Dragoste și relațiiA fi iubiți și colegi de serviciu în același timp - avantaj...

A fi iubiți și colegi de serviciu în același timp – avantaj sau dezavantaj pentru relația de cuplu?

A fi iubiti si colegi de serviciu in acelasi timp constituie un avantaj sau un dezavantaj pentru relatia de cuplu? Iata o intrebare interesanta! Initial, poate ca ai spune „ce poate fi rau in faptul ca nu numai va petreceti viata impreuna, dar si munciti cot la cot”?! Practic, ti-ai petrece fiecare clipa cu persoana iubita! Pentru unii, suna a vis implinit, pentru altii ca un cosmar oribil!

Dar sa vedem in detaliu ce s-ar putea intampla daca sunteti si iubiti si colegi de serviciu in acelasi timp! In primul rand, pot aparea diverse situatii de competitie intre voi: dorind sa aratati cat de buni sunteti, puteti cadea in capcana, in jocul competitiei, iar asta clar poate afecta relatia de acasa! Initial, poate doriti sa aratati cat de buni sunteti pentru a fi admirati de catre partener si a-l impresiona, dar pana la urma veti dori sa ii demonstrati ca sunteti mai bun si cat de norocos/norocoasa este ca va are!

In special femeile se pot lasa duse cu valul si dorind sa demonstreze ca treaba cu superioritatea barbatului este o gogoasa, pot aborda o competitie neloiala si incepe sa savureze victoria! Insa un cuplu armonios presupune un parteneriat egal, iar o relatie profesionala adecvata presupune si competitie loiala, dar si cooperare!

A fi si iubiti si colegi presupune astfel o prima dificultate legata de cine este mai bun. Pentru doi parteneri care sunt in egala masura orgoliosi, ambitiosi si pentru care avansarea profesionala este importanta in imaginea lor de sine, aceasta situatie este inrautatita. Pentru doi parteneri extrem de orgoliosi este un dezavantaj pana si situatia de a lucra in acelasi domeniu (medical, tehnologic, profesorat, contabil), deoarece se pot lua la intrecere cine are mai multe realizari, cine are un salariu mai mare, cine are un prestigiu mai mare.

Pot aparea si diverse certuri pe plan teoretic: a cui perspectiva, a cui teorie, a cui metoda este mai eficienta! De aceea, multe cupluri armonioase sunt formate din parteneri mai degraba complementari decat similari: singura similaritate consta in nivelul socio-economic si academic al profesiei partenerilor – persoanele tind sa se cupleze cu persoane din acelasi mediu social si cu acelasi nivel de educatie si pregatire academica. In schimb, domeniile sunt de multe ori diferite.

O alta dificultate presupusa de situatia de a fi iubiti si colegi de serviciu o reprezinta inevitabilitatea aparitiei unor situatii jenante sau enervante! In primul rand, partenerul poate avansa profesional, in timp ce tu ramai pe aceeasi pozitie ierarhica – ceea ce poate provoca tensiuni si frustrare! Va fi greu sa sarbatoriti in doi avansarea lui/ei, atunci cand tu te intrebi de ce a fost el/ea ales si nu tu! O alta situatie jenanta: atunci cand unul dintre parteneri, mizand pe relatia extraprofesionala, ii cere prea multe favoruri si ajutor in treaba celuilalt.

Exemplu: „eu am facut curat ieri, sunt obosit(a), termina-mi tu, te rog, raportul”! Aceasta situatie nu poate dura prea mult pana cand cel care munceste in plus ajutandu-si partenerul nu cedeaza si ii reproseaza – iar de aici, se poate cu usurinta ajunge la o cearta extinsa asupra treburilor din casa, pe care bineinteles ca unul le face mai des decat altul! Asadar, numai din acest punct de vedere si mai bine ai spune pas la a fi si iubiti si colegi!

