Bolile dentare la caini sunt de multe ori cauza unor afectiuni grave ale stomacului, intestinelor, sistemului respirator, ale articulatiilor, pielii si chiar ale inimii. De aceea tot mai multi proprietari sunt preocupati de tratamentul acestora. Una dintre aceste boli ale cavitatii bucale este malocluzia la caini. Boala este mai des intalnita la rasele de caini care au fata plata, cum sunt de exemplu: rasa de caini Shih Tzu, rasa de caini Pechinez, rasa de caini Boston Terrier.
Cauzele aparitiei malocluziei la caini:
- Anumite anomalii genetice, ereditare.
- Dieta saraca in minerale, calciu, prea multe alimente moi si lichide.
- O dezvoltare gresita a dintilor in perioada de crestere si de schimbare a dintilor de lapte, dar si in alte etape ale vietii animalului.
- Lipsa de dezvoltare a muschilor masticatori.
- Rahitismul, anumite leziuni.
Tipuri de malocluzii:
- Alinierea incorecta a dintilor.
- Maxilarul superior este foarte dezvoltat sau subdezvoltat (mai mic decat in mod normal).
- Dintii de sus se suprapun pe mai mult de jumatate din lungimea lor.
- Un numar mare de dinti de pe falcile inferioare si superioare nu se inchid.
- Dentitia superioara sau inferioara prezinta o hipoplazie unilaterala.
- Dintii sunt orientati in afara.
Pentru corectarea malocluziei medicii stomatologi veterinari au un intreg arsenal foarte bine pus la punct – un numar mare de dispozitive speciale atat pentru cainii mici pui cat si pentru cei adulti. Daca animalul este tratat la timp, de la varsta frageda, corectia muscaturii sale se face mai usor si are rezultate bune intr-o perioada de timp mai scurta. Odata cu varsta osul maxilarului creste si ingreuneaza procesul reparator.
La 21-28 de zile de la nastere la catei incep sa apara dintii de lapte. La 28-42 de zile apar incisivii, la 35-42 de zile apar premolarii, la 21-35 de zile apar caninii. Astfel numarul total de dinti de inceput este 28, apoi dentitia normala va fi de 42 de dinti. Dintii normali sunt si mai multi, dar si mai mari decat cei primari.
In majoritatea cazurilor de malocluzie cainele nu are nici o dificultate, problema sa nu necesita tratament deoarece el nu mai mesteca alimentele ci le inghite intregi. Exista si situatii cand medicul sugereaza sa se faca extractii deoarece sunt necesare, sau sa se achizitioneze un aparat dentar produs special pentru caini. Cand maxilarul inferior este mai scurt decat cel superior si cainele este mic exista posibilitatea ca defectul sa se corecteze in timp daca aceasta diferenta nu este prea mare.
In caz contrar pentru remedierea situatiei trebuie apelat la interventia medicala. Indiferent de tipul malocluziei trebuie acordata o mare atentie dintilor cainelui, ei trebuie curatati destul de des deoarece sunt predispusi la tartru, placa dentara. De asemenea malocluzia cauzeaza rani ale gingiilor, duce la deteriorarea si uzura dintilor prea devreme, favorizeaza aparitia problemelor periodontale si chiar in cazuri grave provoaca fractura de maxilar. Cainii care sufera de malocluzie nu pot apuca normal hrana din vas si prefera sa aleaga doar bucatile mai mari de mancare.
De regula cainii care au aceasta boala nu trebuie folositi la reproductie deoarece in acest mod se mareste populatia canina cu defect similar. Cainii cu muscatura corecta, insa care au un istoric cu malocluzii pot fi utilizati la reproductie.
Cum se corecteaza malocluzia?
In stomatologie exista o ramura speciala – ortodontia – care se ocupa cu prevenirea, corectarea tulburarilor dintilor si a malocluziilor. Succesul tratamentului depinde de diagnosticul pus de medic, de metoda sau tipul de tratament dar si tehnolgia folosita.
Malocluzia poate fi tratata la orice varsta, dar este mai eficienta si mai rapida cand catelul este tanar. Tratamentul necesita timp, bani si un disconfort fizic din partea animalului. Unii proprietari nu vor sa ,,tortureze” animalul si considera ca daca are dintii strambi nu este chiar asa o mare problema. Insa nu disconfortul estetic ar fi problema ci mentinerea starii de sanatate a cainelui. De regula dintii strambi pot duce la distrugerea smaltului dintilor, la dezvoltarea unor boli parodontale si aparitia unor probleme intestinale si stomacale.
Malocluzia poate fi corectata doar de medicii veterinari specialisti cu doua tipuri de dispozitive – fixe sau detasabile. Dispozitivele detasabile sunt mai putin indicate pentru animale, ele sunt folosite mai mult la cainii tineri. Acest dispozitiv este fixat doar o perioada de timp cat are loc procesul de corectare a muscaturii, el poate fi oricand indepartat la sfarsitul tratamentului sau chiar inainte la dorinta medicului, pentru ca este doar atasat de dinti.
La animalele adulte muscatura se poate corecta doar prin aplicarea dispozitivelor fixe. Acestea sunt alcatuite din fire de sarma din aliaje nichel-titan deci care se pot indoi si rasuci si apoi pot reveni la stare lor initiala, ajutand la realizarea efectului dorit. Unele sunt chiar foarte scumpe deoarece sunt realizate din otel inoxidabil, din titan, materiale plastice si in unele cazuri din aur.
Indiferent de aparatul dentar folosit trebuie sa se acorde o importanta deosebita igienei orale, cainele trebuie spalat pe dinti inainte de a i se efectua aceasta procedura in perioada de aplicare a dispozitivului ales.