Dragoste și relațiiExistă minciuni acceptate într-o relație? Vezi cât rău pot produce acestea

Există minciuni acceptate într-o relație? Vezi cât rău pot produce acestea

Minciunile intr-o relatie: uneori, un subiect controversat! Unele persoane spun ca in orice relatie de cuplu partenerii se mint, ca este un fapt comun, bazandu-se pe argumente ca „e in natura umana sa minti”, „mai bine minti decat sa il ranesti pe celalalt” sau „ce nu spui, nu e minciuna, ci omisiune”… Insa adevarul este ca minciunile de obicei nu au ce cauta intr-o relatie armonioasa de cuplu!

Care sunt minciunile intr-o relatie care o pot afecta si care nu au ce cauta? Acele minciuni spuse din nevoia de a ascunde ceva de partener, ceva despre tine sau despre ce ai facut. Insa aceasta nevoie de a ascunde provine fie din vinovatie (cand ai gresit), fie din teama ca celalalt nu va accepta ceva (cand ai facut anumite lucruri care nu i-ar placea sau de care nu esti mandru), fie din dorinta de a impresiona (cand inventezi lucruri despre tine). Nici una din aceste minciuni nu face bine pe termen lung intr-un cuplu.

De ce minciunile intr-o relatie fac rau

Cunoastere. O relatie adevarata implica cunoastere reciproca, comunicare, intimitate intre parteneri. Pentru a avea cu adevarat o relatie de cuplu, trebuie sa i te arati celuilalt asa cum esti tu, pentru ca el/ea sa te iubeasca pentru ceea ce esti. Insa multe persoane simt nevoia chiar de la inceputul unei relatii sa inventeze lucruri interesante si atractive despre ele, sa exagereze si chiar sa ascunda anumite aspecte.

Dar atunci cine va fi persoana de care se indragosteste si cu care are o relatie celalalt? Trebuie ca te asiguri ca esti iubit pentru tine insuti, iar minciunile nu fac decat sa creeze o relatie falsa. O relatie inceputa prin minciunele considerate nevinovate va duce la un punct in care, atunci cand celalalt te cunoaste cu adevarat, ramane dezamagit! Deci, desi poti crede ca la inceput nu e mare „scofala” sa spui cate o gogoasa, sinceritatea este la fel de importanta ca oricand pe parcursul relatiei!

Argumentul fals „ce nu stie, nu ii face rau” sau „mai bine ascund decat sa il/o ranesc”. Suna foarte convingator si aproape ai convinge pe cineva ca minti sau ascunzi lucruri doar pentru binele celuilalt… Insa tu esti, de fapt, extrem de egoist daca gandesti asa: te gandesti la ce iti este mai usor tie si nu la binele celuilalt! Te-ai gandit ca are dreptul sa ii spui adevarul, ca merita respect si sinceritate?

Adevarul suna rau, insa acesta este: daca tii cu adevarat la o relatie si iti iubesti partenerul, atunci incerci sa faci cat mai putine lucruri care sa il/o raneasca (nu sa i le ascunzi dupa ce le faci). Iar atunci cand gresesti, arati ca tii la el/ea, spunandu-i deschis ce s-a intamplat si aratandu-i ca regreti, nu ascunzand totul. Calea cea mai buna este si cea mai grea, spre deosebire de minciuna, care este extrem de facila

minciuni acceptate intr-o relatie

Tradare. Minciunile intr-o relatie fac cel mai mult rau atunci cand sunt descoperite dupa mult timp. Poate crezi ca ai scapat „basma curata” dintr-o situatie sau alta in care ai mintit. Insa nu poti controla lucrurile si partenerul poate afla despre minciuna ta. Iar aceasta este adevarat in orice relatie de cuplu: a afla dupa un timp ca ai fost mintit doare mai mult si este mai greu de iertat decat greseala in sine. O minciuna descoperita dupa un timp este greu de inghitit si increderea dispare. Chiar o minciuna micuta – nu te gandi doar la minciuni in situatii grave (cum ar fi infidelitatea).

