Timp liberPescuitul la cega, acum interzis prin lege

Pescuitul la cega, acum interzis prin lege

Cega nu este un peste foarte raspandit pe teritoriul romanesc, iar pescuitul la cega pe Dunare este interzis. Cega face parte din familia sturionilor insa, spre deosebire de rudele acestui interesant peste, dimensiunile sale sunt foarte mici.

Este raspandita in special in partea centrala a Europei, iar pe teritoriul Romaniei este intalnita cu precadere in Dunare, dar si in Somes, Mures, Arges, Jiu si Olt.

In mod normal, cega masoara intre 40 – 60 cm, iar greutatea acesteia este cuprinsa intre 1 – 4 kg. Cega are un aspect deosebit, avand corpul alungit, capul de forma conica, iar botul sau este foarte ascutit.

Pe corpul acestui peste se pot observa aproximativ 17 scuturi dorsale si 18 plasate pe partea abdominala. Galbuiul de pe abdomenul sau se continua cu un maroniu pe spate, uneori existand si nuante de verde, in functie de tipul apei.

cega

Din punctul de vedere al hranei, cega prefera viermii, larvele insectelor, ramele dar si micile crustacee. Cega se reproduce intre lunile aprilie – mai si nu poate fi reprodusa in captivitate.

Si daca va intrebati de ce este interzis pescuitul la cega, imediat ce ati aflat ca aceasta specie este apreciata mai ales pentru icrele negre, va puteti da seama cu usurinta ca braconajul a luat amploare nu numai pe teritoriul romanesc.

In acest fel, populatia de sturioni a scazut considerabil in Dunare si raurile aferente, fapt pentru care s-a decis interzicerea pescuitului la cega pana in momentul in care echilibrul va fi din nou atins.

Cu toate aceatea, pescuitul la cega ramane o experienta foarte interesanta, dupa cum afirma pescarii care s-au putut bucura de acest privilegiu inainte de interzicerea acestei activitati.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.