Animale de companiePeștele Cichlasoma meeki de culoare liliachie din lacurile Guatemalei, află trăsăturile acestei...

Peștele Cichlasoma meeki de culoare liliachie din lacurile Guatemalei, află trăsăturile acestei specii

Una dintre cele mai frumoase specii de pesti de acvariu este Cichlasoma meeki care este raspandita in marile lacuri si rauri din Guatemala, Mexic si Peninsula Yucatan. Prefera apele adanci cu multe plante acvatice printre care inoata si se ascunde de pradatori, dar poate fi gasit si in raurile cu ape mai putin adanci.

Aceasta specie este interesant colorata in nuante liliachii si poate ajunge la lungimea corpului de 8-10 cm, iar in cazuri exceptionale poate avea si aproximativ 17 cm. Masculul este in general mai mare decat femela, iar coloritul sau este mai intens. Ca aspect general se aseamana putin cu bibanul, are corpul aplatizat pe partile laterale, iar la pedunculul codal prezinta o pata de culoare inchisa, caracteristica acestei specii.

Corpul sau este acoperit de solzi mari, luciosi, desi, pe partea dorsala (mai ales pe spate) coloritul este liliachiu, pe laterale este verzui, iar suprafata de sub operculi si cea a abdomenului este in nuante rosiatice-portocalii. Unele exemplare au benzi transversale intunecate pe partile laterale, iar la altele predomina nuantele gri-albastrui. Capul este mare, botul lung, ochii sunt rotunzi, ii permit sa vada inainte si pe laterale.

Inotatoarea codala este lata, alcatuita dintr-un singur lob, iar inotatoarele anala si dorsala sunt mari, ascutite si alungite in partea superioara, alcatuite din mai mult de 30 de radii. Aripioarele pectorale sunt mici, ovale si in pereche, au marginile rotunjite, iar cele ventrale sunt alungite, translucide si in numar de doua de asemenea.

Pestele Cichlasoma meeki este foarte mult apreciat de acvaristi. Nu este o specie pretentioasa, insa fiind un peste omnivor, ii trebuie in special hrana vie, dar si congelata, uscata si suplimente pe baza de plante, iar apa din acvariu este bine sa aiba pH-ul de 6-8, temperatura sa fie de 22-24 grade Celsius si duritatea de 8-10 grade DG. In perioada de reproducere pestele are nevoie de conditii de temperatura mai ridicata, pana la 24-26 grade Celsius, iar duritatea apei sa fie de 8 grade DG.

Acvariul trebuie sa fie spatios, de minim 80 litri, iar plantele acvatice bine fixate in substrat, avand in vedere obiceiul acestor pesti de a sapa cu partea ventrala a corpului, ceea ce poate duce la dezradacinarea lor. De asemenea, pe fundul acvariului este bine sa existe cateva pietre care sa formeze un fel de pesteri in care alevinii sau micii pestisori sa se ascunda cand se simt in pericol. La aceasta specie femela se reproduce de 3-4 ori pe an, produce 100-500 icre.

In majoritatea cazurilor icrele eclozeaza destul de rapid, dupa 2 zile din momentul in care au fost depuse in apa de catre femela, pe plantele acvatice, pe frunzele si radacinile mari ale acestora. Este un peste pasnic, recomandat pentru acvaristii incepatori, insa manifesta un comportament teritorial, mai ales in perioada de reproducere, isi pazeste zona delimitata, icrele si puii atunci cand sunt foarte mici.

Pestii Cichlasoma meeki ajung la maturitatea sexuala la varsta de 7 luni si pot trai in jur de 12 ani. Ca specie Cichlasoma meeki face parte din ordinul Perciformes, familia Cichlidae.

Video – Pestii Cichlasoma meeki si micii alevini:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.