Medicul pediatru este un sprijin important pentru orice proaspata mamica in primii ani de viata ai bebelusului si in special in primele sale luni de viata… De cate ori nu simti nevoia de un sfat, de opinia unui specialist, de reasigurare…
Relatia cu medicul pediatru trebuie sa fie deschisa si bazata pe incredere, insa trebuie in acelasi timp sa ramana o relatie profesionala, care sa nu depaseasca anumite limite! Nu poti suna la orice ora medicul, doar pentru ca bebe plange si tu nu stii ce sa ii faci! Limitele sunt la fel de importante ca si comunicarea in pastrarea unei relatii productive. Multi medici sunt coplesiti si chiar deranjati de nenumaratele telefoane la orice ora din zi si noapte de la mamici tematoare…
Desi pentru tine, bebelusul este cea mai importanta fiinta de pe lume, trebuie sa intelegi ca medicul nu poate si nu trebuie sa te trateze special – pe tine si pe bebe! Esti inca un client si trebuie sa respecti regulile generale ca si ceilalti. In schimb, un medic care nu este dispus deloc sa iti ofere telefonic sfaturi nu este o alegere buna – vei avea nevoie cateodata si de o opinie de la specialist.
Alegerea unui pediatru
Este bine sa iti alegi un medic pediatru inca dinainte de nastere. Bazeaza-te pe recomandarile de la medicul ginecolog, dar si de la cunostinte. Fa o vizita la cabinetul acestuia pentru a vedea locul unde vei face atatea vizite cu puiul tau. Observa cu atentie cum arata zona de asteptare – este curata, exista jucarii si mobilier pentru copii, exista parinti care asteapta pentru control?
Intereseaza-te atat de experienta medicului pediatru, cat si de detalii practice: programul cabinetului, ore de vizitare, detalii de asigurare. Intreaba daca medicul este dispus pentru o mica discutie inainte de a-l alege; daca refuza orice discutie, inseamna ca fie este prea ocupat si iti va fi dificil sa obtii vizite fara programare in avans sau sfaturi la nevoie, fie ca nu este foarte interesat de o relatie mai apropiata cu clientii sai.
Daca accepta o scurta intrevedere, intereseaza-te din timp daca este dispus sa raspunda la apeluri in afara orelor de program – foarte important. Nu ii ocupa mult timpul, ci intreaba cateva aspecte esentiale: ce crede el ca este cel mai important pentru sanatatea bebelusului in primele luni, ce crede despre alaptare si biberon, cand se justifica o vizita neprogramata in avans la cabinet. Este important sa vezi daca puteti comunica deschis si daca ganditi la fel!
Liste, liste…
Ti-ai ales un medic pediatru, acum este timpul sa colaborati asa incat tu sa te simti linistita fara a il suna in fiecare zi! Cum? Faceti impreuna tabele si liste cat mai clare si concise cu detaliile importante. O lista cu semnele clare ca bebe este bolnavior: cat trebuie sa aiba temperatura, despre tuse, despre varsaturi, despre scaun, despre iritatii…. O lista cu masuri adecvate acasa in caz de febra mica, varsaturi, diaree, iritatii.
O lista cu sfaturi pentru a il adormi si o lista despre alaptare si cand si cu cat cresti cantitatea de lapte oferit (pentru biberoane). O lista cu vizitele regulate la cabinet. Si orice altceva despre care doresti sa afli: este bine sa iti notezi din timp orice intrebari si sa i le adresezi medicului pediatru la prima vizita oficiala (mult mai bine decat sa il suni cand iti apare o intrebare)!
Respect si incredere
O problema cu care se confrunta multi medici pediatri: mamicile sunt uneori dispuse sa asculte de sfaturi venite de la diferite persoane (bunici, prietene), sfaturi neavizate si care uneori fac mai mult rau decat bine bebelusului! Sfaturi precum: „e bine sa ii dai apa de acum, pentru ca e cald”, „pune-i o compresa cu spirt si ii trece tusea”, „insista cu alaptarea pana ce mananca” etc. etc… Insa trebuie sa ii arati medicului ca ii asculti si respecti sfaturile si sa nu urmezi sfaturile celor neavizati.
