuie ținut într-un acvariu în care temperatura apei să fie de 18-22 grade Celsius, pH-ul de 6-8, iar duritatea apei de 5-8 grade DG. Această specie nu tolerează temperaturile scăzute ale apei (sub 10 grade Celsius), dar nici pe cele mai ridicate (peste 29 grade Celsius). Are nevoie de apă curată, aceasta este bine să fie filtrată și schimbată o dată pe săptămână.

În plus, pentru condiții mai bune, se poate adăuga 5 g de sare la 1 litru de apă. Hrana sa constă din insecte acvatice, larve de țânțari, crustacee mici, rotifere, cyclops, capepode. Dieta poate fi alcătuită din hrană vie sau uscată. În perioada de reproducere, în acvariu, temperatura apei trebuie să fie de 22-25 grade Celsius, iar pH-ul de 7-7,2.

Specia Gambusia affinis are speranța de viață de 1,5-2 ani.

Video – Pești de acvariu – Gambusia affinis: 

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.