Te minti pe tine insuti. Uneori, cand inventezi o minciuna, esti nevoit(a) sa o mentii mult timp si sa inventezi detalii suficiente incat sa o faci credibila. Traiesti cu ea si poti sa ajungi chiar sa o consideri nu minciuna, ci „o parte a adevarului”! De ce il minti pe celalalt si ajungi sa te minti pe tine insuti? Inainte de a inventa o gogoasa, opreste-te si gandeste-te: „de ce vreau sa mint acum si ce se intampla daca spun adevarul”?

Nevoia de a minti des poate arata o insatisfactie – nu esti multumit de tine insuti si blazezi, nu esti multumit de celalalt dar nu vrei sa il/o jignesti sau nu esti multumit de relatie si cauti moduri de a te simti bine in afara ei (pe care le ascunzi, desi unele pot fi inofensive).

Minciuna cea mai grava. Poate ca minciuna cea mai grava, daunatoare, greu de iertat este cea care ascunde o infidelitate. Destul de ciudat, exista unii asa-numiti consilieri care te incurajeaza sa ascunzi o infidelitate prin minciuna. Bineinteles, argumentul: doar asa mentii relatia si nu iti ranesti partenerul! Insa infidelitatea este in primul rand greu de ascuns – celalalt tot isi va da seama ca ceva este in neregula. Infidelitatea este uneori descoperita – iar atunci nu mai ai sanse sa rezolvi ceva, caci tradarea este dubla.

Infidelitatea arata ca ceva nu iti convine la relatia ta – si in loc sa cauti ceea ce nu merge, sa i-o spui celuilalt si sa lucrati la relatie, alegi sa minti si sa mergi mai departe ca si cum nimic nu s-a intamplat. Si nu in ultimul rand, infidelitatea, chiar ascunsa bine, iti va provoca in timp remuscari, remuscari de care nu ai cum sa scapi caci e prea tarziu sa spui adevarul. Daca ai inselat (si ai sentimente de regret, vinovatie, inca iti iubesti partenerul), sfatul cel mai bun este sa spui adevarul, acceptand consecintele: o minciuna complica situatia si poate avea urmari mai grave. Sigur, sunt si sanse sa iesi teafar(a) din situatie mintind, insa ce parere ai despre tine insuti dupa asta?

Omisiunea – mereu minciuna? S-a spus ca si daca ascunzi unele lucruri, tot minciuna este! Insa nu intotdeauna o minciuna vinovata! De exemplu, daca ai un partener mai gelos de cuplu, poti dori sa omiti unele intamplari de care nici macar nu esti responsabil – daca te intalnesti intamplator cu un fost, daca esti abordat(a) pe strada de un strain, daca bei o cafea cu un/o coleg(a)… Aceste omisiuni sunt banale si nu fac rau, caci tu incerci doar sa nu il/o superi – dar sunt cu adevarat inocente atat timp cat si tu te simti nevinovat!

Exista minciuni acceptate intr-o relatie?

Sinceritatea ar trebui sa fie o valoare esentiala intr-un cuplu sanatos, insa uneori, nu putem fi intotdeauna 100% sinceri! Este vorba de acele mici „minciuni albe”: care nu sunt spuse din vinovatie, teama sau insatisfactie, ci mai degraba pentru a ii face pe plac celuilalt. Cu limita (ceea ce inseamna sa nu minti constant!), aceste minciuni albe ii ajuta pe partenerii unui cuplu sa pastreze armonia si pacea.

Care sunt aceste minciuni albe intr-o relatie? Micile „gogosi” pe care le spui la intrebari de tipul: „cum arat azi?”, „m-am ingrasat?”, „se vede chelia?”, „este buna cina?”, „crezi ca sunt cu adevarat bun la slujba mea?”, „ce parere ai despre prietenii mei?” etc. Sunt acele minciuni care invaluie realitatea intr-un val roz, o face mai usor de digerat si ii satisface partenerului nevoia de reasigurare, apreciere, admiratie, siguranta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.