colegi si iubiti

Ce se mai poate intampla? Atunci cand apare o situatie de incalcare a vreunei reguli sau de neindeplinire a unei sarcini, partenerul aflat in impas se poate confrunta cu celalalt in calitate de martor. Seful ierarhic al amandurura ii poate cere acestuia sa declare adevarul – de exemplu: „este adevarat ca X nu a predat la timp datele pentru ca a avut accident de masina”? Sau: „este adevarat ca clientul X nu s-a prezentat la intalnirea din birou de la ora 12”? Atunci, ce va alege el/ea: sa spuna adevarul, respectand astfel codul etic profesional si sa isi „ingroape” astfel partenerul, sau sa minta de dragul acestuia si sa incalce morala si etica? Oricum ar fi, apar tensiuni, fie legate de lipsa sustinerii, fie legate de implicarea intr-o situatie jenanta!

Insa poate ca cel mai problematic la a fi iubiti si colegi de serviciu in acelasi timp o constituie dificultatea de a mentine doua seturi diferite de atitudini fata de aceeasi persoana – voi sunteti iubiti, insa la serviciu, trebuie sa va purtati ca doi colegi. Astfel, o relatie se bifurca in doua tipuri de relatii! Nu este deloc profesional sa va comportati ca doi iubiti intr-un mediu de munca: puteti deranja alti colegi si provoca tensiuni. Nu poti intra in birou si saruta pasional iubita/iubitul si nu poti sa i te adresezi „draga/iubi/pusi/iepuras”! Astfel, veti fi nevoiti sa va separati atitudinea si modul cum reactionati acasa de cele de la serviciu – lucru destul de dificil.

Iubiti si colegi de serviciu in acelasi timp? Minunat, deci va petreceti zi de zi, ora de ora, clipa de clipa impreuna! Dar este oare minunat? La un moment dat, inevitabil va aparea suprasaturarea de stimuli si nevoia de o pauza! Chiar si iubirea are nevoie de odihna! Este fapt cunoscut ca o relatie de succes are nevoie de perioade de apropiere alternate cu scurte perioade de separare, de distanta fizica intre parteneri. O relatie trebuie sa respire, iar perioade scurte de repaus (cum sunt in mod normal orele petrecute la serviciu) intaresc atractia fata de partener! Atunci cand partenerul va spune ca are nevoie de putin timp si spatiu pentru sine, nu inseamna nici pe departe ca nu va mai iubeste – este exprimarea sincera a unei nevoi naturale.

Asadar, chiar daca initial poate parea atractiv si amuzant, exista prea multe piedici si dificultati implicate de situatia de a fi iubiti si colegi de serviciu! Astfel, daca aveti un cuplu armonios si acelasi domeniu de activitate, este mai sanatos si mai bine pentru relatie sa va cautati locuri de munca la institutii diferite. Iar daca asta nu se poate, incercati macar sa lucrati in departamente diferite – iar daca nici asta nu se poate, nu lucrati vreodata impreuna la acelasi proiect!

Invers, daca nu ai un cuplu si te atrage un coleg/o colega de serviciu, este mai bine sa te feresti de a intra intr-o situatie dificila! Nu degeaba multe institutii includ in codul lor de etica interzicerea relatiilor intime intre colegi – aceasta situatie dauneaza atat relatiei dintre cei doi, cat si atmosferei din birou, a productivitatii celor doi si deci institutiei. Asadar: niciodata nu incepe o relatie cu un coleg, caci rareori va puteti mentine si relatia de cuplu si relatia profesionala!

In final, ce se poate spune? Desi poate ca unii ar putea riposta si spune ca in cazul lor a fi iubiti si colegi nu le-a daunat cu nimic, cel mai bine este sa ne luam dupa regularitati si legi generale – iar ele arata clar ca aceasta nu este intocmai o situatie favorabila unei relatii armonioase si fericite de cuplu! Chiar daca sunteti atat de maturi, responsabili si cu picioarele pe pamant, incat nu intrati in competitie, nici nu va puneti unul pe altul in situatii jenante si respectati regulile unei relatii profesionale, apropierea constanta va poate dauna relatiei, diminuand in timp drastic atractia, dorinta, pasiunea si savurarea timpului petrecut impreuna.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.