Pentru ca nu numai tu trebuie sa ai incredere in medic, ci si el in tine! Sanatatea bebelusului este treaba sa – iti dai seama ca se simte nerespectat daca tu apelezi la diferite leacuri „babesti”! La fel, daca nu ai cunostinte, incearca sa nu il contrazici doar pentru ca ai auzit ce ceva nu este bine! De exemplu, daca medicul crede ca un anumit medicament nu va fi eficient, nu il contrazice doar pentru ca tu ai auzit ca ar fi bun… Nu te certa cu el, chiar daca ofera uneori sfaturi pe care nu le intelegi: de exemplu, la bebelusi este preferat de multe ori sa lasi febra sa scada de la sine, fara a interveni cu medicamente!
Cere detalii, insa fara a ii arata ca nu esti de acord sau ca nu ai incredere! Nu ii administra medicamente bebelusului, dar nici copilului mai mare, fara sfatul medicului – incalci o regula esentiala in ceea ce priveste relatia de incredere. In schimb, daca chiar nu ai incredere in medic, daca instinctul tau iti spune ca se insala, daca vezi ca el nu consulta cu interes bebelusul, apeleaza la o a doua opinie, la un alt medic.
Comunicare buna
Ce inseamna o comunicare buna cu medicul pediatru? In primul rand, sa stabiliti un program de vizite, o lista cu semne ca ceva ar fi in neregula cu bebelusul, o lista cu ore la care poti suna. Desi poate fi dificil pentru tine, este important, atunci cand ai doar o intrebare sau o temere, sa astepti pana in orele de program sa dai telefon! Suna seara, noaptea sau in weekend doar cand exista, intr-adevar, simptome care indica o urgenta! In rest, nu te ingrijora prea mult – desi prima oara cand esti parinte poate fi greu.
Un alt aspect in comunicarea buna: nu te teme sa pui intrebari! Noteaza orice intrebare ai pentru viitoarea vizita si mergi cu lista la tine. Poti sa il intrebi, ai acest drept, atat timp cat nu critici. Daca nu intrebi nimic, medicul pediatru poate foarte bine sa presupuna ca tu intelegi ce iti spune. Spune sincer cand ai nevoie de mai multe explicatii.
Medicul – prima optiune
Cand bebelusul sau copilul este bolnav, nu este bine sa ceri sfaturi de la cunostinte si nici chiar sa te bazezi pe experienta ta: „a mai avut aceste simptome, ii trece cu odihna, supa si paracetamol”. Daca cel mic este cu adevarat bolnav, programeaza o vizita la medic. Uneori administrarea medicatiei fara sfatul pediatrului pare ca merge, alteori doar ascunde simptomele fara a trata, insa, boala si alteori inrautateste situatia!
Cand nu ai facut o alegere buna?
Atunci cand medicul pediatru refuza sa raspunda la orice telefon si sa ofere sfaturi; cand la vizite pare ca nu isi da prea mult interesul in examinarea copilasului si gaseste foarte rapid un diagnostic; cand simti ca nu te poti increde in el si cand comunicarea este deficitara – nu simte nevoia sa iti ofere detalii pentru ca „el stie mai bine”, este cazul sa iti reconsideri alegerea si sa cauti un medic cu care te poti intelege! Un medic bun va pune intrebari despre programul copilasului, despre simptome pe care le-ai observat, schimbari in rutina sau comportament.
Daca el se multumeste sa il observe rapid si sa ii ia temperatura, atunci poate ca ai nimerit un medic pediatru dezinteresat. Ai grija, insa – un astfel de comportament poate fi determinat tocmai de insistentele tale prea frecvente (ale tale si ale altor clienti). Observa si cum interactioneaza medicul cu copilasul – stie sa ii vorbeasca, sa il linisteasca, sa il calmeze dupa un consult neplacut sau il ignora, ca si cum conteaza doar diagnosticul si nu copilul?