DiverseDragă mamă și tată, mi-ați distrus viitorul - mărturiile unui copil nefericit

Dragă mamă și tată, mi-ați distrus viitorul – mărturiile unui copil nefericit

Eu cred că nu ai voie să alegi în locul copilului tău. Astăzi am decis să aduc în discuție un subiect, care pe mine personal mă întristează teribil, și care cred că este generatorul celor mai multe cazuri nefericite de eșecuri în viață, și anume: ”De ce încearcă părinții să își trăiască propriile vise prin copiii lor”!

Este de necrezut cât de multe frustrări se pot naște în viitorul adult atunci când i se impune un anumit itinerariu în viață! A fi obligat, mi se pare incredibil de greu. Stabilirea standardelor foarte înalte de către părinți mi se pare de-a dreptul diabolic. Nu poți impune o anumită direcție în viață unor pui de oameni, doar pentru că tu ” știi mai bine”, pentru că ești părintele lui și ai dreptul să faci alegeri, mult mai ” inspirate” decât ar face-o copilul! O faci greșit! Complet greșit!

Nu ai voie să alegi în locul copilului – lasă-l să fie fericit!

Cu atitudinea aceasta conturezi ușor, dar sigur, viitorul trist, și sumbru al copilului tău! Ideal este ca tu, părinte, să îi lași acestuia libertatea de a-și contura singur viitorul. În rezonanță cu propriile hobby-uri și activități care îi fac plăcere! Știu, viața nu este așa ușoară cum poate veți spune. Însă știu sigur că succesul unei persoane vine atunci când suntem fericiți. Ah, da! Acesta e cuvântul FERICIT! Când suntem noi, oamenii, fericiți cu adevărat? Atunci când facem ceea ce ne place, fără nicio restricție, totul după bunul nostru plac! Faptul că unii părinți doresc să își ”regleze” ei karma vieții lor prin proprii copii, este într-adevăr dureros.

De ce crezi ca visul tău poate fi atribuit și copilului? Și de unde ai certitudinea că acesta va aduce împlinire pe toate planurile? Așa cum, cu siguranță, tu ca părinte îți dorești! Evident că nu e rău să vrei ce e mai bun pentru copilul tău. Totuși fiecare informație trebuie foarte atent analizată și filtrată! Nu toti sunt buni într-o anumită direcție. De obicei, cei care au succes într-o anumită activitate, se datorează și faptului că o fac cu mare dăruire și pasiune.

Fii lângă copilul tău, nu în locul lui!

Noi ca părinți avem datoria de a-i susține pe copiii noștri indiferent ce drum aleg aceștia în viață. Instinctul lor cu certitudine îi îndreaptă către unde le este lor cel mai bine! Trebuie să menționez totuși faptul că eu aici nu mă refer la cazurile izolate, în care copiii efectiv nu doresc să facă nimic.Vorbesc despre aceia care au în gând ceea ce simt că li se potrivește și nu sunt încurajați de către părinți. Am atât de multe exemple în minte de prieteni din copilărie care efectiv regretă că nu au mers cu pasiunile lor mai departe.

Când apar regretele este clar ca bună ziua ca acolo nu e deloc fericire. Și uite așa intervine dupa cum spuneam la început, frustrarea! De aici se rupe firul, și totul merge anapoda! De aceea, tu ca părinte nu ai voie să alegi în locul copilului tău!

Știm cu toții cât de repede trece timpul, cum trec anii fără să îți dai seama. Timpul, din pacate, este ireversibil, iar noi nu ne putem întoarce în punctul acela în care am fi putut schimba ceva, la un moment dat… Așa că este atât de important să ai în vedere direcțiile clare în care dorești să se îndrepte viața ta încă de când ești copil! Atunci poți foarte bine decide! Odată ajuns la liceu ai maturitatea de a distinge cam ce e bine și ce nu. Pentru toate acestea este nevoie de un suport moral din partea părinților! Aici trebuie să se simtă aportul acestora în viața copiilor! Prin suportul și întelegerea viselor copiilor lor! Cuvintele de încurajare și faptul că acesta are libertatea de a alege este nemaipomenit de benefică pentru maturizarea armonioasă a viitorului adult!

