Timp liberIkebana - o pasiune pentru flori și o metodă minunată de relaxare

Ikebana – o pasiune pentru flori și o metodă minunată de relaxare

Ikebana reprezinta una dintre cele mai deosebite arte care caracterizeaza cultura japoneza si in acelasi timp o pasiune si o activitate recreationala imbratisata de catre foarte multe persoane din lumea intreaga.

Natura – om – floare: scurta istorie a artei aranjamentelor florale

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii care au populat fiecare colt al lumii au manifestat un mare interes fata de frumusetea florilor acestea devenind cu trecerea timpului elemente ale naturii cu o puternica simbolistica. Elegante, gratioase si simple, florile de toate feluri au devenit simboluri si motive cultivate in literatura si muzica, iar aranjarea florilor a devenit o arta in adevaratul sens al cuvantului. Ikebana reprezinta asadar una dintre cele mai interesante ramuri ale culturii japoneze, cultura care este considerata una dintre cele mai bogate si in acelasi timp controversate culturi din lumea intreaga.

Ikebana reprezinta arta aranjamentelor florale si isi are originile in iubirea oamenilor pentru frumusetea si insemnatate florilor asupra intregii umanitatii, florile avand o simbolistica aparte pentru intreaga cultura japoneza, deoarece florile reprezinta inainte de toate stransa legatura dintre om si natura. Florile nu reprezinta doar Natura Mama care a dus la nasterea intregii umanitati si in acest fel ele reprezentand existenta umana, ci simbolizeaza si vitalitatea si frumusetea.

Mai mult decat atat, in momentul in care o persoana cultiva, creste si dupa acea aranajeaza plantele dupa bunul plac inseamna ca florile devin o parte importanta a vietii celor care le cultiva, iar relatia dintre aceste doua entitati se concretizeaza in aranajamnetul floral realizat ulterior. In acest fel, relatia natura – om – flori se concretizeaza si devine mult mai puternica cu fiecare aranajament creat, acesta reprezentand o parte importanta a vietii celui care il realizeaza.

Asadar, ikebana sau arta aranjamentelor florale reprezinta ruperea unui colt din natura si transpunerea sa intr-un mediu locuit, asupra caruia influenta omului este vizibila, intr-un mod cat se poate de inedit. Ikebana ofera oricui posibilitatea de a crea un decor deosebit si nu este de mirare ca aceasta arta s-a raspandit treptat in intreaga lume devenind un hobby foarte popular si indragit. Insa, inainte de a va prezenta tehnicile dupa care aceasta arta deosebita se ghideaza, este necesara o scurta incursiune in istoria acestei arte.

Inca din cele mai vechi timpuri japonezii au manifestat un mare interes fata de natura si fata de flori in general, simbolistica florilor in cultura japonza fiind una foarte complexa si chiar complicata. Se presupune ca arta aranajamentelor florale japoneze isi are originile intr-un vechi ritual care apartine budistilor. Dupa ce budismul a devenit religia oficiala a Japoniei in jurul anului 538, calugarii au inceput sa realizeze fel de fel de aranajamente florale pe care ulterior le foloseau pentru a decora templele si pentru a oferi ofrande zeului suprem.

Mai tarziu, in perioada Heian (794-1192), aranjarea florilor in moduri care mai de care mai deosebite urmand reguli bine stabilite a trecut din sfera ritualului religios si a devenit o activitate comuna si populara in intreaga tara. Din aceasta perioada dateaza numeroase poezii, povestiri si legende care au la baza iubirea japonezilor pentru flori si pentru aranajarea acestora.

In urmatoarea perioada din istoria Japoniei, perioada Kamakura (1192-1333), elementul de baza al istoriei si culturii japoneze il reprezentau samuraii. In aceasta perioada, fiecare persoana isi amenaja un mic altar, o camera de mici dimensiuni care reprezenta oaza de relaxare si puntea de legatura dintre umanitate si divinitate a japonezilor. In aceasta camera, de cele mai multe ori, oamenii realizau un aranjament floral deosebit si tot in aceasta perioada tehnica ikebana a inceput sa sufere modificari si sa se concretizeze, deoarece, din cauza spatiului foarte mic, aranjamentele florale erau concepute in asa fel incat sa poata fi admirate doar din fata.

Intre secolele XIII-XV, aristocratii participau la festivalul Tanabata, festival inchinat astrului Vega, acestia intrecandu-se in realizarea aranajamentelor florale.

Incepand cu secolul al XVI-lea, atittudinea oamenilor referitoare la aranjamentele florale s-a schimbat, in sensul ca acestia si-au dorit ca aranajmentele realizate de catre ei sa se ghideze dupa anumite reguli stricte pentru a simboliza un anumit concept si nu doar sa le aseze intr-un mod aparte intr-un vas. In acest fel, realizarea aranjamentelor florale a devenit un deosebit mijloc de exprimare artistica, iar ikebana a devenit o arta in adevaratul sens al cuvantului.

Primele documente scrise referitoare la ikebana dateaza tot din aceasta perioada. Specialistii care au analizat documentele referitoare la arta japoneza a aranajamentelor florale au ajuns la concluzia ca, in acea perioada, tehnicile folosite pentru realizarea aranajamentelor florale erau strans legate de conceptiile filozofice referitoare la univers. De la sfarsitul secolului al XVI-lea dateaza una dintre cele mai des intalnite tehnici ikebana si anume “Tatehana”, dezvoltata de catre prima Scoala de Ikebana condusa de artistii Ikenobo Sengyo si Ryu-Ami. Stilul Tatehana a evoluat mai tarziu in stilul “Rikka”, un stil deosebit, folosit indeosebi pentru ocazii speciale, ceremonii si evenimente fastuoase.

