Nunți și mireseIstoria inelului de logodnă, o bijuterie ce simbolizează legământul dintre bărbat și...

Istoria inelului de logodnă, o bijuterie ce simbolizează legământul dintre bărbat și femeie

Inelele au fost folosite ca obiecte simbolice timp de secole, iar cunoscand istoria inelului de logodna te poate ajuta sa realizezi importanta acestei bijuterii. In plus, cuplurile interesate de inelele antice pot incepe sa aprecieze toate stilurile care au existat de-a lungul istoriei. Originile inelului de logodna si ale verighetei de nunta sunt aceleasi. Cele mai timpurii utilizari ale inelelor simbolice sunt atribuite ale unor popoare diferite, inclusiv ale grecilor, romanilor si egiptenilor. Inelele de logodna erau menite sa simbolizeze conexiunea unei femei cu barbatul care avea sa devina sotul ei, desi aranjamentul era mai mult o propunere de afaceri, decat o uniune romantica.

Originile inelului de logodna

Romanii au folosit inele din fier pentru a simboliza puterea si persistenta, iar greciii sunt cei care au venit cu ideea ca inelul sa fie purtat pe degetul al patrulea de la mana stanga, unde “vena amoris” (vena dragostei) se conecta cu inima. In secolul al 9-lea, Papa Nicolae I a aprobat ideea de inele de logodna intr-un mod foarte original – acesta a facut din inelul de logodna din aur o cerinta obligatorie pentru ca barbatul sa-si demonstreze averea si capacitatea de a avea grija de o sotie. In anul 1215, Papa Inocentiu al III-lea a schimbat putin regulile, specificand ca inelele puteau fi realizate din orice metal (inclusiv argint si fier), iar inelele trebuiau sa fie purtate in timpul unei logodne mai lungi.

Pietre pretioase si primul inel cu diamant

Conform istoriei inelului de logodna, este posibil ca primele inele sa fi fost facute din piele, plante sau alte materiale biodegradabile, care serveau nu doar la simbolizarea uniunii dintre doi oameni, ci si a conexiunii lor cu pamantul.

Pe masura ce timpul a trecut, inelele din metal au devenit mai elaborate, intr-un final incorporand si pietre pretioase care adaugau un plus de frumusete si distinctie. Pietrele pretioase erau adesea utilizate pentru a reprezenta parintii cuplului si de asemenea cuplul insasi. Cu toate acestea, timp de secole, diamantele au fost prea rare si prea costisitoare pentru a fi disponibile pe scara larga sau la preturi accesibile.

Se spune ca primul inel de logodna cu diamant a fost cel pe care arhiducele Maximilian de Austria i l-a daruit logodnicei sale, Maria de Burgundia, in anul 1477. Se cunosc putine detalii despre inelul de logodna in sine, insa, la acea vreme diamantele erau considerate a avea puteri magice referitoare la dragoste, puritate si fidelitate – aceleasi caracteristici pe care le reprezinta si in ziua de azi.

La sfarsitul secolului al 19-lea, in Africa, au fost descoperite depozite extinse de diamante, ceea ce a facut ca acestea sa fie mai disponibile pe scara larga si mai accesibile ca pret pentru publicul general. Datorita abundentei subite de diamante, modelele au devenit si mai elaborate si mai complicate, si tot mai multe viitoare mirese au inceput sa primeasca inele de logodna cu diamant.

Inelele de logodna pentru barbati

inel de logodna istoria

Istoria inelelor de logodna pentru barbati este mult mai scurta. Timp de secole, doar femeile au purtat inele de logodna sau verighete, insa in ziua de azi majoritatea barbatilor poarta verighete si tot mai multi barbati au inceput sa primeasca si inele de logodna.

Aceasta moda a inceput in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand barbatii se aflau departe de iubitele lor, iar inelele serveau drept suveniruri ce le aminteau de acestea. A durat si mai mult timp ca diamantele sa fie incorporate in inelele pentru barbati, insa, in ziua de azi exista numeroase modele de inele cu diamante pentru barbati.

Inelul de logodna de-a lungul timpului

Puritanii care au ajutat la colonizarea Statelor Unite ale Americii au refuzat sa poarte bijuterii (cu mici exceptii), inclusiv inele de logodna sau verighete, deoarece acestea erau considerate a fi niste fleacuri ostentative si frivole. In schimb, un barbat ii daruia logodnicei sale un degetar – un obiect practic pe care femeia il putea utiliza cand isi crea zestrea (lenjerie de pat, haine etc.). Dupa nunta, fundul degetarului era decupat (ceea ce simboliza ca zestrea era gata), iar cercul ramas putea fi purtat ca inel.

Inelele de logodna fara diamant au fost populare in SUA datorita disponibilitatii si preturilor mici. Acest lucru a fost important mai ales in timpul expansiunii spre vest si in zilele de pionierat, cand orice inel era costisitor. In timpul anilor 1920, modelele Art Deco au fost deosebit de populare datorita simetriei lor moderne si contrastelor de culori ostentative, in timp ce inelele mai mici si cele cu filigran au fost populare in timpul Marii Depresiuni datorita accesibilitatii lor.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in aceeasi perioada in care barbatii au inceput sa poarte verighete, inelele din platina au fost interzise (metalul era necesar pentru uz militar), iar inelele au fost in principal realizate din aur si argint.

In ciuda caracterului variat al istoriei inelelor de logodna, tendintele actuale sunt clare: inelele personalizate (unice pentru cuplu) sunt mai populare ca oricand, asa cum sunt si stilurile contemporane care ilustreaza promisiunea unui viitor mai luminos. Chiar daca inelele cu diamant continua sa evolueze, legaturile lor cu traditiile istorice raman intacte, iar cuplurile continua sa onoreze acea istorie prin schimbul de inele.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.