Timp liberObservarea fluturilor - o pasiune plină de culoare și fascinații

Observarea fluturilor – o pasiune plină de culoare și fascinații

Alaturi de observarea pasarilor, observarea fluturilor reprezinta o pasiune foarte interesanta si in acelasi timp aparte. Fluturii, aceste insecte deosebite, au fost intodeauna apreciati atat pentru frumusetea si gingasia lor, cat si pentru comportamentul interesant de observat, fapt pentru care observarea fluturilor a devenit o adevarata pasiune.

Ce reprezinta observarea fluturilor?

Spre deosebire de lepidopterologie care reprezinta studiul stiintific al insectelor care fac parte din clasa lepidoptere, observarea fluturilor reprezinta o activitate realizata in scop recreativ, nicidecum in scop stiintific. In clasa lepidopterelor intra numeroase familii printre care si cea a fluturilor si a moliilor, insa toate speciile care apartin acestei clase numeroase au caracteristici comune si anume au aripile acoperite de solzi, ochii sunt mari, iar cavitatea bucala are forma unei trompe, corpul este de cele mai multe ori cilindric.

Foarte multe persoane prezinta un interes foarte mare in ceea ce priveste aceasta clasa de insecte, fiind implicate atat in studiul lor stiintific, in observarea lor in scop recreativ dar si in cresterea si comercializarea lor avand in vedere ca unele specii sunt folosite fie cu rol polenizator fie pentru producerea matasei, fapt pentru care sunt foarte importante din punctul de vedere al economiei.

Fluturii, chiar daca sunt mici sau mari, albi sau colorati in nuante vii, sunt niste insecte deosebite care, pe langa aspectul interesant, au si un comportament aparte. Insasi evolutia acestor insect este interesanta si putem spune chiar neobisnuita. Ciclul vietii fluturilor si al lepidopterelor in general este unul deosebit si presupune existenta a 4 stadii.

Primul stadiu al fluturilor este acela de ou. Dupa imperecherea propriu-zisa, femelele fluture isi depun ouale pe diferite plante, pentru ca in momentul in care se va face trecerea la urmatorul stadiu, cel de larva – omida, aceastea trebuie sa se hraneasca. In cazul in care ouale nu sunt depuse intr-un loc in care larva sa gaseasca o sursa de hrana, ele vor muri. Este foarte adevarat ca unele larve sunt foarte periculoase si pot distruge anumite culturi, pe cand altele au un rol cu adevarat benefic. Cel de al treilea stadiu al evolutiei unui fluture este acela de pupa sau nimfa, iar cel de-al patrulea stadiu este cel de fluture.

Asadar, metamorfoza fluturilor este foarte interesanta, existand numeroase persoane, oameni de stiinta, artisti sau oameni simpli care s-au dedicat in totalitate studierii acestor insecte atat de aparte. De exemplu, cunoscutul scriitor Vladimir Nabokov a fost unul dintre artistii care si-au dedicat o mare parte din viata observarii si studiului fluturilor, atat dintr-un punct de vedere stiintific, cat si dintr-un punct de vedere estetic.

Observarea fluturilor – o pasiune colorata

Trecand de studiul stiintific al acestor insecte deosebite, observarea fluturilor poate fi, dupa cum am spus si anterior, o pasiune deosebita pe care numeroase persoane o imbratiseaza. Mai presus decat orice, observarea fluturilor este un hobby potrivit pentru toate persoanele care iubesc natura.

Cati dintre dumneavoastra nu sunt fascinati atunci cand vad un fluture colorat intr-un mod deosebit, sau urmarind comportamentul acestuia in timpul polenizarii? Lumea fluturilor este o lume cu adevarat minunata insa ascunsa si de neinteles pentru foarte multe persoane, iar persoanele pasionate de observarea fluturilor pot patrunde in minunata lume colorata a micilor vietuitoare.

observarea fluturilor

Mai mult decat atat, simbolul fluturelui a fost foarte des cultivat in numeroase opere de arta, atat in pictura si sculptura, cat si in literatura. Simbolistica fluturelui este foarte complexa, fiind diferita si de la o cultura la alta. Cea mai importanta simbolistica atribuita acestor creaturi deosebite este metamorfoza, ciclul lor natural.

