DiverseÎntre adevăr și barză: ce îi răspunzi copilului când te întreabă cum...

Între adevăr și barză: ce îi răspunzi copilului când te întreabă cum se fac copiii?

De ce am început să mă gândesc la răspunsul întrebării: Cum se fac copiii?

În weekend am vizitat un cuplu de prieteni. Nu-i mai văzusem de ceva timp: apăruse cel mic și deveniseră mai scumpi la vedere, ca toți părinții la primul copil. Au un băiețel simpatic de 5 ani, foarte vorbăreț și prietenos nevoie mare cu musafirii, adulți sau nu.

Și tot vorbind de niște prieteni comuni care așteaptă un copil și ei, mi-am dat seama că puștiul crede că l-a adus barza. M-am uitat la el, m-am uitat la ea, erau neschimbați. Amândoi inteligenți, lipsiți de false prejudecăți, deloc pudici. Și am ajuns acasă cu întrebarea asta în minte: de ce nu le spunem copiilor adevărul?  De ce ne temem? Oare că le distrugem inocența? Și dacă ăsta e motivul, oare prețul plătit nu este fix încrederea lor în noi?

De ce nu le spunem celor mici cum se fac copiii?

Nu știu. Așa că m-am hotărât să caut, să aflu, să mă documentez. La un scurt search pe Google am descoperit studii asupra subiectului, păreri pro și contra.

Un rezumat rapid: specialiștii sunt pro adevăr, pentru că astfel copiii dezvoltă, pe lângă încredere față de părinti, și un acut simț al realității. Devin adaptați și pregătiți. În timp ce specialiștii par să încline spre varianta adevărului, mulți părinți români preferă „barza”. Și au motivele lor: e mai simplu așa.  Aștept să crească pentru că acum nu înțelege, o întrebare aduce după sine altele, ș.a.m.d.

Și în mintea mea s-au născut câteva întrebări. Oare e important să păstrăm acest secret într-o eră tehnologizată, în care copii de 3 ani știu deja să caute desene animate pe YouTube? Nu e mai simplu să le explicăm cum stau lucrurile de la început decât să o dregem când află  singuri și ne trag de mânecă pentru minciună, ori se simt prost fiindcă i-am tratat ca pe niște ”copii mici”?

Eu propun să recunoaștem cum se fac copiii!

Nu dețin adevărul absolut, însa am impresia că o coloană vertebrală dreaptă se construiește încă din copilărie, cu respect, înțelegere, răbdare și dragoste. Și ce dovadă mai mare de dragoste și respect le putem oferi decât adevărul?

Voi ce ați ales? Adevărul sau barza?

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.