Acasă Părinți și copii Mişcarea socială „childfree” – eşti egoist dacă alegi să nu ai niciodată...

Mişcarea socială „childfree” – eşti egoist dacă alegi să nu ai niciodată copii?

0
612
Childfree
Childfree

„Childfree movement” millitează pentru dreptul persoanei de a alege să nu aibă copii. În principal, se insistă pe dreptul femeii de a nu avea copii, deoarece femeile sunt supuse unei presiuni sociale mai mare de a fi mame decât bărbaţii de a fi taţi.

Această mişcare socială ia naştere încă din anii ’70 (sunt înfiinţate chiar şi organizaţii precum No Kidding!), însă în ultimii ani a devenit mai cunoscută, având în vedere creşterea numărului de persoane care preferă să nu fie părinţi.

Ideea principală este cea că orice om are dreptul de a nu avea copii, fără a fi supus controlului statului, presiunii sociale şi criticilor. Mişcarea devine cu atât mai populară, cu cât ideile negative persistă: persoanele ce nu doresc copii încă sunt numite imature şi egoiste. Unii discută despre obligaţia socială, morală şi spirituală de a lăsa urmaşi. Cei care fug de această responsabilitate ar fi persoane egoiste şi insensibile.

În istorie, statele au promovat politici pronataliste sau antinataliste. Spre exemplu, în China există azi o politică de control a populaţiei. Invers, diverse legi şi presiuni au încurajat de-a lungul timpului reproducerea populaţiei. Printre acestea, presiunea spre căsătorie la vârste tinere, limitarea accesului la contraceptive, ilegalitatea întreruperii de sarcină, încurajarea de a avea o familie mare, toate au dus la limitarea severă a dreptului persoanei de a nu avea copii. Astăzi, în majoritatea statelor, nu mai există astfel de politici restrictive (mai degrabă comunităţile religioase impun astfel de limitări şi nu statul).

Totuşi, încă se discută despre dreptul persoanei de a nu avea copii. Aceasta nu pentru că persoanele nu posedă acest drept, ci pentru că există încă o presiune socială resimţită de cei care fac această alegere. Femeile resimt critici acide din partea societăţii odată ce îşi fac cunoscută opţiunea de a nu deveni niciodată mame.

Ce argumente aduce mişcarea childfree:

  • Femeia are dreptul să aleagă cariera, fără a trebui să îşi întrerupă dezvoltarea profesională şi studiile.
  • Nici statul şi nici societatea nu au dreptul de a impune în orice fel persoanei să aibă copii.
  • Un cuplu este mai fericit în lipsa copilului, având intimitate şi timp liber.
  • Copiii costă, iar dacă persoana nu are o situaţie materială bună, îi face rău şi copilului aducându-l pe lume în condiţii de sărăcie.
  • Se evită suprapopularea, ceea ce are efecte pozitive atât pentru societate, cât şi pentru mediul înconjurător.
  • A avea copii este de fapt un act egoist, ce aduce bucurie doar părinţilor.
  • Dacă vrei copii, mai bine adopţi din cei nedoriţi decât să aduci încă unul pe lume.
  • A aduce un copil pe lume atât timp cât există rele, nedreptate, sărăcie nu este un act valoros; la limită, a aduce pe lume un copil înseamnă a îi provoca suferinţă, deoarece viaţa este suferinţă.
Citește și:  Copiii folosesc Internetul din ce în ce mai des – Cum le afectează asta viața și modul de gândire?

Unele persoane nu se sfiesc să aducă şi argumente mai practice, precum economiile făcute fără copii, sau faptul că a creşte copii este dificil şi te lipseşte de plăcerile vieţii. Egoist? Da, însă o persoană care nu doreşte copii trebuie să aibă tot dreptul de a nu îi avea. Cineva care nu iubeşte copiii şi care nu şi-i doreşte nu ar fi un părinte prea adecvat.

Nimeni nu poate şi nu trebuie constrâns să aibă copii! Este de preferat ca o persoană să se simtă presată să fie părinte, deşi nu iubeşte copiii? Bineînţeles că nu! Este bine să iei în balanţă această decizie, iar dacă ajungi la concluzia că nu eşti făcut să fii părinte, de ce ai fi arătat cu degetul? Poate că ai luat decizia pentru că nu ai resurse materiale, poate pentru că nu consideri că ai aptitudini adecvate, poate pentru că munca ta presupune o viaţă instabilă, sau poate pentru că eşti egoist şi preferi o viaţă lipsită de greutăţi. Ei şi?

Trebuie să presăm persoanele ce nu doresc copii? Pentru ce? Să le facem să se simtă inadecvate? Să le constrângem să fie ca noi? De ce? Deocamdată, nu există o reală îngrijorare legată de reducerea populaţiei. Totuşi, unii au ajuns până acolo încât să discute despre o conspiraţie globală ce urmăreşte în viitor dispariţia familiei şi depopularea planetei!!

Mişcarea „childfree” urmăreşte doar să se respecte dreptul femeii şi al bărbatului de a nu avea copii, fără a fi supuşi presiunilor. Nu vine cu idei extremiste, chiar dacă unii purtători de cuvânt se disting prin argumente egoiste. De fapt, o persoană egoistă mai bine să nu fie părinte!

A dori să controlezi şi să presezi oamenii să se reproducă este la fel de absurd ca a dori să le interzici aceasta. Şi nu este ceva nemaiîntâlnit: au existat persoane, oameni de ştiinţă, ce au militat pentru interzicerea căsătoriei sau a reproducerii în rândul celor din păturile inferioare ale societăţii (cei săraci sau cei ce nu au un nivel ridicat de inteligenţă). Acest curent se numea eugenism şi dorea limitarea sau chiar interzicerea reproducerii celor inferiori social, pentru ca societatea să progreseze! Acestea sunt idei absurde, nu şi dreptul persoanei de a alege de bună-voie să nu facă copii…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.