Alaturi de jocul “Nu te supara frate”, jocul “Piticot” se numara printre cele mai apreciate jocuri ale copilariei multora dintre dumneavoastra si, mai mult decat atat, aceste doua jocuri au fost considerate ani la randul cele mai populare jocuri de societate.
Chiar daca jocul “Piticot” este caracteristic in cea mai mare parte perioadei comuniste, perioada in care tehnologia nu ajunsese la nivelul actual, jocul inca este apreciat atat de catre adulti, cat si de catre cei mici care nu ezita sa isi achzitioneze plansa si piesele de joc pentru a gasi o alternativa interesanta atunci cand plictiseala intervine si doresc sa petreaca o dupa-amiaza interesanta alaturi de familie sau de prietenii dragi. Jocul “Piticot” poate fi jucat de 2-4 jucatori, regulile acestuia fiind foarte simple. Insa, inainte de a va prezenta care sunt regulile de joc, este necesara o scurta incursiune in istoria acestuia.
Dupa cum am spus si anterior, jocul “Piticot” reprezinta un element de referinta pentru Romania comunista, fiind considerat cel mai popular joc de societate al acelei perioade. Jocul a fost lansat in anul 1961 si nu a trecut mult timp de la lansarea sa pana cand “Piticot” a devenit jocul preferat al celor mici, dar si al adultilor. Numele initial al jocului era “O calatorie in tara lui Piticot” pentru ca, in timp, numele, dar si regulile jocului sa sufere anumite modificari.
Inainte de toate, jocul “Piticot” este bazat pe o poveste interesanta, poveste care a facut ca acest joc sa fie atat de interesant si de apreciat. Jocul urmareste asadar povestea lui Petrica, un baietel care doreste sa ajunga in tara lui Piticot fascinat fiind de povestile spuse de catre bunicul sau. Povestea este amplasata intr-un feeric peisaj de iarna, asa ca Petrica il inhama pe Urechila la sanie si porneste la drum.
Fiecare jucator are sansa de a-l insoti pe micul Petrica in minunata sa calatorie. Fiecare participant la joc poate incepe calatoria dupa ce a aruncat cu zarul, astfel incat cel care a dat cel mai mare numar poate porni primul. Pentru a duce la bun sfarsit calatoria si pentru a iesi invingator, jucatorii trebuie sa mute pionul de joc in functie de cifra indicata de zar, insa cel mai important pas il reprezinta depasirea tuturor obstcolelor.
Peripetiile prin care jucatorii sunt nevoiti sa treaca in timpul jocului sunt numeroase. Cateva dintre casutele care reprezinta adevaratele provocari pentru jucatori sunt urmatoarele:
•casuta cu numarul 5 – jucatorul care nimereste aceasta casuta trebuie sa stea o tura;
•casuta cu numarul 10 – cel care nimerste aici va trebui sa se intoarca in casuta cu numarul 1;
•casuta cu numarul 14 – jucatorul care va nimeri in casuta aceasta va trebui sa inainteze in casuta cu numarul 17;
•casuta cu numarul 18 reprezinta pentru jucator intoarcerea in casuta 15;
•cel care nimereste casuta cu numarul 24 este nevoit sa paraseasca jocul;
•casuta cu numarul 28 il obliga pe jucator sa se mute in casuta anterioara;
•casuta cu numarul 33 – cel care nimereste aici va inainta in casuta 40;
•casuta cu numarul 52 si casuta cu namarul 60 ii obliga pe jucatori sa stea o tura;
Cel care ajunge primul in casuta cu numarul 65 este desemnat castigatorul jocului. Insa exista si posibilitatea ca un jucator sa se afle in casuta cu numarul 64 si zarul sa nu ii indice cifra 1. In acest caz, jucatorul va face prima mutare pana la casuta cu numarul 65, dupa care va merge inapoi atatea cifre cate i-au mai ramas.
In timp, jocul “Piticot” a suferit cateva modificari, insa obstacolele peste care jucatorii trebuie sa treaca pe parcurusul jocului sunt asemanatoare. Nu cu mult timp in urma a fost lansata si o varianta 3D a acestui joc deosebit.
Jocul “Piticot” este un joc foarte antrenant si de-a dreptul presarat cu peripetii. Este un joc care cu siguranta nu ii poate plictisi pe cei mici, insa este ideal si pentru cei mai mari care doresc sa paseasca intr-o lume de poveste.
Două erori:
– de la 39 jucătorul trebuie să se întoarcă la 34
– jucătorul ajuns la 64 merge automat la 65. Regula ,să-i spunem, a „ricoşeului”, adică a întoarcerii cauzate de surplusul de puncte de pe zar se aplică doar în cazul numerelor 61-63.
În rest descrierea e corectă. Piticot este inspirat din Jocul Gâştei. În principiu, are 63 de numere, ar cel mai periculos – 58-ul – nu determină părăsirea jocului, ci întoarcerea la început.