In foarte multe opere literare, evolutia unui personaj sau evolutia actiunii in sine este comparata cu metamorfoza fluturelui, incercand sa scoata in evidenta trecerea dintr-o stare in alta, tranzitivitatea. In cultura asiatica, doi fluturi care zboara impreuna reprezinta un simbol al iubirii. In alte culturi, fluturii simbolizeaza sufletele oamenilor. Pe langa acestea, fluturele a simbolizat inca din cele mai vechi timpuri libertatea, bucuria si puritatea, avand o importanta deosebita inca din Antichitate.

Unele persoane sunt de-a dreptul fascinate de fluturi si nu ezita sa isi achizitioneze tot felul de accesorii care intruchipeaza minunatele insecte visand sa fie inconjurate de milioane de fluturi de dimensiuni diferite si in culori care mai de care mai vii. Pentru foarte multi dintre noi fluturii reprezinta o adevarata enigma; ei se asaza veseli pe o floare, stau cateva secunde si ne hipnotizeaza dupa care isi continua zborul si noi incercam sa ii urmarim cu privirea.

Observarea fluturilor este un hobby care poate fi combinat armonios cu pasiunea pentru calatorii deoarece, daca va place sa calatoriti, veti avea ocazia sa vizitati regiuni noi in care flora si fauna difera. Este o activitate potrivita pentru persoanele de toate varstele si, mai mult decat atat, poate fi o realizata de catre intreaga familie. In unele cazuri, observarea fluturilor presupune si prinderea acestora, in special in cazul colectionarilor de fluturi. Exista foarte multe persoane pasionate de colectionarea insectelor, iar colectiile de fluturi sunt de-a dreptul impresionante. Unii pasionati colectioneaza insectele fie pentru studiul stiintific, fie pentru simpla placere, insa nu este deloc un hobby foarte simplu.

Revenind la observarea fluturilor ca pasiune, pe langa faptul ca aceasta activitate este foarte interesanta, este si foarte relaxanta si educativa, deoarece inainte de a incepe sa observati micile creaturi trebuie sa va documentati temeinic in ceea ce le priveste in primul rand pentru a le descifra comportamentul. Speciile de fluturi difera de la o regiune la alta si din acest motiv este necesar ca un pasionat sa cunoasca speciile care se regasesc in regiunile pe care le viziteaza.

Pasionatii experimentati aleg sa viziteze locuri exotice tocmai pentru a privi o diversitate mult mai mare de fluturi. Probabil foarte multe persoane care indragesc micile creaturi nu s-au gandit pana in momentul de fata ca dragostea pentru fluturi se poate transforma intr-o adevarata pasiune. Este bine ca pasionatii incepatori sa se documenteze, dupa cum am spus si anterior, si eventual sa isi achizitioneze un ghid al observatorilor de fluturi.

Observarea fluturilor nu este deloc un hobby costisitor. Cu siguranta aveti nevoie de un binoclu foarte bun cu ajutorul caruia sa puteti observa aspectul si comportamentul fluturilor si de la o distanta mai mare. Fiecare observator isi poate nota ceea ce descopera din minunata lume a fluturilor.

Dupa cum am spus si anterior, observara fluturilor poate deveni un hobby mult mai interesant daca pasionatul calatoreste pentru a descoperi diferite specii de fluturi. Mai mult decat atat, acest hobby se poate impleti armonios cu pasiunea pentru fotografie, fotografierea insectelor sau fotografia macro reprezentand unul dintre cele mai apreciate genuri ale artei fotografice.

Asadar, daca iubiti natura si doriti sa va petreceti timpul liber intr-un mediu linistit realizand o activitate care sa va relaxeze, observarea fluturilor poate fi hobby-ul ideal, lumea acestor mici creaturi fiind cu adevarat minunata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.