Specialistii recomanda anumite lectii de inot pentru caini care combina distractia cu exercitiul si antreneaza in mod placut si corect muschii cainelui. Astfel de lectii de inot pentru caini se pot face la piscina si astfel animalul se poate bucura in acelasi timp si de beneficiile hidroterapiei.
Exercitiile sunt variate, se refera la cainii mici sau de talie mare, difera atat din punct de vedere psihic cat si fizic. Lectiile de inot sunt recomandate si pentru cainii supraponderali care trebuie sa slabeasca, pentru recuperarea animalelor dupa anumite interventii chirurgicale pe care le-au avut si acum au nevoie de recuperarea tonusului muscular, pentru cazuri de displazie, formarea tonusului muscular la animalele mai slabe, sau pur si simplu pentru distractia animalului si recreerea in mod placut.
Cei care vor sa-si invete singuri cainele sa inoate trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare, sa isi faca un pic de timp pentru aceasta si in primul rand sa iubeasca animalul. Cel mai indicat este sa se inceapa aceste lectii de inot in perioada lunilor de vara cand este numai bine pentru animal sa se racoreasca in apa. Desigur ele nu trebuie aplicate in orele cand temperaturile sunt exagerat de mari si atat stapanul cat si cainele ar putea suferi de insolatie.
Cel mai usor este ca lectiile de inot sa fie facute la mare, unde cainele va fi cu adevarat fericit sa alerge pe plaja si sa se bucure de apa si soare. De asemenea, ele se pot face la un rau sau lac, in orice caz intr-un loc unde a mai fost si este familiarizat cu peisajul din jur. Astfel el nu va mai fi curios sa exploreze zona si sa-si marcheze teritoriul si va da mai multa atentie la ce face stapanul sau.
Foarte important este sa se tina cont de structura fizica a cainelui, deoarece nu toti se bucura de o musculatura puternica care sa ii faca capabili sa inoate. Exista rase ce au dificultati sa respire in apa si in acest caz ne referim la cainele Basset-Hound sau Bulldog. Pentru a nu avea surprize este bine ca in prealabil sa se discute cu un medic veterinar in legatura cu acest aspect. Din fericire aproape toate rasele au capacitatea de a invata sa inoate si structura fizica necesara. De asemenea, specialistii recomanda acest lucru pentru astfel de patrupede deoarece le intareste inima si plamanii si le fortifica musculatura, iar corpul lor se dezvolta armonios.
Cei care au impresia ca daca isi arunca cainele in apa deodata acesta va reusi din prima sa inoate gresesc foarte mult. Cainele ar putea astfel sa se sperie extraordinar de tare, sa ramana traumatizat si sa creada ca apa este periculoasa. De cate ori va fi aproape de cursul unei ape va incerca sa se departeze si sa considere o mare nefericire ca este acolo.
Cel mai usor este ca lectiile de inot sa fie facute de un caine la varsta frageda, care inca nu este adult. Astfel va invata mai usor sa inoate, mai traziu aceste lectii vor necesita mult mai multa rabdare din partea stapanului si incapatanare din partea animalului.
La inceput, dupa ce cainele a ajuns in apropierea apei unde urmeaza sa invete sa inoate, stapanul sau trebuie sa fie atent cu el, sa-l mangaie, sa se joace impreuna si astfel sa-i castige increderea. Incet il va determina sa intre cu picioarele in apa spre a se obisnui cu aceasta si s-ar putea chiar sa-i placa foarte mult.
Daca se sperie si are un comportament timid in momentul cand intra in apa, trebuie sa fie usor bagat cu labutele doar la mal. Exercitiul trebuie repetat de mai multe ori, cainele trebuie laudat mereu cand intra in apa si astfel treptat el se va simti in largul sau si va intra cu tot corpul. El va lua acest exercitiu ca pe un joc si va fi chiar foarte fericit nu il va face fortat sau din obligatie.
Al doilea exercitiu consta in aruncatul mingii. Aceasta se arunca cam la jumatate de metru distanta si se incurajeaza cainele sa o aduca. Daca se simte inca nesigur in apa va refuza sa mearga sa o aduca, daca va alerga imediat dupa ea cu siguranta nu are nici o temere fata de apa. In ambele cazuri trebuie laudat si incurajat. Exercitiul se repeta de cateva ori si treptat mingea se arunca din ce in ce mai departe astfel incat cainele sa intre cat mai mult in apa. Nu trebuie insa de la inceput fortat sa aduca mingea din locuri periculoase.
El se va obisnui treptat, va crede ca e un jos placut si incet va incepe sa faca primii pasi de inot fiind tentat sa ajunga la minge. In final rezultatul va fi cel asteptat – cainele va incepe sa inoate spre mingea aruncata mai departe, o va prinde in gura si o va aduce fericit la stapan. Acesta il va lauda si rasfata pentru prima lectie de inot, il va recompensa cu hrana buna. In alta zi exercitiile pot fi reluate, acestea vor deveni o adevarata placere si distractie pentru patruped, dar si pentru stapanul acestuia.