Moartea pisoilor la vârstă fragedă – în mai puțin de 14 zile de la naștere – poate fi un sindrom care apare la astfel de animale. Acest lucru se datorează dezvoltării insuficiente a organelor corpului, unui sistem imunitar foarte slab, ceea ce face ca micuțul patruped să fie vulnerabil la infecții, la factorii nocivi din mediu și astfel să dezvolte ușor boli metabolice.
La animalele mici, abia născute, sistemul imunitar este în formare, iar acest lucru arată că există un risc crescut de a putea ceda în fața infecțiilor, de a se îmbolnăvi destul de repede și de a nu putea supraviețui. Factorii de mediu pot afecta animalele mici, în sensul că temperatura de mediu și umiditatea prea scăzută pot provoca o modificare accentuată a temperaturii corporale a acestora și astfel să fie dereriorată starea de sănătate.
Un alt aspect este legat de tulburările nutriționale care pot să apară la pisoii mici, iar acestea reprezintă factori importanți în ceea ce privește capacitatea organismului de a rezista și de a lupta împotriva agenților nocivi din mediu și împotriva infecțiilor. În astfel de cazuri de subnutriție sau perturbări de metabolism poate scădea nivelul de zahăr din sânge și dezvolta o hipoglicemie.
Animalele mici care au stări de letargie, slăbiciune generală, fac diaree, au temperatura corpului scăzută, greutatea corporală mică, apetit scăzut, nu reușesc să crească în greutate și chiar devin din ce în ce mai slabe sunt bolnave. Cauzele pot fi diverse, de aceea este indicat să fie duse la un medic veterinar, care le poate ajuta.
În general se poate întâmpla acest lucru dacă pisica femelă a avut o naștere grea, care a ținut prea mult, dacă are puțin lapte pentru a-și hrăni puii, dacă este și ea subnurită și astfel laptele nu are elementele nutritive necesare menținerii sănătății puilor.
De asemenea, puii pot fi afectați și de factorii de mediu, de temperatura scăzută, de umiditate, de condițiile de igienă precare. Unele animale pot prezenta anumite traume, defecte congenitale, infecții, afecțiuni și boli moștenite de la femelă și care le afectează grav starea lor de sănătate.
Medicul veterinar va evalua simptomele micuțului animal, îi va face un examen fizic cât mai complet pentru a strânge toate datele în vederea punerii diagnosticului. Îi va face analiza de sânge, analiza urinei și a materiilor fecale, va verifica numărul de leucocite și trombocite pentru determinarea anemiei, iar în plus va observa dacă suferă de anumite infecții, sau de hipoglicemie. Prin analiza urinei va putea afla dacă prezintă infecții urinare, iar prin analiza fecalelor va afla dacă suferă de paraziți intestinali.
Tratamentul constă în administrarea de antibiotice pentru combaterea infecțiilor bacteriene, dar și de perfuzii în caz de deshidratarea organismului. Pentru anemie se va face un tratament cu minerale și vitamine. În cazul în care animalul are temperatura corpului scăzută se va face în așa fel încât acesta să fie încălzit treptat, până la temepratura corporală normală.
Greutatea animalului trebuie monitorizată zilnic, iar cel mai bine este ca acesta să fie hrănit cu hrană specială recomandată de medic, mai ales în cazul în care puiul nu suge normal de la femelă. Igiena puiului dar și a femelei contează foarte tare, ambii trebuie ținuți într-un loc foarte curat și alimentați cu hrană de calitate.