Un alt stil deosebit care scoate in evidenta inainte de toate simplitatea si frumusetea florilor este “Nageire”, un stil care se ghideaza dupa reguli mult mai simple fata de stilurile precizate anterior. Acest stil era preferat in general de catre oamenii simpli, insa cu timpul si acest stil simplist a evoluat intr-unul mult mai complex denumit “Shoka”. Ikenobo Senjyo a conceput un document complex care cuprindea principiile de baza ale aranajmentelor florale ikebana.

ikebana

In timpul perioadei Meiji, ikebana a fost caracterizata drept o arta mult prea serioasa si conservatoare, avand in vedere ca, pe langa stilul personal al fiecarui creator, ikebana se ghideaza, dupa cum am mentionat si anterior dupa reguli foarte stricte. In anul 1868 are loc un eveniement foarte important pentru intreaga societate si cultura japonza si anume restauratia Meiji. Aceasta a adus cu sine schimbari importante si in arta amenajarailor florale astfel incat ikebana a inceput sa cunoasca influenta occiddentala si, mai mult decat atat, ikebana s-a raspandit in intreaga lume. Stilurile s-au modernizat, ikebana devenind un mijloc de exprimare artistica mult mai liber.

In prezent, in Japonia se gasesc peste 3000 de scoli de ikebana, iar numarul acestora este in continua crestere, iar aceasta arta deosebita este, dupa cum am spus si anterior, un hobby practicat in lumea intreaga.

Ikebana – o pasiune plina de simboluri

Dupa cum ati putut observa citind randurile anterioare, ikebana reprezinta o arta mai mult decat deosebita, o arta care ia nastere doar prin simpla aranjare intr-un mod specific al florilor astfel incat aranajamentul sa aiba o simbolistica aparte si sa il ajute pe creator sa se exprime intr-un mod cat de poate de inedit.

Mai mult decat atat, ikebana a devenit o minunata activitate recreationala, fiind imbratisata cu drag atat de catre persoanele de sex feminin, cat si de catre cele de sex masculin. Pentru foarte multi dintre pasionatii de ikebana, aceasta arta a devenit o adevarata profesie sau o afacere foarte profitabila.

Ikebana reprezinta o pasiune nobila in adevaratul sens al cuvntului si o activitate care nu poate avea decat beneficii atat asupra mintii, cat si asupra organismului. Inainte de toate, ikebana este o activitate care poate aduce pe oricine mai aproape de natura. Este un hobby foarte relaxant, poate reprezenta un mijloc inedit de socializare avand in vedere ca sunt organizate frecvent numeroase cursuri in timpul carora puteti lega noi prietenii si, mai presus decat atat, va permite sa va exprimati intr-un mod cat se poate de sublim, incercand in acelasi timp sa respectati anumite reguli si semnificatii care sunt atat de importante pentru arta aranjamentelor florale.

Ikebana reprezinta cel mai inalt prag al esteticului, in care frumusetea si culorile florilor se imbina armonios in vasul in care acestea sunt asezate, in asa fel incat aranajamentele florale pe care le veti realiza vor reprezenta adevarate capodopere pe care le veti utiliza pentru a va decora intreaga locuinta. Mai mult decat atat, dupa cum am spus si anterior, pentru foarte multe persoane, pasiunea pentru realizarea aranajementelor florale s-a transformat intr-o adevarata afacere, o afacere foarte profitabila insa bazata inainte de orice pe arta pura.

Desi este un hobby cu foarte multe beneficii, realizarea aranajamentelor florale in stilul japonez nu reprezinta o activitate chiar atat de simpla, chiar daca la baza acestora sta fara doar si poate spiritul artistic al creatorului. Dupa cum am spus si anterior, regulile ikebana sunt foarte stricte deoarece elementele componente ale acestor aranajamente au o simbolistica aparte, iar materia prima– florile, este vie, spre deosebire de culori, lut sau alte materii prime caracteristice altor arte. Ikebana presupune armonizarea tuturor acestor elemente. Pe langa materia prima (florile, crengutele de tot felul, etc.) importante sunt si vasele in care florile sunt aranjate, acestea putand fi diferite de la un stil la altul.

Dupa cum am spus si anterior, aspectul principal al acestor aranajamnete il constituie relatia dintre om si natura, redate prin cele trei elemente concrete care vor fi atinse in orice fel de aranajament de acest gen si anume: cer, om si pamant. Asadar, in cadrul oricarui aranajament, ramura cea mai inalta reprezinta cerul si este considerata cea mai importanta, ramura mijlocie reprezinta omul si este asezata oblic, iar in partea din fata a aranajamentului floral va fi asezata linia pamantului. Este foarte important ca cele trei linii sa porneasca din acelasi loc.

Simbolistica aranjamentelor florale este foarte importanta, fiecare element avand o semnificatie aparte, intregul aranajament fiind in acest fel infleuntat de dorintele celui care il creeaza. Ikebana nu este deloc un hobby costisitor ci dimpotriva, nu trebuie sa investiti decat in flori, pe care fie le cresteti in gradina personala, fie le cumparati, insa este foarte important ca inainte de a pasi pe fagasul acestei activitati sa va documentati temeinic. Aranajamentele pe care le veti realiza vor oferi un aer unic locuintei dumneavoastra, in casa sau chiar le puteti oferi in dar persoanelor dragi sau puteti participa la concursuri.

Orice aranjament floral realizat intr-unul dintre stilurile ikebana va reprezenta o opera de arta, va spune o poveste, va simboliza un colt din natura si va invalui in mister intregul loc pe care acesta il va domina doar prin simplitate si frumusete.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.