Fiecare om are visul lui…

De aceea, dragi părinți, cu tot respectul, v-aș da niște capace să vă reveniți din rigiditatea gândirii voastre, a tuturor celor care vă forțați copii să vă trăiască visul. Nu ați învățat oare din greșelile părinților voștri sau din filme? Păcat! Văd în stânga și în dreapta părinți care sunt ingineri, dar lor le place pictura. Fiul moștenește pasiunea pentru pictură și e forțat să se facă inginer, că de acolo ies banii! Văd oameni care fac facultatea dorită de părinți doar pentru că asta este condiția să achite ei taxele. De ce atâta presiune pe copii? Ce încercați să faceți cu viața lor?

Peste tot, la tv, în mediul online, se evidențiază clar aceste greșeli, în special cea în care părinții vor ca fata sau băiatul lor să meargă la aceași facultate, să facă parte din aceași lume etc. Pune frână tati, și tu mami! De ce nu înțelegi că nu ai voie să alegi în locul copilului? Acest drum nu duce nicăieri, mai ales acolo unde dorești din tot sufletul TU! E un drum cu sens unic, nu te mai poți întoarce odată ce ai făcut alegerea!

Nu intră în atribuțiile părintelui să distrugă speranțe. Nu, nu ai voie să alegi în locul copilului tău!

Așa vă pasă vouă de copilul vostru? Cum adică unde va ajunge cu sculptura? Dar cu pictura lu pește? Doar pictorii și sculptorii sunt muritori de foame, nu? Vorbesc de majoritate și cum sunt percepuți. Ironic, unul cu sculptura a ajuns să lucreze ușor în programe 3D, unii fac design de mobilă, alții obiecte din jocuri, alții simulează clădiri etc. Bani grei, salarii de la 2000 euro în sus dacă ești bunicel. La design web, nu mă refer la ciupalacii care erau buni la mate info și i-au forțat părinții să devină deisgneri web că acolo sunt bani, știți ce zic? Un designer bun face din nou minimum 2000 euro.

Nu, nu este SF, este realitatea pe care o refuzați să vedeți și să credeți. Dacă tu ca părinte nu observi că nu ai voie să alegi în locul copilului, dacă îl constrângi, dacă îi tai aripile, vei fi mai fericit? Nu prea cred.

Succesul vine dacă faci ce îți place

În ceea ce mă privește, ai mei m-au lăsat să fac ce mi-a plăcut, electronică clasa 9-12, dovadă că am ajuns olimpic național, informatică la facultate, dovadă că am dezvoltat câteva proiecte web deosebite din pasiune și plăcere. Așa am reușit să-mi asigur succesul, am făcut ce mi-a plăcut și am făcut mai bine ca alții care fac doar că trebuie, sau au fost obligați de părinți!

Viața mi-a demonstrat cât de important e să trăiești propriul tău vis! Nu al altuia! Ceea ce trăiești în prezent să fie rezultatul alegerilor tale, nu ale părinților! Succesul vine cu foarte multă muncă și dăruire din partea noastră. De aceea, ca să reușim, trebuie să muncim cu drag, să facem acest lucru din tot sufletul, și nu pentru că suntem obligați de viață… sau de părinți! Ahh, îmi doresc atât de mult ca mesajul acestui articol să ajungă la cât mai mulți părinți, în mod special la acei părinți care consideră că ei dețin adevărul absolut și că au tot dreptul din lume să facă alegeri, conform preferințelor și aspirațiilor lor!

Vâ invit să comentăm pe marginea acestui subiect! Sunteți de acord sau într-o oarecare măsura de acord cu mine? Aștept cât mai multe păreri din partea voastra vis-a-vis de acest subiect!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.