In acest articol va vom prezenta cateva dintre cele mai bune mulinete utilizate pentru pescuitul crapului.
Pentru inceput, trebuie sa mentionam faptul ca mulinetele pentru pescuitul la crap sunt cele cu tambur fix. Acestea sunt indicate, de fapt, pentru mai toate speciile mari de pesti.
Un alt lucru de tinut seama este acela ca mulineta folosita ar fi bine sa aiba o masa si un centru de greutate asemanatoare cu lanseta. Totusi, daca nu puteti achizitiona o mulineta pe dimensiunile lansetei, nu este o tragedie. Echilibrarea intre cele doua ustensile nu are o importanta la fel de mare ca in cazul pescuitul folosind tehnica spinning.
Cum la pescuitul la crap trebuie sa se efectueze lansari chiar si la distante de peste 80 de metri, lungimea firului ar fi bine sa fie mai mare de 250-300 de metri. In legatura cu materialele din care sa fie realizate mulinetele optime pentru prinderea crapului, este recomandat ca acestea sa fie din carbon sau din grafit.
La pescuitul la crap se obisnuieste se se utilizeze mai multe lansete concomitent. In plus, din cauza faptului ca se pescuieste la o adancime considerabila, este destul de dificil de sesizat momentul cand pestele trage. De regula, acest lucru se semnalizeaza prin activarea senzorilor sau prin ridicarea bambinei.
In concluzie, intre momentul realizarii faptului ca avem o captura si momentul inteparii exista o perioada de mai multe secunde, timp in care crapul trage de fir si exista riscul scaparii lansetelor in apa. Din acest motiv este esential pentru mulinetele de crap sa fie dotate cu functia baitrunner, despre care vom vorbi pe larg in curand.
Dupa tipul baitrunner-urului si in functie de locurile de pescuit, mulinetele care se folosesc pentru crapi sunt cele baitrunner, spool baitrunner, longcast si Quick Drag. Ultimele sunt cel mai putin utilizate.
Mulinetele Bait-runner
Mulinetele Bait-runner se numara printre cele mai bune mulinete pentru pescuitul crapului. Denumirea provine de la manivela care se afla in partea din spate a ustensilei. Prin actionarea acesteia, franele se deblocheaza, iar firul de pescuit se lasa liber. Astfel, in momentul in care crapul trage, pescarul va avea timpul de care are nevoie pentru a mulina. Tot atunci, franele vor actiona.
Mulinetele Bait-runner pot fi achizitionate la diferite marimi, incepand cu 3000, care este potrivita pentru capturarea pestilor mai mici, precum carasul si mreana, pana la 10.000-12.000, ideale pentru pestii masivi. Datorita faptului ca aceste mulinete au echipate frane micrometrice se poate ajusta viteza desfasurarii firului atunci cand are loc drilul. Mai mult decat atat, ele ofera si functia de franare manuala, fara sa se utilizeze franele mecanice. Cu toate acestea, este indicat doar pentru pescarii cu experienta sa apeleze la ea.
Mulinetele Spool Baitrunner
Mulinetele Spool Baitrunner se remarca prin faptul ca functia de bait-runner se obtine in acest caz prin rasucirea manivelei de frana tamburului, spre deosebire de mulinetele traditionale, la care manivela se afla in spate. De asemenea, la aceste modele decuplarea trebuie sa se realizeaze de catre pescar, in mod manual, ea nefacandu-se automat.
Mulinetele Longcast
Mulinetele Longcast au tambururi cu o lungime superioara mai mare decat cele obisnuite. In plus, tambururile sunt mai putin adanci. Aceste elemente usureaza foarte mult derularea firului la lansari, favorizand aruncarile mai lungi.
Mulinetele Quick Drag
Mulinetele Quick Drag se aseamana cu cele Longcast. Desi producatorii sustin ca sistemul patentat de catre ei este mai bun, principiul dupa care amandoua modelele functioneaza nu prezinta mari diferente.