Vietnam este o tara cu o cultura adancita in traditii bogate si pline de culoare. Situat in regiunea tropicala din Asia de Sud, Vietnam reflecta abundenta de resurse naturale si culori prin arta vibranta si imbracaminte. Istoria Vietnamului include o varietate de culturi si tari dominante, de aceea cultura acestei tari este complexa. Cel mai important aspect la o nunta traditionala vietnameza este faptul ca familia si traditia sunt de maxima importanta pentru toate partile implicate.
Nunta traditionala vietnameza incepe cu logodirea oficiala a mirelui cu mireasa la ceremonia de nunta. In mod traditional, ceremonia de logodna prevede ca reprezentantii ambelor familii ale mirilor sa negocieze logodna cu o propunere formala si un schimb de daruri. In cele din urma, reprezentantul mirelui o cere in casatorie in mod oficial pe viitoarea mireasa, iar dupa ce reprezentantul miresei accepta propunerea in numele ei, reprezentantul mirelui ii ofera viitoarei mirese inelul de logodna.
Ceremonia de logodna la vietnamezi marcheaza inceputul uniunii celor doua familii, iar mirele si mireasa isi vor trata viitorii socri ca si cum ar fi deja casatoriti. In cultura vietnameza, logodna reprezinta promisiunea solemna ca va avea loc o casatorie.
Cultura vietnameza acorda o mare valoare casatoriei, de aceea familiile si prietenii organizeaza cu multa atentie o ceremonie oficiala de nunta, eveniment pe care se asteapta sa-l planuiasca o singura data in decursul vietii mirilor. In ziua dinaintea ceremoniei de nunta, familiile mirilor construiesc un cadru realizat din frunze de palmier, banan sau cocos, in fata caselor lor.
In varful cadrului din fata casei mirelui se plaseaza o placa rosie pe care sunt scrise cu vopsea galbena cuvintele “Tan Hon” (inseamna “Proaspat casatoriti”), iar in varful cadrului din fata casa miresei se plaseaza o placa pe care scrie “Vu Quy” (inseamna “Merge la casa sotului ei”). Familia mirelui merge la casa miresei in ziua nuntii si se considera a fi ghinion daca acestia intarzie. Apoi, familiile mirilor fac din nou schimb de daruri (produse alimentare), iar mirele si mireasa se inchina la altarul stramosilor.
Tinuta de nunta traditionala in sud-estul Asiei sau tinuta traditionala vietnameza, atat pentru mire, cat si pentru mireasa, se numeste “ao dai” si consta intr-o tunica de matase despicata in parti in partea de jos si o pereche de pantaloni tot din matase. Mireasa adauga acestei tinute o haina exterioara numita “ao choang”, iar intreaga tinuta va avea culoarea rosie sau roz pentru a-i aduce noroc si va fi impodobita cu broderii de culoare aurie. Mireasa mai poarta si o palarie in forma de con cunoscuta sub numele de “non la” sau o palarie in forma de farfurie numita “khanh vanh”. In mod traditional, mirele poarta de asemenea o ao dai din matase.
Pentru a pecetlui juramintele, mirele si mireasa fac schimb de verighete. Mirele, de asemenea, ii pune miresei cercei in urechi si un colier in jurul gatului. Mirele ii va darui miresei cele mai costisitoare bijuterii pe care si le poate permite pentru a-si demonstra vrednicia ca sot si sustinator al viitoarei familii. Ambele familii se vor stradui sa cheltuiasca multi bani pe intreaga ceremonie de nunta pentru a-si arata prestigiul in fata prietenilor si ca un semn de respect pentru tinerii casatoriti.
Ziua nuntii se incheie in mod traditional cu o masa la restaurant sau cina in casa miresei, desigur alaturi de o formatie live, decoratiuni elaborate si marturii de nunta. Pe parcursul acestei cine, tinerii casatoriti socializeaza cu invitatii si primesc urari, daruri si bani din partea acestora. Dupa cina, cuplul se retrage la casa mirelui sau a familiei acestuia, iar de atunci inainte mireasa este considerata parte din familia mirelui.
Ce frumos <3