Nodul opritor se utilizeaza pentru a se opri pe fir componentele liniei, precum pluta culisanta sau plumbul culisant.
Nodul opritor este folosit mai mult la pescuitul stationar, insa unii pescari il prefera chiar si la pescuitul crapului, acesta avand o utilitate deosebita deoarece ajuta la semnalizarea distantei la lansare (nodul opritor este mereu aplicat pe principala linie, imediat dupa ce este lansat).
Pentru pescuitul stationar, nodul opritor (sau stopper, cum mai este numit) acesta este utilizat ca si imitator de miscare pentru pluta din zona de sus a liniei (asta in cazul in care pescarul alege un montaj culisant.
Intrucat trebuie sa reziste la multe lansari succesive, opritorul este de obicei facut din materiale mai dure. De asemenea, printre alte calitati ale sale se numara si maleabilitatea sau impermeabilitate, care-l fac capabil sa ia forma dorita de catre pescari si impiedica alunecarea sa de pe fir.
In legatura cu modalitatea de realizare a nodului opritor, este nevoie de sase-sapte spire. Important de stiut este si faptul ca nodul opritor trebuie mai intai umezit inainte de a se strange. Dupa aceasta operatiune, este necesar sa se taie excesul de fir, insa nu trebuie uitat sa se lase unul sau doi centimetri la fiecare capat.