Inca din momentul in care se nasc, cei mici comunica. Probabil va intrebati cum, dar atunci cand cei mici incep sa planga dupa ce sunt scosi din burta mamei ei comunica. Cate mamici nu ati auzit ca vorbesc cu pruncii lor din pantece? Ei bine, acesta este un fenomen foarte sanatos, iar pe parcursul acestui articol veti afla cum comunicam cu un nou-nascut.
Cele noua luni de sarcina au trecut cum au trecut, iar momentul mult asteptat nu a intarziat sa apara. Venirea pe lume a unui copil reprezinta un nou inceptut, atat pentru parinti, cat si pentru copil care, in primele luni de viata, incearca din rasputeri sa se acomodeze noului mediu.
Ce inseamna comunicarea cu un nou-nascut?
Comunicarea reprezinta cunoastere si interactiune, insa atunci cand sunt foarte mici, copiii nu pot folosi limbajul pentru a comunica. In acest fel ei se exprima intr-un mod total diferit, insa in acelasi timp, ei incearca sa comunice cu persoanele care ii inconjoara. Chiar daca limbajul parintilor este diferit de cel al copilului lor, asta nu inseamna ca nu poate exista comunicare.
Comunicarea nu presupune doar cuvinte. Inainte de a auzi primele cuvinte articulate de cel mic, parintii vor trebui sa ii invete “limbajul”. Comunicand cu cel mic si invatandu-i limbajul, parintii vor reusi sa ii inteleaga mai bine si nevoile, starile emotionale si, mai mult decat atat, copilul va fi ajutat sa se dezvolte armonios.
Revenind la situatia anterioara, cand mamele “vorbesc” cu cel mic inca de cand acesta se afla in pantece, acest obicei este unul foarte sanatos. Nu neaparat pentru copil, cat pentru mama, deoarece acesteia ii va fi mult mai usor sa interactioneze cu cel mic atunci cand va veni pe lume, reusind sa stabileasca o relatie stransa inca de la inceput.
Cum comunica bebelusii?
In primele luni de viata, chiar daca cei mici nu cunosc deloc graiul parintilor, asta nu inseamna ca nu pot comunica. Din contra, inca din primele clipe de viata acestia incep sa comunice prin plans si chiar zambete, iar acest tip de comunicare va persista o vreme. De cele mai multe ori parintii se panicheaza cand ii aud pe cei mici plangand si nu stiu cum sa reactioneze. Insa foarte putini stiu ca nu intotdeauna plansul este un motiv de ingrijorare.
Acesta poate semnala faptul ca celui mic ii este foame, sau ca scutecul sau este ud, piciorusele ii sunt reci, este prea obosit sau pur si simplu simte nevoie de afectiune, prin plans reusind sa atraga atentia celor din jur. Este adevarat ca in unele cazuri copiii plang din cauza unor probleme de sanatate, colicii fiind cea mai intalnita afectiune pana la varsta de 3 ani. De asemenea, atunci cand sunt raciti acestia au tendinta sa planga foarte mult.
Sa nu credeti ca daca cel mic este cocolosit si bagat in seama prea mult nu va exista posibilitatea ca acesta sa planga. Din contra, in unele situatii cei mici se pot simti coplesiti de atitudinea celor din jur.
Pe langa plans, copiii scot diferite sunete pe care parintii ar trebui sa inceapa sa le cunosca sau mai bine spus sa le “decodeze” in timp. Si privirea celor mici reprezinta un mod concret prin care acestia comunica. Contactul vizual este foarte important, deoarece copiii sunt in general atrasi de tot ceea ce misca, dar si de impulsurile auditive.
In momentul in care parintii sunt atenti si incearca sa decodeze “mesajul” non-verbal pe care cel mic il exprima, la randul sau copilul va observa ca cineva este de-a dreptul interesat de el si va continua sa se exprime folosind metode proprii.
Imediat ce parintii isi vor tine pruncul in brate comunicarea va incepe prin atingeri, zambete si sunete. Cei mici vor fi foarte atenti la persoanele care ii inconjoara in primele luni de viata, incercand sa le inteleaga comportamentul. Chiar daca pentru inceput acest lucru nu este vizibil, cei mici asimileaza foarte multe informatii in aceasta perioada.
Cum pot comunica parintii cu cei mici?
In comunicarea cu un nou-nascut parintii sunt nevoiti sa respecte anumite reguli. In primul rand, acestia trebuie sa fie atenti la toate gesturile micutului si sa incerce sa ii “raspunda”. Atunci cand vorbesc cu cel mic tonul trebuie sa fie foarte calm si linistitor. Pare ciudat insa ca parintii trebuie sa pronunte corect si clar toate cuvintele, chiar daca cei mici nu le inteleg de pe acum ei le asimileaza in forma sub care le aud. In momentul in care vorbesc cu cei mici, parintii ar trebui sa se uite atent in ochii celui mic pentru a-i analiza reactiile si pentru a observa daca acesta este atent. Copiii vor incepe foarte curand sa recunoasca vocea persoanelor apropiate, in special vocea mamei, de aceea aceasta are un impact decisiv asupra celui mic.
Un mod interesant de a comunica celui mic diferite lucruri este lectura. Copiii mici sunt foarte atenti atunci cand cineva le citeste o povestioara pe un ton calm. Incercati sa ascultati cu atentie primele incercari ale copilului de a articula primele cuvinte si incurajati-l.
Pentru a comunica intr-un mod cat se poate de corect cu un nou-nascut, sub nicio forma nu este recomandat sa se foloseasca un ton ridicat, tipete sau imitatii ale “limbajului” celui mic. De asemenea, nu este recomandat ca in momentul in care comunicati cu cel mic sa lasati sa functioneze televizorul sau oricare alta sursa de acest gen care il poate bulversa pe copil.