Copii & adolescențiVezi sfaturile specialiștilor despre cum să îți ajuți eficient copilul la temele...

Vezi sfaturile specialiștilor despre cum să îți ajuți eficient copilul la temele de școală

Iti ajuti copilul cu temele de la scoala si daca da, cum il ajuti? In primii ani de scoala si cand trece la gimnaziu, va avea din ce in ce mai multe teme la diverse obiecte, care vor presupune o dificultate din ce in ce mai mare! Uneori, acestea iti se pot parea chiar si tie mult prea dificile pentru varsta sa. Gandeste-te doar ca la americani, s-a introdus in programa pentru clasa a V-a Imparatul Mustelor – roman dificil si nepotrivit pentru cei mici. Deci avand in vedere ca uneori in curriculum se afla elemente inadecvate si mult prea dificile, este normal sa iti ajuti copilul cu temele. Chiar si cand nu sunt dificile, insa nu s-a invatat sa se descurce singur.

Insa mare grija la cum iti ajuti copilul cu temele!

Unii parinti, pentru ca vor sa arate cat de destept este copilul lor, pot fi tentati sa le faca aproape in totalitate in locul lor! Alti parinti se lasa inmuiati si convinsi de plans sau de boticul bosumflat al copilasului… Insa este o idee extrem de proasta sa ii faci tu temele in locul sau si sa il lasi sa se bucure de laudele profesorului.

A cere ajutor e normal!

Nu ii refuza ajutorul decat daca chiar nu stii nici tu sa il ajuti! Este normal sa caute incurajare si explicatii de la tine si trebuie sa ii oferi din timpul tau pentru a-l ajuta sa inteleaga, sa invete, sa evolueze. Insa nu face tu in locul lui munca! Oricat de dificila este tema, ajuta-l sa ii vina idei, explica-i, dar lasa-l pe el sa lucreze. In caz contrar, il inveti sa nu valorizeze propria munca si propriile rezultate si sa fie lenes. Il inveti si sa triseze – a-i face tu tema e un alt mod de copiat! A-i explica si a-l incuraja, in schimb, este necesar, caci nu toti profesorii se pricep sa prezinte materia intr-un mod adecvat si sa explice pe intelesul fiecarui micut.

Compuneri

Poate ca sarcina cea mai grea, din perspectiva copilului mic, este sa compuna povestiri, descrieri, rezumate. Pentru ca ii vin greu idei, apoi nu stie cum sa le exprime si sa le scrie este o sarcina greoaie. Cum il poti ajuta? Cand are de scris o compunere creativa pe o tematica sau o analiza de carte, nu ii scrie tu si nu ii da propriile tale idei. Cel mai util este sa il muti din fata caietului – daca sta in fata foii albe, ramane blocat. Ofera-i un suc si vorbeste cu el despre tematica pe care o are, fa-l sa scoata la suprafata idei si cand are una buna, incurajeaza-l prin intrebari sa o dezvolte.

Odata ce a aparut ideea, intreaba-l cum ar suna ea bine si ajuta-l sa o formuleze frumos. Apoi, inapoi la caiet si cere-i sa scrie ceea ce tocmai ati vorbit. La sfarsit, cititi impreuna si schimbati ce nu suna bine. Daca este vorba despre descrierea unui personaj sau rezumatul unei povestiri, nuvele, vorbeste cu el despre aceasta, pune-l sa ti-o povesteasca, sa spuna parerea sa si scoate tu in evidenta ce a omis – dar implica-l in conversatie, nu incepe tu sa ii spui ce ar trebui sa scrie.

Matematica

Chiar si tie iti este greu sa iti ajuti copilul cu temele la matematica, nu-i asa? De la clasa a VI-a incolo, s-ar putea chiar sa nu il mai poti ajuta, in functie de dificultatea exercitiilor si de profilul la care e inscris copilul. Insa atat timp cat il poti ajuta, nu ii face exercitiul tu, ci cauta, inventeaza cateva exercitii asemanatoare cu cel pe care il are la tema si rezolvati-le impreuna. Apoi, pentru a-ti da seama daca a inteles schema de calcul, pune-l sa faca singur exercitiul din tema. La matematica, este foarte important sa il pui sa repete, sa rezolve exercitii asemanatoare cu cele pe care le are de la scoala.

cum sa iti ajuti copilul la teme

Limbi straine

Cei mai multi copii studiaza in general engleza ca prima limba straina. Probabil ca si tu cunosti destul din aceasta limba de circulatie internationala. Cum il ajuti daca are dificultati in primul an in care invata engleza? Desi nu ti s-ar parea o idee buna, lasa-l sa se uite la desene animate in engleza, nedublate: va prinde mult mai usor intelesul.

Apoi, poti sa ii ceri si sa il ajuti sa traduca diverse fraze: cand iti spune, de exemplu, ce vrea sa manance, raspunde-i in engleza si pune-l si pe el sa vorbeasca in engleza. Cand nu stie cuvinte, trimite-l direct la dictionar. Un joc potrivit: arati spre diferite obiecte din casa sau din poze si il pui sa le denumeasca in engleza – tot cu dictionarul in brate.

Invatat

Din pacate, inca se pune mare accent pe invatatul pe de rost: la literatura – poezii, la istorie – nume si date, la geografie – locatii. Cum iti ajuti copilul cu temele daca are dificultati de invatare? Nimanui nu ii place sa invete mecanic – este lipsit de interes si plictisitor. La geografie, de mare ajutor sunt hartile colorate – uita-te pe harta cu el si faceti trasee imaginare pana ce retine regiunea respectiva. La istorie, foloseste scheme vizuale: desenati impreuna pe o foaie mare toate personajele istorice, evenimentele si datele si apoi colorati schema (va retine mai usor prin vizual).

Cat despre poezii, cel mai usor este sa ii ceri sa o citeasca timp de o jumatate de ora, apoi sa il pui sa o citeasca cu voce tare; apoi, o citesti tu incet cu voce tare; dupa care: un vers i-l spui tu, urmatorul i-l ceri lui si tot asa, pana retine. Cere mult timp din partea ta, da, insa merita sa te implici in educatia copilului tau, sa incerci sa ii arati ca este bine sa invete si ca nu trebuie sa fie atat de greu precum pare. La urma urmei, o ora-o ora jumatate zilnic din timpul tau nu e un sacrificiu atat de mare pentru educatia copilului. Daca te arati indiferent(a), ii dai de inteles ca scoala nu e chiar atat de importanta.

Apreciere

Pentru a-l incuraja sa incerce treptat sa isi rezolve exercitiile si sa isi scrie temele si singur, arata apreciere si lauda-i rezultatele atunci cand lucreaza (chiar daca nu sunt excelente). Fereste-te sa il critici des si lauda-l pentru efort. Iar cand critici, ai grija sa folosesti critici constructive: “este bine cum ai facut, dar nu crezi ca e putin mai bine daca ….”. Incurajeaza-l, lauda-l si spune-i ca uneori mai si gresesti, insa important este sa incerci sa-ti imbunatatesti treptat rezultatele.

Obisnuieste-l sa lucreze singur

Pe masura ce incepe sa se descurce si o tema nu e dificila, cere-i sa lucreze singur si apoi verifica. Nu il obisnui sa ceara mereu ajutor, caci te vei trezi ca trebuie sa il ajuti si in clasa a VIII-a!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.