Copii & adolescențiCopilul este răcit? Nu apelați la tratamentul cu antibiotice!

Copilul este răcit? Nu apelați la tratamentul cu antibiotice!

În special în sezonul rece, răceala este o neplăcere frecventă, iar copiii mici sunt cei mai sensibili, putând dezvolta simptome ce alarmează părintele. Iar tratamentul cu antibiotice pare a fi cel mai eficient și rapid, care scapă în mod sigur copilul de boală.

În ultimul timp, se observă întrebuințarea frecventă a antibioticelor în tratamentul răcelilor și gripelor, inclusiv la copii mici. Părintele crede că este cea mai adecvată și rapidă cale de a face copilul bine și poate uneori cere la farmacie același tip de pilule ce au avut ultima dată efect. Dar doar pentru că simptomele par similare, aceasta nu înseamnă că tratamentul identic este cel bun! Mai grav, câteodată chiar medici de familie recomandă un antibiotic ce a fost util în afecțiuni trecute doar ascultând care sunt simptomele bolii, fără a întreprinde un control medical amănunțit.

Părinții trebuie să știe că antibioticele pot face mai mult rău decât bine și nu trebuie să îi ofere niciodată copilului un astfel de tratament decât după un control medical. Niciodată nu îi dați antibiotic doar pentru că are aceleași simptome ale unei afecțiuni ce a fost tratată astfel în trecut. Afecțiunile pot părea identice, dar pot fi cu totul diferite, cerând tratament diferit!

De ce antibioticele pot mai degrabă dăuna

În primul rând, oricine trebuie să știe că întreaga gamă de antibiotice luptă doar împotriva infecțiilor bacteriene! Răcelile comune sunt de obicei infecții virale (cauzate de viruși) și de aceea antibioticul este cât se poate de inutil. Doar atunci când răceala se complică, apărând o infecție bacteriană, trebuie adăugate la tratament antibiotice. Din păcate, un părinte nu poate să își dea seama dacă este sau nu vorba de infecție virală sau bacteriană, simptomele fiind des similare. Însă de obicei, o răceală, chiar dacă pare agresivă, e cauzată de viruși.

Oricum ar fi, doar în urma unui control de specialitate este justificat tratamentul cu antibiotic la copii. Alte neajunsuri ale antibioticelor îl reprezintă riscul de dezvoltare a unor alergii, efectele secundare (diaree și alte tulburări digestive – aceste medicamente afectează negativ flora intestinală), dar mai ales afectarea dezvoltării sistemului imunitar. Da, antibioticele administrate în special copiilor de vârste mici pot dăuna mult, făcând copilul vulnerabil la diverși factori externi agresivi.

antibiotice

Fiecare organism își formează imunitatea, având propriul său sistem de luptă împotriva virușilor și bacteriilor. Tratamentul inutil nu lasă organismul să combată în mod natural factorul ce îl agresează și astfel slăbește puterea de luptă împotriva acestor factori.

Tratamentele frecvente pot duce la rezistența bacteriilor la tratament

Dacă un copil a luat de mai multe ori un antibioic, nu este deloc neașteptat ca la un moment dat să se dezvolte rezistența bacteriilor la tratamente. Bacteriile se adaptează și devin rezistente la antibiotice. Astfel afecțiunea copilului se va agrava și prelungi, tratamentele fiind inutile. De aceea, doar în cazurile cu adevărat serioase (și doar când este vorba de o bacterie) este într-adevăr necesar tratamentul cu aceste medicamente.

Administrarea antibioticelor copiilor sub 2 ani crește considerabil riscul de obezitate

În afară de ceea ce s-a menționat, un studiu al Universității din Pennsylvania vine cu o nouă informație: antibioticele cresc riscul de obezitate la copil cu mai mult de 15% (și cu mai mult de 30% riscul de supraponderalitate).

Este vorba de copiii ce sunt tratați chiar doar o dată cu antibiotice înainte de a împlini vârsta de 2 ani. Explicația: antibioticele distrug microbiomul din organism. Microbiomul reprezintă bacterii inofensive ce trăiesc în special în tractul digestiv de la naștere, ajutând la digestie și la dezvoltarea imunității (de abia în jurul vârstei de 2 ani microbiomul digestiv este complet format, de aceea înainte de această vârstă este mai ușor distrus de către antibiotice).

Distrugerea acestor bacterii bune are efecte dezastroase, printre care supraponderalitatea, obezitatea, însă și afecțiuni precum astm, alergii diverse și afecțiuni digestive.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.